Prapad in judet, liniste la prefectura

Barlad Online


ADEVÃRUL Iarna a semãnat haos si în judetul Vaslui. Sute de oameni care locuiesc în zone izolate de nãmeti sunt la capãtul puterilor, iar cei care au pornit cu masinile la drum s-au rugat necontenit sã ajungã teferi la destinatie. Viscolul i-a îngenunchiat pe unii si i-a vlãguit pe altii. E si cazul mai multor persoane, care au rãmas blocate ore în sir, ieri, la Miclesti. Când credeau cã au fost lãsati pradã viscolului, soferii au primit o mânã de ajutor nesperatã. Sãtenii le-au sãrit în ajutor si au scos masinile din troiene cu cãrutele. În tot acest timp, de la Vaslui, nimeni nu spune câte sate sunt izolate si câti oameni sunt în nevoie. Comunicatele de presã care sosesc de la Prefecturã nu fac referire la acest aspect. Cel mai probabil, prefectul Radu Renga se teme sã nu aibã soarta omologilor de la Botosani si Neamt si evitã cifrele exacte.
Natura dezlãntuitã îsi aratã forta cu fiecare orã care trece. Oamenii fac eforturi teribile sã câstige fiecare luptã cu inamicul alb. Viscolul care a mãturat ieri si judetul Vaslui i-a adus la disperare pe locuitorii de la sate, dar si pe soferii care au fost nevoiti sã plece la drum. Nici în orase, situatia nu este mai bunã. Dacã pe strãzile principale se circulã anevoios din cauza ghetii, deplasarea printre blocuri a devenit o adevãratã aventurã. Cele mai mari probleme se regãsesc însã pe unele drumuri judetene, dar si pe câteva portiuni de drumuri nationale. Munca drumarilor este zãdãrnicitã de vântul puternic, care troieneste zeci de kilometri de drum. Fie cã trebuiau sã ajungã la oras, la lucru, la spital sau rãmãseserã blocati cu masinile în nãmeti, oamenii au cerut ajutor autoritãtilor. La 20 de kilometri de Vaslui, la Miclesti, a viscolit puternic toatã ziua, iar drumul nici nu se mai ghicea din câmpul troienit. Un microbuz si câteva masini nu s-au mai urnit. Îngroziti, oamenii au derulat în minte imaginile vãzute la televizor cu doar câteva zile înainte, asa cã au sunat încontinuu la 112. Cum utilajele întârziau sã aparã, soferii si-au pierdut speranta. Salvarea lor a fost o cãrutã cu doi cai. “Au anuntat cã nu sunt probleme, cã se circulã în conditii de iarnã. Avem masinile pregãtite de iarnã, dar vântul este prea puternic si a adus zãpada în drum. Nu putem sã mai plecãm de aici. Am sunat fãrã oprire la 112. Ni s-a spus cã e un utilaj în drum spre noi, dar e aproape ora 3 (n.r. 15) si nicio miscare. Noroc cu cãrutasul ãsta cã ne dã o mânã de ajutor”, au spus soferii. Abia dupã patru ore, un utilaj a reusit sã desfunde drumul.
Salvãrile si pompierii ajung cu greu la solicitãri
La Corni Albesti, asearã, a luat foc o casã, iar pompierii au mers prin zãpadã patru kilometri pentru a ajunge la locul solicitãrii. La scurt timp, prin 112 a venit o altã solicitare. De data aceasta era vorba despre o femeie de 74 de ani cu ocluzie intestinalã, care avea nevoie urgentã de ajutorul medicilor. O ambulantã a pornit cãtre satul Dinga, comuna Costesti. Din cauza drumului impracticabil, echipajul s-a oprit la cinci kilometri distantã. A fost chematã în ajutor autospeciala senilatã de la ISU, iar la finalul a trei ore pompierii au reusit sã aducã bãtrâna în sigurantã la ambulantã. „A fost o misiune foarte dificilã din cauza drumului acoperit cu zãpadã si a viscolului. Vizibilitatea în zonã era redusã, iar stratul de zãpadã depãsea în unele locuri si 1,5 metri”, a declarat Alina Poianã, purtãtorul de cuvânt al IJSU Vaslui. La închiderea editiei, în judetul Vaslui, aproape 20 de drumuri judetene erau închise. Nu se circulã nici acum pe trei drumuri nationale si pe niciun drum comunal. Utilajele de deszãpezire nu mai fac fatã situatiei, iar autoritãtile solicitã sprijin din alte judete.
Care este adevãrul?!
Vizibil depãsiti de situatie, sefii de la Prefectura Vaslui încearcã din rãsputeri sã bage zãpada sub pres si sã ascundã problemele cu care se confruntã judetul din cauza iernii care a lovit crâncen zona noastrã în ultimele zile. Ieri, în cadrul videoconferintei cu prefectii, Radu Renga i-a spus sefului sãu, Ministrul Administratiei si Internelor, cã la Vaslui nu sunt probleme. Asta, în conditiile în care sunt localitãti izolate de restul lumii de zile întregi, iar multe dintre ele nu beneficiazã de enegie electricã. Oamenii stau în beznã de vreme ce echipele de la EON nu au putut interveni pentru remedierea retelei de electricitate. Dacã apare vreo urgentã sufletele de aici sunt la voia întâmplãrii. Nimeni nu mai stie nimic de acei oameni de o sãptãmânã. Chiar si asa, în multele raportãri ale Prefecturii Vaslui legate de problemele cauzate de iarnã nu apare niciun sat izolat. Cum altfel si-ar putea pãstra scaunul Radu Renga sau Andrei Puicã?! În timp ce oamenii sunt loviti de cosmarul alb care a paralizat întreg judetul, reprezentantii guvernului în teritoriu se multumesc sã spunã cã nu sunt probleme majore, ci unele obisnuite pentru aceastã perioadã.
DRUMURI JUDETENE SI NATIONALE ÎNCHISE
DJ 244E Tãtãrãni- Botesti- Miclesti
DJ 245A Muntenii de Jos- Lipovãt- Bogdana
DJ 207H Vaslui- Chitoc
DJ 247 Codãesti- Dãnesti
DJ 244K Bãltati- Crãsnãneni- Vinetesti- Oltenesti- Zgura
DJ 241C Doagele- Dragomiresti
DJ 243 Bârlad -Dragomiresti
DJ 243 B Bârlad- Ciocani- Coroiesti
DJ 243E Coroiesti- DN11 A
DJ 243D Perieni
DJ 245A Iana- Gherghesti
DJ 243C Voinesti
DJ 244D Husi- limitã judet Iasi
DJ 284 Husi- Arsura
DJ 244A Stuhulet- Rânceni- Berezeni
DJ 244C Musata- Berezeni
DN 24 A Murgeni- Fãlciu
DN 11 A Bârlad- Podul Turcului
DN 26 localitatea Blãgesti
Pe DN 24B Husi-Albita s-a instituit restrictionarea de tonaj pentru vehiculele cu masa totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu