Apelul lui Ponta: «Ajutati Vasluiul!»

Barlad Online

Judetul Vaslui are nevoie disperatã de utilaje pentru deszãpezire. Ieri, în cadrul unei videoconferinte, Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, a cerut ajutorul premierului Victor Ponta. Situatia cea mai gravã este în sudul judetului, unde patru drumuri nationale erau si ieri închise. Victor Ponta le-a cerut autoritãtilor din judetele învecinate ca, în raport cu disponibilitãtile, se disloce în Vaslui utilaje de deszîpezire. Premierul a fãcut un apel si cãtre CNADNR sã deplaseze în judet forte mecanice suplimentare.
Ieri, în cadrul videoconferintei cu prefectii, Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, a solicitat primului ministru Victor Ponta sã intervinã pentru detasarea mai multor utilaje de deszãpezite în judetul Vaslui. În interventia pe care a avut-o, Renga a precizat cã situatia de pe drumurile nationale reprezintã o îngrijorare constantã pentru Prefecturã si, pentru îmbunãtãtirea situatiei, este nevoie de o fortã mecanicã mai puternicã. „Domnule prim ministru, solicit, dacã se poate, sã fie deplasate utilaje de la Iasi si Bacãu în judetul nostru. Când se opreste viscolul, vrem sã intervenim pentru curãtarea acestor drumuri“, a spus Renga. Victor Ponta i-a rãspuns prefectului cã, dacã situatia din judetul Botosani se va rezolva, va fi ajutat si Vasluiul cu utilaje de deszã- pezire. În acest sens, premierul l-a atentionat pe Mircea Pop, directorul CNADNR, sã ia în considerarea solicitarea venitã din Vaslui si sã actioneze în consecintã. Pop a precizat cã a dispus trimiterea pe teritoriul judetului Vaslui a 15 utilaje pentru deszãpezire, care vor astepta la capãtul drumurilor sã intervinã, imediat ce viscolul va înceta. „Vedeti unde folositi aceste utilaje, pentru ca interventia lor sã fie eficientã. Dacã este viscol, nu mai munciti degeaba“, a avertizat Ponta. Din nefericire, rãspunsul venit de la Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, nu a fost unul pozitiv. Adomnitei a precizat cã a deplasat în judetul Botosani douã freze iar, în acest moment, nu mai are alte utilaje pentru a fi dislocate în judetul Vaslui.
Patru drumuri nationale blocate
Conform datelor prezentate în cadrul videoconferintei cu prefectii, ieri, în jurul orelor 13.00. în judetul Vaslui nu erau localitãti izolate, persoane bolnave sinistrate sau masini blocate în trafic. Cea mai dificilã situatie era în sudul judetului, unde, din cauza viscolului, circulatia era blocatã pe mai multe drumuri judetene: DN 11A Bârlad – Podul Turcului, DN 24A – închis între Murgeni si Fãlciu, DN 26 – închis în zona localitãtii Blãgesti, DN 24 D – închis în zona Grivita, DN 24 B Husi – Albita, unde circulatia era restrictionatã pentru autovehiculele cu masã mai mare de 3,5 tone. Tot ieri, pe opt drumuri judetene se circula foarte greu, dar drumarii erau pe respectivele tronsoane, pentru curãtarea carosabilului. Din cauza vântului puternic, sapte localitãti vasluiene erau fãrã energie electricã, echipele Companiei E.ON Moldova fiind prezente la fata locului pentru remedierea avariilor.
Prefectii lucreaza de sarbatori
În videoconferinta cu prefectii, Victor Ponta a spus reprezentantii Guvernului în teritoriu cã îsi doreste sã nu mai fie nevoie ca sã se intervinã de la Bucuresti pentru deszã- pezirea drumurilor. El le-a cerut prefectilor si subprefectilor ca, în zilele urmãtoare, sã rãmânã în judetele pe care le conduc, pentru coordonarea operatiunilor de deszãpezire. „Veti avea noii ministri în comandamentul permanent de iarnã si în perioada sãrbãtorilor. Toate institutiile sã functioneze în regim special, nu de sãrbãtori, ci toate fortele sã fie concentrate pânã se linisteste vremea“, a spus Victor Ponta. Premierul a mai cerut reprezentantilor din teritoriu ca mai întâi sã deszãpezeascã si apoi sã acorde interviuri presei. De asemenea, toate judetele care au nevoie de combustibil, alimente etc. sã facã solicitãrile de rigoare pentru ca, în cadrul sedintei de Guvern de sâmbãtã, sã fie adoptate hotãrârile pentru acoperirea solicitãrilor de la rezerva de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu