Sfatul psihologului: Cum să îi spui copilului tău adevărul despre Moş Crăciun

Barlad Online

Cu toţii am fost copii şi am crezut la un moment dat în existenţa lui Moş Crăciun. Dezamăgirea pe care am simţit-o atunci când am aflat că nu există cu adevărat a fost cu adevărat dureroasă. Din acest motiv am cerut ajutorul psihologului Alina Plăişeanu pentru a descoperi cea mai bună metodă de a-i spune copilului tău faptul că nu există Moş Crăciun. 
 
În timp ce anumiţi părinţi vor să păstreze "secretul" pentru o perioadă cât mai lungă, există cazuri în care cei mici vor afla dintr-o sursă sau alta. Psihologul Alina Plăişeanu a explicat pentru RTV.NET că nu există un moment potrivit sau o metodă specială prin care ei vor afla adevărul fără anumite repercusiuni. Cu toate acestea, părinţii sunt cei care trebuie să decidă momentul, în funcţie de întrebările şi dubiile pe care le au cei mici.
"De cele mai multe se întamplă ca el să afle din mediul scolar, practic înainte să intre în mediu şcolar este cât de cât protejat. Idee este ca atunci când copilul începe să bănuiască ceva, este important să i se spună. Dacă el nu îşi pune nicio întrebare sau nu are niciun dubiu, sau părinţii nu observa că el se îngrijorează pe tema aceasta, nu este cazul să afle. Atunci când copilul este confuz, şi nu ştie ce se întâmplă, el trebuie să afle. De obicei, aceste întrebări apar înainte să intre la şcoală, sau când a intrat la şcoală cel mai târziu, în jurul vârstei de şase sau şapte ani", a declarat psihologul Alina Plăişeanu pentru RTV.NET.
Părinţii trebuie să observe comportamentul copilor şi să se adapteze la întrebări şi la informaţiile pe care copii le ştiu deja. Mama şi tata sunt cei care au perpetuat această "poveste sacră" şi tot ei trebuie să o clarifice.
"Relevant este momentul în care copilul se intreabă. Părinţii trebuie să afle de unde se întreabă, de ce îşi pune întrebări şi ce anume l-a făcut să se întrebe. Este de preferat să se afle de la părinţi pentru că toată povestea asta cu Moş Crăciun şi cadourile lui este una sacră, care se perpetuează de ani de zile. Părinţii sunt cei care spun povestea. Este important ca ei să fie şi cei care o clarifică, dar nu este nicio tragedie dacă se află şi din alte medii. Ceea ce contează mai mult este modalitatea în care i se spune", recomandă Alina Plăieşeanu.
Chiar dacă nu există o reţetă "minune", prin care un copil să afle adevărul fără a fi dezamăgit, părintele trebuie să îi explice clar, dar în acelaşi timp să ofere ceva în schimb - un nou motiv pentru care cei mici vor primi în continuare cadouri şi sprijin.
"Metoda ţine de întrebările pe care le pune copilul. În momentul în care el te întreabă ceva, pe tine ca şi părinte, trebuie să îi explici exact cum stau lucrurile. Vorbind despre poveste şi despre destrămarea poveştii, poate să fie destul de dureros pentru majoritatea copiilor. Este nevoie de ceva care să înlocuiască partea asta, să nu i se spună răspicat că nu există Moş Crăciun şi atât. Părinţii trebuie să pună ceva în loc", a adăugat ea.
Copilul trebuie să conştientizeze că ideea de Moş Crăciun se referă la iubire şi la recunoaşterea lucrurilor bune pe care tinerii le-au făcut pe tot parcursul anului.
"Copilul trebuie să realizeze că este iubit şi protejat. Până la urmă ideea de Moş Crăciun se referă la surpriză. Vorbim de recunoaşterea lucrurilor bune pe care le-a făcut, de un fel de feedback foarte material şi foarte clar pentru orice copil, de orice vârstă. Dacă părinţii reîntăresc motivele pentru care el primeşte cadourile, copilul ar trebui să fie mulţumit", a concluzionat psihologul discuţia despre povestea lui Moş Crăciun.
De obicei, există două tendinţe ale copiilor atunci când află că nu există un bătrânel care le aduce cadouri. O parte din ei vor regreta că au aflat, dorind să se mai bucure de această poveste fantastică, în timp ce o a doua parte le va reproşa celor mari că au fost minţiţi şi că nu li s-a spus mai devreme.
Un lucru este sigur ideea de Moş Crăciun este una specială, care bucură orice copil, indiferent de ţara în care locuieşte. Povestea va continua să fie spusă atât timp cât ea îi bucură pe cei mici şi nu le afectează cu nimic creşterea şi dezvoltarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu