Gravidã salvatã cu Ambulanta pe senile

Barlad Online

O gravidã din satul Brãdesti, comuna Vinderei, a fost luatã de acasã cu senileta si dusã pânã la un echipaj al ambulantei Bârlad, care nu a reusit sã intre în sat din cauza drumului înzãpezit. Pentru a veni în ajutorul femeii au fost mobilizate cadre de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã (ISU) Vaslui, cadre sanitare si reprezentanti ai Primãriei. Interventia a durat aproximativ cinci ore. Din cauza vremii nefavorabile, sute de gospodãrii din comuna Vinderei nu au curent electric de duminicã.
Pentru cã avea nevoie urgentã de îngrijiri medicale, o tânãrã gravidã în sapte luni din satul Brãdesti, comuna Vinderei, a solicitat ieri dimineatã, în jurul orei 07.00, ajutorul ambulantierilor bârlãdeni pentru a o transporta la spital. Roxana Iuliana Stefan, în vârstã de 21 de ani, a mai fost adusã la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” pe data de 10 decembrie, prezentând anumite simptome de nastere prematurã. Nu a rãmas internatã decât o scurtã perioadã, pânã s-a simtit mai bine si a cerut singurã sã fie externatã. Aceleasi simptome au determinat-o si de aceastã datã sã apeleze la numãrul unic de urgentã 112. Ambulanta trimisã nu a putut înainta decât pânã în localitatea Vinderei si a rãmas blocatã pe o pantã unde stratul de zãpadã atingea chiar un metru. Din acest motiv, la fata locului s-a deplasat o autospecialã senilatã primitã în sprijin de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã “Neron Lupascu” din Buzãu cu trei pompieri, printre care si un paramedic. Acestia, împreunã cu un asistent de pe ambulantã, au strãbãtut drumul acoperit cu zãpadã care leagã localitãtile Vinderei si Brãdesti si au preluat femeia în jurul orei 10.35. Dupã mai bine de o jumãtate de orã, tânãra a fost adusã si predatã în sigurantã echipajului de pe ambulantã care o astepta în Vinderei. De aici ea a fost transporatã la Compartimentul de Primire Urgente din cadrul spitalului bârlãdean la ora 12.00, unde a primit îngrijirile medicale de specialitate. Ulterior, Roxana Iuliana Stefan a fost internatã la sectia de Obstreticã-Ginecologie, rãmânând sub observatia cadrelor medicale.
“Acolo e iadul…”
Unul dintre salvatorii tinerei, care a dorit sã-si pãstreze anonimatul, ne-a declarat cã situatia de acolo depãseste cu mult orice imaginatie. “Acolo e iadul… pur si simplu. Acolo nu mai e ca în oras unde trotuarele sunt curãtate. Viscolul a adunat zãpada de pe dealuri iar din cauza stratului gros de aproape un metru nu poti înainta deloc. Am rãmas cu ambulanta la jumãtatea unui deal si nu am putut sã iesim decât cu spatele, mergând asa mai bine de 2 kilometri. Interventia noastrã a fost una dificilã, iar fãrã ajutorul echipajului de la ISU nu am fi reusit sã ajungem la gravidã. La o primã examinare, tânãra prezenta dureri abdominale pe fondul sarcinii. Cât s-a fãcut transferul a fost învelitã în pãturi si tot ce am avut la noi pentru a nu simti gerul cumplit de afarã. Am înteles de la cetãtenii de acolo cã doar un singur utilaj de deszãpezire a ajuns în zonã dar s-a stricat si zãpada s-a pus la loc. De asemenea, ei nu au curent electric de duminicã si asteaptã cu sufletul la gurã ca situatia lor sã revinã la normal”. Despre misiunea de salvare, purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui, lt. Alina Poianã, ne-a declarat: “Femeia, gravidã în sapte luni, a fost salvatã în cursul diminetii de astãzi (ieri n.r.) de pompierii bârlãdeni cu ajutorul unei autospeciale pe senile, apartinând ISU Buzãu. Femeia a fost preluatã de acasã si predatã în conditii de sigurantã echipajului de pe ambulantã care nu a reusit sã ajungã la destinatie din cauza conditiilor meteo. Misiunea a fost una extrem de dificilã si s-a desfãsurat în conditii de vânt puternic, vizibilitate redusã, pompierii fiind nevoiti sã parcurgã o mare parte din traseu prin câmp deoarece drumul era acoperit cu un strat gros de zãpadã care depãsea în multe locuri un metru”.
Probleme si pe DJ 243
Viscolul a creat probleme si pe Drumul Judetean 243, care face legãtura între Bârlad si Bacãu. Zãpada adunatã pe carosabil în cursul noptii a blocat traficul rutier în apropierea localitãtii Pogana, astfel cã nici autogrederul trimis acolo nu a fãcut fatã, rãmânând împotmolit în nãmeti. Pentru a remedia situatia, la fata locului au fost trimise douã echipaje de pompieri de la Detasamentul Bârlad cu un autocamion. Acestia au intervenit pentru tractarea unui camion ce transporta cherestea si scoaterea altor 11 autoturisme blocate în zãpadã. “Misiunea acestora a durat aproximativ douã ore, iar în jurul orei 11.30 traficul a revenit la normal. “Pe sectorul de Drum Judetean 243 din cauza viscolului s-a depus un strat gros de zãpadã pe partea carosabilã care a obturat traficul rutier între orele 07.00 si 11.30. Cu sprijinul cadrelor ISU, toate autovehiculele blocate au fost scoase din nãmeti iar circulatia s-a reluat”, a precizat agent principal Bogdan Bostaca, din cadrul Biroului Politiei Rutiere Bârlad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu