Cronica zilei de 9 decembrie

Barlad Online



A început votarea
Între orele 7 si 21, vasluienii îsi vor alege, prin vot, pe deputatii si senatorii care-i vor reprezenta în cel mai înlat for legislativ al tãrii, Parlamentul României. Toate cele 511 sectii de votare din judetul Vaslui s-au deschis la ora programatã, ora sapte, nefiind semnalate, cel putin pânã acum, incidente de naturã de a perturba procesul electoral. La urne sunt astãzi asteptati 367.502 vasluieni, aflati pe listele permanente. Pe parcursul întregii zile, reporterii “Vremea Noua” Vaslui vã vor tine la curent cu privire la desfãsurarea procesului electoral.

Sergiu Vizitiu: “Astãzi am votat cu speranta cã vom fi cu adevãrat europeni”
La ora 9, Sergiu Vizitiu s-a prezentat la o sectie de votare din Murgeni. Acesta a fost însotit de Dan Livu Cain, cel care l-a sprijinit pe tot parcursul campaniei. “Astãzi am votat cu speranta cã vom fi cu adevãrat europeni. Legendarele vãi ale Elanului si Lohanului au nevoie de sprijin european pentru a cãpãta strãlucirea de altãdatã. Am votat la Murgeni, aici unde este inima acestui tinut, dar sufletul îmi este la Rosiesti, de unde îmi sunt rãdãcinile. Îi îndemn pe toti, de la Botesti si Tãtãrãni pânã la Bogdãnesti si Bogdãnita, de la Blãgesti si Mãlusteni pânã la Pãdureni sau Hoceni, sã iasã la vot, sã nu se sperie de vremea rea pentru cã ploaia înseamnã belsug. Astã varã, am fi dat oricât pentru un strop de apã”, a declarat Sergiu Vizitiu, la iesirea din sectia de votare.
Florin Ciurariu a votat la Negresti: “Sper sã iasã lumea la vot”
Candidatul USL la functia de deputat pe Colegiul Negresti, Florin Ciurariu, a votat la sectia din casa de culturã de la Negresti în jurul orei 10.30. Emotionat, fiind prima datã când intrã în competitie pentru Parlament, Ciurariu a spus cã are încredere în oameni. “Am încredere cã totul va fi bine. Chiar dacã nu este o vreme prea bunã, cred cã lumea va iesi la vot. Cred cã va fi un rezultat bun, am încredere cã oamenii vor alege pe cel mai bun”, a spus candidatul la Colegiul deputati Negresti. În drum spre Negresti, Ciurariu a observat cã drumul national Vaslui-Roman, pe portiunea de la Buhãesti-Vulturesti, era plinã de zãpadã înghetatã si a anuntat drumurile nationale si Prefectura, sã ia mãsuri.
Iancu Arcãlianu este optimist
Iancu Arcãlianu, candidatul ARD pe Colegiul Senat Vaslui, a mers la vot la o sectie din orasul Negresti, alãturi de Rãzvan Murgeanu, candidatul pe Colegiul Negresti. Dupã cum a anuntat si în campania electoralã, Arcãlianu crede cã oamenii vor trebui sã fie foarte atenti si sã voteze omul si nu partidul. “Am votat pentru o Românie Europeanã. Am încredere în oameni, sper cã vor vedea omul si nu partidul si vor analiza ceea ce s-a spus în campania electoralã. Cred cã va fi un rezultat bun”, a spus Arcãlianu.

Primarul din Cretesti, dat afarã din sectia de votare
Un prim incident în aceste alegeri, a fost înregistrat la sectia de votare din Cretesti. În jurul orei 8, primarul Gigel Gãlãtanu s-a prezentat în sectia de votare, a votat si apoi a început sã initieze conversatii cu membrii din sectia de votare. În acel moment, reprezentantul ARD, Alina Bãetu, i-a atras atentia cã stã în sectia de votare prea mult si este ilegal. Conform declaratiei acesteia, primarul i-a adresat injurii. “M-a înjurat ca la usa cortului si sunt decisã sã îi fac plângere penalã”, a declarat Alina Bãetu. De partea cealaltã, primarul Gãlãtanu spune cã adevãrul este altul. “Ãstia de la ARD au venit montati si au început sã scrie cã noi nu i-am asteptat asearã la ora 18 sã fie si ei prezenti când am adus cu pazã buletinele de vot la sectie. Probabil, acestia uitã cã republica noastrã îi plãteste trei zile pentr procesul de votare, dar îmi pare rãu cã n-am pus covorul rosu la garã sã îi astept, pentru cã gara este dezafectatã. Acesta a fost motivul pentru care am întârziat în sectie. Am o vârstã si lumea mã cunoaste ca un om calculat si nu admit din partea unor mucosi sã fiu luat peste picior”, a replicat primarul.

Vreme blândã la Husi, numai bunã de iesit la votare!
De de la primele ore ale diminetii, husenii au iesit la votare! Vremea blândã (în jur de 4 grade Celsius, dupã ora 9,00), a fãcut ca oamenii sã iasã din case, pentru a merge sã îsi exprime optiunea electoralã. Dpã primele semne, se pare cã prezenta este una destul de bunã, în raport cu acelasi segment de timp, al scrutinului precedent. De pildã, la sectia de votane numãrul 119, din incinta Scolii nr. 2 Husi, la ora 11,00 votaserã 162 de persoane, din 1600 înscrisI pe listele electorale. “:Noi spunem cã prezenta este bunã, dar nu stim cât este fatã de celelalte sectii de votare. Oricum, oamenii vin în continuare sã voteze. Nu s-au înregistrat alte evenimente”, a spus presedinta sectiei.
Irinel Stativã, scandal la Oltenesti
Candidatul Irinel Stativã a fost implicat într-un sacandal în sectia de votare de la Târzii, comuna Oltenesti. Acesta a agresat verbal un observator, reprezentant al Asociatiei Tinerilor din România. În ciuda faptului cã acesta a prezentat actele care dovedesc faptul cã prezenta sa acolo este legalã, Irinel Stativã a încercat sã-i intimideze, insinuând cã observatorul are legãturi politice cu contracandidatii sãi.
Interventie a politistilor la Botesti
În comuna Botesti, satul Gugesti, a fost fãcutã o sesizare de cãtre reprezentantul ARD, în cazul unor cetãteni care transportau la vot oamenii din zonã. În fata sectiei de votare au fost identificate trei masini. Soferii acestora au fost somati de politisti sã pãrãseascã zona!

Mihai Ponea a votat
Mihai Ponea, candidatul ARD pentru functia de deputat pe Colegiul nr2. Vaslui, rural, a votat la el acasã, în comuna din Muntenii de Sus, la sectia din Satul Nou. Tânãrul candidat si-a exprimat convingerea cã astãzi, oamenii din colegiu, indiferent de optiunea politicã vor alege sã-si facã dreptate prin vot, cã vor alege liber, din constiintã. Candidatul ARD a avut pare de un moment inedit în momentul votului, acesta nu s-a regãsit pe buletinul de vot. Personalul din sectie, vizibil emotionat de prezenta candidatului i-au oferit acestuia douã buletine de vot, ambele pentru Senat. În ciuda acestui mic incident si în ciuda veremii, nu tocmai potrivitã unei zile de alegeri, tânãrul a recunoscut cã este încrezãtor si optimist în ceea ce priveste rezultatul final al scrutinului. “Am votat pentru normalitate, am votat cu sperantã si încredere, cã de mâine, oamenii care trãiesc aici, în aceastã comunã, locuitorii întregului colegiu îsi vor recâstiga dreptul de a fi reprezentati asa cum se cuvine. Le multumesc tuturor celor care au fost alãturi de mine în perioada de campanie, în special oamenilor care m-au primit în gospodãriile lor, discutiile purtate cu fiecare în parte mi-au întãrit convingerea în necesitatea demersului meu. Le multumesc celor care astãzi merg la vot”, ne a declarat Mihai Ponea. În fata sectiei de votare, candidatul ARD s-a întâlnit cu primarul Vasile Anton care, la iesirea de la urne, a declarat cã astãzi si-a dat votul pentru o Românie europeanã. De asemena, domnia sa nu s-a sfiit , încã o datã, sã se arãte mândru cã pentru prima datã dupã ’89, pe bulteinele de vot, se regãsesc doi candidati, originari din comuna Muntenii de Sus.
Primarul Ciupilan a fost la vot, însotit de sotia sa!
Primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan a votat, împreunã cu sotia sa, medicul Liliana Ciupilan. Acesta a fãcut o declaratie scurtã, la iesirea din sectia de votare: “Am votat pentru valorile democratiei, pentru o Românie în Uniunea Europeanã, pentru o crestere a nivelului de trai si pentru bunãstarea noastrã”, a spus Ioan Ciupilan. A îndemnat apoi, oamenii sã iasã la vot. “Sper ca husenii sã iasã la vot într-un numãr cât mai mare”, a spus primarul, care a precizat cã, cel putin în cursul diminetii, nu s-au înregistrat niciun fel de incidente electorale, la nivelul orasului.

Marius Arcãlianu a mers la vot însotit de sotie
Candidatul ARD la functia de deputat pe Colegiul nr.1 municipiul Vaslui, Marius Arcãlianu, s-a prezentat la sectia de votare cu sediul în incinta Scolii nr. 9 “Vasile Alecsandri”, în jurul orei 11.15. Acesta a venit însotit de sotia sa si a declarat cã a votat cu gândul la cetãtenii Vasluiului. “Dupã cum am spus si în campania electoralã, inima mea bate pentru vasluieni. Am votat ca Vasluiul sã fie reprezentat în Camera Deputatilor, dupã 4 ani de zile, de un om serios care sã lupte pentru oameni. De asemenea, am votat pentru sustinerea proiectelor domnului primar Vasile Pavel, care au ca obiectiv dezvoltarea orasului.”, a declarat Marius Arcãlianu, candidat ARD la Camera Deputatilor pe Colegiul nr.1 Vaslui.
Prezenta la vot
În ciuda vremii nefavorabile, prezenta la vot la ora 10.00 la alegerile pentru desemnarea parlamentarilor, judetul Vaslui, este peste media nationalã, din acest punct de vedere ocupând locul 14. Astfel, la prima raportare oficialã, 4,88% dintre vasluienii cu drept de vot s-au prezentat la urne, fatã de media înregistratã la nivel national, de 4,52%. Spre deosebire de alte alegeri, cei mai zelosi votanti provin din mediul urban, 5,61% fatã de media nationalã de 4,67%, în timp ce, în mediul rural, probabil speriati din cauza vremii, doar 4,27% dintre alegãtori au trecut pe la sectiile de votare, procentul national înregistrat la sate fiind de 4,32%. O prezentã de vot mai masivã s-a înregistrat în partea de sud-est a tãrii, respectiv în judetele Teleorman, 8,38%, Brãila, 7,43%, Constanta, 7,37%, Cãlãrasi, 7,36% si Galati, 6,63%, în timp ce cea mai scãzutã prezentã la vot se înregistreazã în judetele din vestul tãrii, acolo unde circulatia a fost îngreunatã de cãderile masive de zãpadã din noaptea trecutã, respectiv Timis, 2,37%, Sibiu, 2,81%, Arad, 2,91%, Bistrita Nãsãud, 2,96%, sau Cluj, 3,05%. Judetul Vaslui este fruntas în ceea ce priveste participarea la vot în zona Moldovei, urmat la micã distantã de Iasi si Neamt. Fatã de alegerile parlamentare de acum patru ani, prezenta la vot raportatã la ora 10, a fost ceva mai micã, în 2008 înregistrându-se, în judetul Vaslui, la aceeasi orã, 5,05%, din care 4,90% în mediul urban, si 5,17% în rural. Reamintim cã, la alegerile locale din luna iunie, în acelasi interval orar, votaserã 9,36% dintre vasluienii cu drept de vot votaserã deja, judetul Vaslui situându-se peste media pe tarã, de 8,99%. Pânã acum, nu au fost raportate incidente electorale, chiar dacã, din cauza vântului puternic, circa 18 sectii de votare, mare parte din zona Voinesti, au început procesul electoral fãrã a avea curent electric, la lumina lanternelor sau a lumânãrilor, situatie care este în curs de remediere, în cel putin jumãtate din cazuri fiind rezolvatã situatia. “Sperãm ca, pânã la închiderea urnelor, sã se remedieze toate situatiile apãrute, astfel încât numãrarea voturilor si întocmirea proceselor verbale în fiecare sectie sã se facã în cele mai bune conditii”, a declarat judecãtor Idrian Chiriac, presedintele Biroului Electoral Judetean de Circumscriptie Vaslui. La nivelul judetului Vaslui, nu au fost cazuri de drumuri comunale, judetene sau nationale blocate, desi sunt cazuri în care circulatia se desfãsoarã ceva mai greu, datoritã cãderilor de zãpadã din cursul noptii, sau ploii de azi. Utilajele societãtii SC Lucrãri Drumuri si Poduri SA, care are în sarcinã deszãpezirea drumurilor judetene în aceastã iarnã, au iesit pe teren, doar pentru a împrãstia material antiderapant, stratul de zãpadã fiind de doar circa 2 – 3 cm.
Ajutoare de la UE, împãrtite chiar în ziua alegerilor
Mai multi primari USL s-au gândit sã împartã ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeanã, chiar astãzi, în ziua alegerilor. Astfel, oamenii sunt îndemnati sã iasã din casã, sã meargã al urne, sã voteze cu candidatii indicati de primar dupã care sunt asteptati la Primãrie. Astfel de cazuri a fost semnalate în comuna Fruntiseni si în orasul Negresti. În ultimul caz, se pare cã este mai grav pentru cã pachetele sunt fãcute “cu dedicatie” pentru un anumit candidat.

Nelu Tãtaru: “Avem acum sansa sã sanctionãm tot ceea ce nu ne-a plãcut pânã acum, ceea ce nu ne-a fãcut bine”!
În jurul orei 11,30, la sectia de votare, amenajatã în incinta Scolii nr. 2 Husi, a votat medicul Nelu Tãtaru, candidatul USL la funcati de senator, în Colegiul Husi-Murgeni! La iesirea de la urne, acesta a îndemnat oamenii sã iasã la vot, sã îsi exprime sincer si liber optiunile electorale. “Am votat, în primul rând, pentru o schimbare, pentru o viatã mai bunã a tuturor oamenilor. Avem acum sansa sã sanctionãm tot ceea ce nu ne-a plãcut pânã acum, ceea ce nu ne-a fãcut bine, iar votul fiecãruia dintre noi, poate face asta. Dacã însã, nu vom merge sã votãm, nu prea vom mai avea de ce sã ne plângem pe urmã. De aceea, cred cã e important sã ne exprimãm optiunea”, a spus Nelu Tãtaru

S-a stricat vremea la Husi, frig, lapovita si vânt!
Dupã orele prânzului, vremea s-a schimbat, iar acum bate vântul, este rece si lapoviteazã din abundentã în “orasul dintre vii”, ceea ce riscã sã îi descurajeze pe votanti! În marea majoritate a sectiilor de votare, numãrul alegãtorilor care si-au exprimat optiunea electoralã, era, în medie, de peste 200 de persoane, pânã la orele 13,00. Cei mai constiinciosi însã, dintre votanti, “înarmati” cu umbrele si haine groase, tot vin sã voteze!
Pregãtiri pentru o nouã fraudã electoralã în comuna Dimitrie Cantemir
Scandal si în comuna Dimitrie Cantemir. Observatorul acreditat la sectia de votare din comunã a fost dat afarã de viceprimarul Ioan Antohi. De mentionat cã observatorii de la sectiile de votare sunt apolitici si au rolul de a veghea pentru a nu se comite fraude electorale. Si cum în comuna Dimitri Cantemir, mereu au fost suspiciuni de fraudã este evident cã acolo se pregãteste ceva.
Ana Birchall cere oamenilor sã vinã la vot, indiferent de vreme
Pe o vreme urâtã cu o ploaie torentialã transformatã în lapovitã si ninsoare, bârlãdenii merg la vot sã-si exprime dreptul constitutional. Asa au fãcut si cei care le-au cerut voturile, adicã cei care candideazã pentru functiile de deputat si senator de Bârlad si în Colegiul Zorleni. Prima care s-a prezentat la vot a fost candidata USL Ana Birchall, care a votat în comuna Zorleni, la sectia de votare de la Scoala coordonatoare. La orele 9.00, însotitã de staful de campanie si de primãrita comunei Zorleni, Paula Hultoanã, precum si de candidatul pentru functia de senator de Bârlad (si Colegiul Zorleni) Gabriela Cretu. La iesirea de la urne, Ana Birchall a declarat pentru presa localã cã a votat pentru oamenii locului. „Am votat cu speranta pentru o viatã mai bunã pentru toti locuitorii din Colegiul 5 Zorleni, pentru toti cei care locuiesc în cele 108 sate, care m-au primit cu drag dar si cu foarte multã încredere si sperantã în toatã aceastã perioadã, am votat cu încrederea cã România poate sã meargã pe un drum mai bine, un drum care sã arate o Românie puternicã, care sã aibã o voce puternicã atât în afarã dar si în interior. Rog pe toti cei care locuiesc în judetul Vaslui sã vinã la vot, chiar dacã vremea este mai rea, pentru cã fiecare vot conteazã. Sunt cele mai importante alegeri din ultimii zece ani, unde fiecare vot conteazã”, a spus Ana Birchall.
Primarul Titi Constantinescu a votat pentru normalitate
La orele 10.00, la sectia de votare de la Scoala de Muzicã din Bârlad a votat si primarul Constantin Constantinescu. „Am votat pentru o normalitate politicã si economicã. Timp de opt ani de zile n-a fost chiar normal asa cum am fi vrut, în special noi bârlãdenii, pentru cã aceastã zonã defavorizatã a tãrii a fost tratatã ca un judet rosu si de aici ni s-au tras toate necazurile pe care le-am avut. Votez deci pentru a intra într-o normalitate din toate punctele de vedere”, a spus primarul Bârladului, Constantin Constantinescu la iesirea din cabina de vot.
Gabriela Cretu a votat din datorie!
Desi ea i-a însotit pe toti liderii PSD la urne în sectiile în care acestia au votat, Gabriela Cretu a ales, ca din cele 21 de localitãti, câte are Colegiul sãu unde a candidat ca senator (Colegiul 2 Bârlad plus Colegiul 5 Zorleni), sã voteze la Bârlad, la sectia de la Casa de Culturã. „Am votat din datorie în primul rând, pentru cã sunt cetãtean, pentru o altã politicã, mai responsabilã si mai serioasã decãt în trecut si cu sperantã. Campania mi-a confirmat cã oamenii din acest colegiu senatorial au nevoie de o schimbare în profunzime”, a declarat Gabriela Cretu.
Tudor Ciuhodaru a votat pentru cã Bârladul meritã mai mult!
La Scoala numãrul 6 din cartierul bârlãdean Podeni, la orele 11.00 a votat Tudor Ciuhodaru, medicul deputat, din PP-DD. Însotit de staful acestei formatiuni politice, Tudor Ciuhodaru a votat la sectia de votare 79 Bârlad. „Am votat pentru bârlãdeni, pentru cã orasul meritã mai mult, meritã sã devinã cu adevãrat capitala Moldovei de Jos în care sãnãtatea, drumurile, apa, locurile de muncã si veniturile sã nu mai fie o problemã. Am votat pentru resuscitarea Parlamentului, un parlament care sã facã legi bune pentru oameni si am vãzut cã si bârlãdenii voteazã la fel. Vreau sã facem împreunã un Bârlad cum n-a mai fost niciodatã”, a spus Tudor Ciuhodaru, candidatul PP-DD la functia de deputat de Bârlad.
Viceprimarul din Stãnilesti duce alegãtorii întâi la birt si apoi…la vot
Nereguli în Colegiul Husi! Reprezentantii USL au sesizat autoritãtile responsabile de supravegherea desfãsurãrii alegerilor parlamentare cu privire la faptul cã viceprimarul comunei Stãnilesti, Costicã Tofan, dã de bãut alegãtorilor din satul Pogonesti ,într-un bar situat la mai putin de 500 m de sectia de votare din localitate.

Toader Dima va vota la Fãlciu!
Prezent în Husi, încã de dimineatã, candidatul USL pentru mandatul de Deputat în Colegiul HusI, Toader Dima, va merge la Fãlciu, pentru a-si exprima optiunea electoralã. “Am fost în mai multe locuri din Colegiul meu, acum am venit la HusI, tocmai pentru a lua pulsul acestei zile, din mijlocul husenilor. Sper foarte mult sã fie o zi în care oamenii sã vinã la vot în numãr mare. Eu voi vota în jurul orei 15,00, la sectia de votare din Fãlciu, acolo unde am domiciliul. Sper din tot sufletul ca la finalul acestei zile, sã ne bucurãm cu totii, cã bunul simt, decenta si omenia vor fi victorioase. Îi urez succes, de asemenea, colegului meu, doctorul Nelu Tãtaru, cu care am realizat o campanile electoralã frumoasã, în care au fost antrenati oameni frumosi si optimisti”, a declarat inginerul Toader Dima, candidatul USL pentru functia de Deputat de Husi.

Solomon a fãcut scandal într-o sectie de votare din Bârlad
În timp ce primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, vota în sectia de votare unde era înscris, la Scoala de Muzicã, în cealaltã sectie, Adrian Solomon depista un tânãr care, dupã ce a fost „interogat” cu tupeu de candidatul USL, s-ar fi aflat acolo ilegal ca reprezentant al unei televiziuni locale. Solomon a chemat imediat pe cameramanul respectivei televiziuni sã-l identifice pe tânãr, iar cameramanul a spus cã nu-l cunoaste. Asa cã Solomon s-a „dezlãntuit” si a chemat inediat polititul aflat la sectie în misiune si i-a spus sã-l ancheteze pentru fals în declaratii! Apoi a sunat si pe comisarul sef Vasile Chelaru, ca sã-l informeze de marea lui descoperire si i-a cerut sã ia mãsuri. În urma verificãrilor fãcute de Politia Bârlad a iesit însã cã tânãrul „infractor” depistat de Solomon se afla în sectia de votare absolut legal, ca observator din partea unei societãti de televiziune localã. „Din primele verificãri rezultã cã Biroul Electoral Judetean a acreditat persoana în cauzã ca urmare a solicitãrii formulate de o televiziune localã. Reprezentantii acesteia au declarat cã atât tânãrul respectiv cât si alti cinci tineri lucreazã cu societatea respectivã pe bazã de voluntariat”, a precizat comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad.
„Ai vezi ce pãtesti dupã votare”
Pentru ca scandalul sã fie complet, dupã ce a bãtut câmpii cu „ilegalii” observatori ai unei televiziuni din Bârlad, acreditati de BEJ, Adrian Solomon, nervos nevoie mare, a trecut mai apoi la amenintãri pe fatã cãtre reprezentantii PP-DD care îl însoteau pe Tudor Ciuhodaru la sectia de votare din Cartierul Podeni. La orele 11.00, la acea sectie de la Scoala 6 Bârlad a venit sã voteze Tudor Ciuhodaru, însotit de Tiberiu Nichita (foto), din stafful sãu de campanie, si de consilierul local Marcel Vasilache. În acelasi timp, ostentativ, Adrian Solomon si-a însotit sotia la votare, în aceeasi sectie ca si Tudor Ciuhodaru. Trecând pe lângã Tiberiu Nichita, Adrian Solomon i-a transmis: „Te mãnâncã pielea Tiberiu!”, lucru luat ca si o amenintare de reprezentantul PP-DD. În sectia de votare, Solomon a trecut pe lângã consilierul Vasilache si i-a spus foarte clar: „O sã vezi tu ce-o sã pãtesti”. Marcel Vasilache ne-a declarat cã s-a simtit clar amenintat de Adrian Solomon. „Mi-a cã o sã vãd eu dupã si asta este clar amenintare”, ne-a spus Marcel Vasilache. Cât despre faptul cã Solomon a acuzat PP-DD cã face ilegalitãti si cã ei sunt cei care au pus observatorii bãnuiti de el în sectiile de votare, Tudor Ciuhodaru a precizat cã are alte treburi în ziua votãrii decât sã se ocupe de isteriile lui Solomon. „Astãzi mã ocup de vizitarea sectiilor de votare si vreau sã le multumesc bârlãdenilor pentru ceea ce au fãcut pentru mine. Mizeriile electorale nu sunt domeniul meu, sunt ale cui le inventeazã. Eu am fãcut o campanie curatã, bazatã pe ce am fãcut eu pentru români si pe argumente solide referitor la ce voi face”, a spus Tudor Ciuhodaru.
Incidente electorale minore pe valea Prutului!
Cel putin pânã la orele 15,00, în marea majoritate a comunelor din jurul Husului, nu au fost înregistrate evenimente majore, care sã afecteze procesul electoral. Echipa USL-ului însã, care candideazã în Colegiul Husi – Murgeni, a ajuns în cele mai multe dintre localitãtile unde se voteazã, sustin pentru a se asigura cã toate lucrurile merg bine. Au costatat însã, câteva nereguli. “Am dorit sã mergem prin Colegiu, pentru a ne asigura cã totul se desfãsoarã legal si correct. La Valea Grecului însã, chiar în sectiei de votare, un trimis al opozantilor politici, dirija alegãtorii si le spunea pozitia pe care sã punã stampila, acolo unde se afla candidatul partidului lor. Este un lucru injust, care ar trebui înlãturat de cãtre oamenii legii. Asemenea influente sunt pedepsite de lege si… sã fim corecti toti, dacã tot sustinem cã suntem civilizati. Apoi, am mai constat ceva asemãnãtor la Duda, unde presedinta sectieid e votare, este chiar sotia unui lider PDL, iar dânsa le arãta oamenilor ce sã voteze. Iarãsi nu e corect si iarãsi facem apel la moralitatea celor care nu înteleg sI nu acceptã cã oameni sunt liberi sã aleagã”, a spus Nelu Tãtaru, candidatul USL, pentru un mandate de senator, în Colegiul Husi – Murgeni.
Prezentã bunã la vot, pentru huseni!
Pânã în jurul prânzului, în jur de 5700 de huseni îsi exercitaserã dreptul de vot, cifrã apreciatã ca fiind una “bunã si normalã”, pentru municipiul Husi. De obicei, la marea majoritate a scrutinelor, la votare participã în jur de 12.000 de persoane, lucru asteptat si de aceastã datã. În speranta cã vremea va fi mai bunã pe searã, husenii sunt asteptati la urne, pânã la orele 21,00.
Primarul de la Suletea, urmãrit pas cu pas
Încã de dimineatã primarul Ciprian Tamas de la Suletea s-a trezit cã are “coditã”. Permanent în spatele masinii sale se aflã un Ford Fiesta cu numãrul VS-59-BAM. “Pot sã vã spun cã deja m-am obisnuit. Culmea e cã în masinã se aflã chiar viceprimarul Gigel Dragnea”, a declarat primarul Tamas. Interesant este cã primarul a sesizat Politia în legãturã cu acest aspect dar nu a fost luatã nicio mãsurã. În schimb o altã sesizare a fost fãcutã de Tudor Buzatu, nimeni altul decât bãiatul presedintelui CJ, Dumitru Buzatu. Acesta s-a plâns cã e urmãrit de mai multe masini. În acest caz, politistii fac investigatii amãnuntite:)
Tanacu: suspiciuni de fraudã cu listele electorale suplimentare
Desi pentru alegerile parlamentare legislatia nu prevede posibilitatea utilizãrii unor liste suplimentare decât în mod exceptional pentru membrii din birourile sectiilor de votare, se pare cã, la Tanacu, mai multe persoane domiciliate în municipiul Vaslui, în Colegiul uninominal nr 1, au mers si i- au votat în sectia din Tanacul pe candidatii alegerilor parlamentare pentru Colegiul uninominal nr 2. Incidentul a ajuns în atentia Biroului Electoral Judetean, în conditiile în care primirea cererii prin care reprezentantii ARD sesizau posibila fraudã a fost refuzatã în repetare rânduri de presedinta biroului sectiei de votare din comunã. “Am auzit cã existã ceva suspiciuni la Tanacu, se fac verificãri, dacã ele se confirmã si într-adevãr s-au folosit liste suplimentare se vor lua mãsurile impuse de lege, întrucât pentru alegerile parlamentare nu se folosesc astfel de liste. Au voie sã voteze în afara circumscriptiei din care fac parte doar cei care alcãtuiesc birourile sectiilor de votare”, a explicat judecãtorul Adrian Chiriac, presedintele BEJ Vaslui.
Voturile bârlãdenilor vor fi depozitate în Primãrie!!!
O idee de „milioane” care va înfierbânta cu sigurantã mintile candidatilor vine din partea autoritãtii locale bârlãdene, mai precis a secretarului Primãriei Bârlad, Cãtãlin Haret si a celor din Comisia care se ocupã de organizarea alegerilor în localitate. Astfel, se vehiculeazã ideea ca sacii cu voturile bârlãdenilor, dupã ce vor fi numãrate si scrise procesele verbale, sã fie duse la Primãria Bârlad, unde vor fi depozitate pânã mâine dimineatã când vor pleca spre Vaslui. Comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad ne-a precizat cã se pune aceastã problemã, ideea fiind datã de câtiva dintre presedintii sectiilor de votare, care spun cã oricum au termen de 24 de ore dupã finalizarea numãrãtorii sã ajungã cu sacii de voturi la BEJ, iar politia va asigura paza si sigilarea sãlii. Nu de aceeasi pãrere sunt candidatii care nu sunt din USL. „Nu cred cã este o idee fericitã, vom depune o sesizare la BEJ si cred cã nici prea legal nu este acest lucru, cei de la BEJ Vaslui ne-au spus cã nu în Primãrie trebuie depusi sacii cu voturi ci asigurati sub pazã militarizatã chiar în sectiile de votare”, a precizat Tudor Ciuhodaru, candidatul pentru functia de deputat în Colegiul Bârlad de la PP-DD. „Vom face si noi o sesizare la BEJ si la BEC, pentru cã nu este normal ca sacii cu voturi sã fie depozitati în Primãrie, unde se stie cã un anumit partid are toate „cheile” si vor fi multe suspiciuni”, a spus Alexandru Iacob, candidatul ARD pentru functia de senator pe zona Bârlad.
„Au acceptul prefectului”
Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu ne-a precizat cã încã de vineri de când au sosit buletnele de vot, unii presedinti ai sectiilor de votare au cerut sã nu mai plece noaptea cu sacii de voturi la Vaslui, pentru cã se stã mult si conditiile meteo sunt asa cum sunt, iar ei au obtinut acceptul prefectului pentru acest lucru. „Eu am întrebat pe secretarul Primãriei, pe Cãtãlin Haret dacã este legal acest lucru si el a zis cã este legal;, asa cã se vor depozita sacii cu voturi la sala de consiliu, sub cheie si cu pazã militarizatã”, a spus primarul Titi Constantinescu.
„Trebuie depozitate în conditiile legii”
Adrian Chiriac, presedintele BEJ Vaslui a spus cã el nu stie de o asemenea decizie luatã la Bârlad, dar cã presedintii sectiilor de votare sunt obligati sã aducã voturile la BEJ în termen de 24 de ore si sã asigure depozitarea lor în conditiile legii. „Primãria trebuie sã le asigure transportul cãtre BEJ si pânã când au mijloacele de transport presedintii trebuie sã adsigure depozitarea în conditiile legi, sub pazã asiguratã”, a spus Adrian Chiriac.

Banner cu Adrian Solomon în fata sectiei de votare!
Când este vorba de încãlcarea legii electorale de cãtre USL nu existã nicio o autoritate care sã ia mãsurile de rigoare, ci brusc se pare cã existã „portite” în legea electoralã care îi avantajeazã. Asa se face cã, în ziua votului, la Bârlad oriunde te întorci pe strada centralã (Republicii) vezi panouri cu pozele lui Adrian Solomon si ale Gabrielei Cretu, iar în fata sectiei de votare din Cartierul Muneteni, la Grupul Scolar „Petru Rares„ – exact peste drum de sectie, troneazã un banner cât casa unui bârlãdean, fan USL, cu poza deputatului Solomon. Desi este stipulat în lege cã în ziua votului pe o razã de 500 de metri în jurul sectiilor de votare nu este voie sã existe afisaje electorale, iar presedintele sectiei de votare are conform aceleasi legi obligatia sã asigure legalitatea pe o razã de 500 de metri în jurul sectiei de votare, iatã cã nu se întâmplã asa. Fotografia este elecventã, iar comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad ne-a precizat cã cel care trebuie sã asigure îndepãrtarea bannerului este presedintele sectiei de votare respective. Care nu a fãcut-o nici pânã acum. La Politia Bârlad a fost depusã o sesizare din partea PP-DD Bârlad în acest sens.
Prezenta la vot, ora 14.00
În ciuda vremii nefavorabile, prezenta la vot este ceva mai mare decât la alegerile parlamentare de acum patru ani, care a fost, la nivelul judetului Vaslui, de 20,33%, fatã de 20,85%, înregistrat acum, dar mult mai putini alegãtori prezentându-se la urne decât la alegerile locale, de pe 10 iunie 2012, când, la aceeasi orã, 14, votaserã deja 27,67% dintre vasluienii cu drept de vot. Ca de obicei, cei mai harnici la vot sunt cetãtenii din mediul rural, 21,33% votând deja la orele 14, fatã de doar 20,27% prezentã la vot în mediul urban. Ca si la alte alegeri din acest an, judetul Vaslui se situeazã la jumãtate fatã de alte judete, ocupând locul 21 în ceea ce priveste prezenta la vot la ora 14. Au mai fost înregistrate si evenimente neplãcute, cum ar fi în satul Pogãnesti, comuna Stãnilesti, acolo unde viceprimarul împãrtea ajutoare alimentare primite de la Uniunea Europeanã în apropierea sediului sectiei de votare. În plus, abia ce se remediase problema alimentãrii cu energie electricã în comunele Puiesti si Voinesti, au apãrut alte probleme, de aceastã datã, în apropierea municipiului Vaslui, la Moara Greci si în comuna Tanacu, acolo unde sectiile de votare au rãmas pe întuneric. Echipele de interventie deja lucreazã la remedierea rpblemelor, astfel încât, în scurt, timp, urmeazã a fi restabilitã alimentarea cu energie electricã în zonele respective. Din pãcate, vin vesti proaste din partea meteorologilor, judetul Vaslui urmând a intra, chiar din aceastã searã, sub cod galben de ninsoare
Membrii comisiei din Sarbi, in pauza de masa
Membrii comisiei electorale de la sectia de votare din Sârbi, comuna Banca, la orele prânzului, si-au luat o micã pauzã. Întreaga comisie a plecat la masã, întrerupând astfel procesul electoral, închizând pur si simplu sectia de votare. Situatia respectivã a fost imediat anuntatã la BEJ Vaslui, fiind remediatã în scurt timp. “A fost o disfunctionalitate la nivelul sectiei din Sârbi, dar sectia este redeschisã, iar persoanele care doresc sã-si exercite dreptul de vot pot s-o facã în bune conditii”, este declaratia presedintelui BEJ Vaslui, judecãtorul Adrian Chiriac. Din câte se pare, unii dintre membrii comisiei au confundat procesul de votare, în care erau angrenati, cu munca la stat, acolo unde, prânzul prelungit este un obicei.
Fãrã probleme de ordin tehnic
La ora 18.00, în judetul Vaslui nu mai sunt localitãti fãrã curent electric si iar pe drumurile nationale judetene sau comunale se circulã în conditii de iarnã, nici un drtum nefiind blocat. De dimineatã, a fost întreruptã, pentru scurte perioade de timp, alimentarea cu energie electricã circa 20 localitãti, în zonele Puiesti, si Voinesti, si, în cursul dupã-amiezei, în comuna Tanacu, în Moara Grecilor, suburbie a municipiului Vaslui si la Moara Domneascã, comuna Vãleni. În acelasi timp, Administratia Nationalã de Meteorologie a transmis o atentionare de ninsori abundente pe raza judetului Vaslui în urmãtoarele ore. În acest sens, prefectul Radu Renga a solicitat Companiei Nationale de Drumuri – Sectia Bârlad atentie maximã pe toate drumurile nationale, astfel ca toate utilajele sã fie în stradã, pentru continuarea în bune conditii a procesului electoral, inclusiv, dupã închiderea votãrii, a transmiterii cãtre BEJ Vaslui a buletinelor de vot si a proceselor verbale. Aceeasi solicitare a fost transmisã si societãtii care se ocupã cu deszãpezirea drumurilor judetene, respectiv SC Lucrãri Drumuri si Poduri Vaslui. “Pânã la aceastã orã, nu s-au semnalat probleme pe drumurile judetene sau nationale. De asemenea, în ciuda faptului cã au fost câteva localitãti fãrã curent electric, s-a intervenit prompt, iar reprezentantii societãtii distribuitoare au solutionat cazurile. Vreau sã subliniez faptul cã, pânã la aceastã orã, întreruperile de curent nu au afectat procesul electoral. Am apelat si la structurile Ministerului Administratiei si Internelor sã fie atente la orice situatie apãrutã în perioada urmãtoare”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Vaslui. Conform informãrii fãcute de institutia prefectului judetului Vaslui, la toate circumscriptiile electorale din judet, procesul de votare se desfãsoarã normal.
Mai multi alegãtori din Bunesti Averesti au reclamat cã reprezentantul ARD ar cãra alegãtori la sectia de vot!
Mai multi alegãtori din comuna Bunesti Averesti au semnalat faptul cã, în cursul acestei dupã-amiezi, unul dintre candidatii la aceste alegeri parlamentare, ar fi fost vãzut cãrând cu masina personalã, oameni la sectia de votare. Este vorba despre deputatul Dan Marian. “Pe domnul Dan Marian l-am vãzut, cãrând personal la sectia de votare, oameni din comunã. Totul s-a petrecut cam între orele 15,00 si 17,00. Vã dati seama cã nu e greu de recunoscut”, au declarat acestia. În timp ce reprezentatii ARD-ului au negat evenimentul, reprezentatii USL-ului au considerat acest fapt o încãlcare gravã a cadrului legal al acestor alegeri. “Oamenii legii ce fac? De ce lasã acest candidat sã care oamenii la sectie? Nu e correct ca sã fie sanctionat? De ce nu vãd ce fac cei care vor sã fure voturi? Ar trebuie sã se ia mãsuri imediate Politia. Sã se facã verificãri si sã fie sanctionatI”, au cerut membrii USL.
Primarii au început sã transporte lumea la vot
Odatã cu lãsarea întunericului, primarul Dorobantu din Bogdãnesti a început sã-si umple masina cu votanti pritenosi pe care îi transportã la sectiile de votare. Nici mãcar nu e vorba de masina personalã, ci de cea a Primãriei, VS-10-PRI. Alãturi de aceasta, omul sãu de bazã face acelasi lucru în satul Buda, cu masina cu numãrul VS-59-NEL. Somat de reprezentantii ARD sã explice faptele sale acesta a delarat cu nonsalantã”E comuna mea, e Primãria mea, intru si ies când vreau din primãrie si din sectia de votare”, plus alte invective care nu-i fac cinste unui medic veterinar si unui om serios… asa cum se considerã acesta. Aceeasi situatie a fost descoperitã în comuna Rosiesti. Acolo sofer este angajatul Primãriei care are grijã de microbuzul scolar, iar masina folositã de acesta apartine viceprimarului.
Prezentã la vot, sub asteptãri!
Conform ultimei raportãri fãcute de Biroul Electoral Judetean Vaslui, pânã la orele 18 s-au prezentat la urne, pentru desemnarea deputatilor si senatorilor ce urmeazã sã ne reprezinte în urmãtorii patru ani, doar 35,61% din cetãtenii cu drept de vot din judetul Vaslui. Conform statisticilor, prezenta la vot în judet a fost sub media nationalã înregistratã la aceeasi orã, care a fost de 36,54%. Pânã la orele 18 au votat doar 32,42% din cetãtenii cu drept de vot din orasele si municipiile din judetul Vaslui, fatã de 34,78%, madia nationalã, în timp ce, în mediul rural, s-au prezentat la sectiile de votare 38,27% din populatia cu drept de vot, fatã de 38,95%, prezentã înregistratã la nivel national. Este foarte posibil ca, pânã la încheierea urnelor, procentul de prezentã la vot sã nu sufere mari modificãri. În acest caz, este posibil ca unele calcule fãcute de formatiunile politice sã fie date peste cap, astfel încât sã apare unele surprize cu privire la procentajele înregistrate de candidatii diverselor formatiuni politice. La alegerile locale din luna iunie a acestui an, la orele 17, se înregistra o prezentã la urne de 38,89% din cei peste 366 mii cetãteni cu drept de vot, din care, în mediul rural, 46,45%, iar în orase, doar 25,73%. De la ultima raportare fãcutã de BEJ, nu au fost semnalate incidente majore în procesul electoral la nivelul judetului Vaslui.
Scandal si acuze la Suletea
La sectia de votare de la Suletea s-au petrecut scene greu de înteles în aceastã dupã-amiazã. Conform candidatului ARD pe Colegiul de deputati Murgeni, Sergiu Vizitiu, “timp de trei ore, dl. Irinel Stativã si vreo opt cetãteni au blocat sectia de votare si nu au lãsat pe nimeni sã intre acolo”. “M-am dus la aceastã sectie si am dat de dl. Stativã, i-am întins mâna si el mi-a spus cã nu ar trebui sã dea noroc cu mine pentru cã am vrut sã-l omor cu masina. I-am spus cã eu, personal, nu am avut nicio implicare în incidentul de la Suletea. În sectia de votare, presedintele si membrii sectiei de votare erau crispati, fuseserã intimidati de dl. Stativã si cei de la USL care erau prin preajma sectiei. Le-am spus oamenilor cã, indiferent cine va iesi deputat, nu trebuie sã fie o atmosferã atât de urâtã, doar a fost o campanie electoralã, nu altceva. Membrii sectiei s-au mai descretit si mi-au spus si ei cã dacã acela care este contracandidatul meu, dl. Stativã, le-ar fi vorbit la fel de frumos nu s-ar fi ajuns la astfel de situatii. Am chemat politia si am cerut ca lângã sectie sã rãmân doar eu cu dl. Stativã, restul la 500 de metri de sectie. A fost incredibil, politistii s-au rugat de cei de la USL sã se ducã la 500 de metri. Urât, foarte urât ce a fãcut acest domn Stativã, care a blocat efectiv sectia de votare cu multi oameni timp de mai multe ori, fãrã sã lase oamenii sã vinã la urne”, a acuzat candidatul ARD.
EXIT POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2012 LA NIVEL NATIONAL
Cetãtenii cu drept de vot au fost chemati la urne, duminicã, 9 decembrie, pentru a-i alege pe cei 452 de parlamentari: 137 de senatori si 315 deputati. Potrivit unei estimãri a Institutului GEOPOL, la ora 19:00, rezultatele arãtau în felul urmãtor:
USL – 57%
ARD – 18%
PP-DD – 14%
UDMR – 5%

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu