“Zilele Cuza”, la Bârlad

Barlad Online

Cu ocazia împlinirii a 192 de ani de la nașterea domnitorului Al. I. Cuza, autoritățile locale bârlădene au organizat o suită de manifestări închinate întemeietorului Unirii Principatelor.
În intervalul 18-20 martie, vor avea loc la Bârlad “Zilele Cuza” - ediția a XXXI-a. Manifestările sunt organizate de Societatea de Științe Istorice - Filiala Bârlad și Primăria Bârlad, în colaborarea cu Societatea de Numismatică, Cercul Militar, Școala de Muzică și Arte Plastice “N. N. Tonitza”, Liceul Pedagogic “Al. Vlahuță”, Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza”, Muzeul “Vasile Pârvan” și Teatrul “V. I. Popa”.
Activitățile vor începe duminică, de la ora 11, la Primăria Bârlad, cu vernisajul expoziției de numismatică, medalistică și cartofilie cu tema “Al. I. Cuza și contemporanii”. Exponatele fac parte din colecția particulară a colonelului Gheorghe Vasiliu. În continuarea vernisajului, publicul va fi invitat să participe la Simpozionul “Al. I. Cuza și Europa modernă”, în cadrul căruia vor fi prezentate mai multe lucrări susținute de prof. univ. dr. Dumitru Vitcu și dr. Cătălin Turliuc de la Institutul de Istorie “A. D. Xenopol” Iași, prof. Oltea Rășcanu-Gramaticu, prof Loredana Stegaru, Aurelia Juverdeanu, prof. Fănica Ursu, prof. dr. Laurențiu Ursachi și prof. Marcel Proca.
Luni, vor continua manifestările omagiale de la ora 11, la Cercul Militar, cu o expoziție de artă plastică denumită “Omagiul lui Cuza-Vodă”. Lucrările sunt realizate de elevii Liceului Pedagogic “Al. Vlahuță” și Școala de Muzică și Arte plastice “N. N. Tonitza”.
În ultima zi a manifestărilor, marți - 20 martie, au fost programate mai multe activități. Muzeul “Vasile Pârvan” organizează ziua porților deschise. De la ora 9, la Colegiul Tehnic “AL. I. Cuza” se va desfășura concursul județean de istorie pentru elevi cu tema “Personalități vasluiene - valori ale poporului român”. De la ora 10, în Piața civică, va începe un ceremonial religios și militar, vor fi depuse coroane la statuia domnitorului și va fi susținut un moment artistic de trupa Teatrului “V. I. Popa”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu