Du-te acasa, Chevron!

Barlad Online

Ieri, în jur de 5.000 de bârlãdeni – si nu numai – au protestat împotriva extractiei gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Lozincile au fost pe cât de numeroase, pe atât de dure, ca de altfel si interventia zecilor de vorbitori care s-au adresat multimii. Mesajele bârlãdenilor sunt cât se poate de poate de clare: «NU fracturãrii hidraulice!», «NU guvernantilor care sustin aceastã metodã de exploatare!». Totodatã, primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, i-a cerut public primului ministru Mihai Rãzvan Ungureanu sã îl demitã pe presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pãtruti.
Mitingul a fost organizat de Organizatia PSD Bârlad si Primãrie, la propunerea unui grup de initiativã local, care s-a pronuntat vehement împotriva extragerii gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice în zona Bârladului. Actiunea a fost organizatã în trei etape, respectiv comasarea locuitorilor din sudul orasului în zona Confectii, a celor din Nord în zona Grãdinã, un mars pe Bulevardul Republicii, pânã în fata Primãriei si, în final, mesajele adresate de mai multi vorbitori. Grupurile Nord – Sud s-au format în jurul orei 16.00 si au mãrsãluit pret de 30 de minute cãtre Primãrie, scandând lozinci împotriva Chevron (investitorul american care intentioneazã exploatarea gazelor din sist din zonã) si chiar antiguvernamentale. Abia când cele douã grupuri s-au reunit în piata din centrul orasului sa putut aprecia numãrul total al participantilor. Potrivit estimãrilor jandarmilor, în Piata Civicã au fost prezenti între 4.000 si 5.000 de oameni. De la tribuna amplasatã în fata Primãriei Bârlad s-au adresat multimii numeroase personalitãti locale, dar nu numai. Astfel, au vorbit Dumitru Buzatu, liderul judetean al PSD, primarul Constantin Constantinescu, viceprimarul Traian Petcu, deputatul Adrian Solomon, consilierul local PNL Dumitru Boros si alti câtiva primari ai comunelor limitrofe orasului, care sau declarat simpatizanti ai miscãrii de protest. Surpriza a constituit-o prezent a pe scenã a printesei Brianna Caradjea, un aprig luptãtor împotriva poluãrii mediului înconjurãtor. Aceasta si-a exprimat încã o datã dezacordul în privinta metodelor de exploatare poluante a resurselor din sol si a îndemnat populatia Bârladului sã nu cedeze la lupta pe care a început-o ieri. De altfel, toate mesajele au continut acelasi dezacord. Totusi, de remarcat a fost atitudinea miilor de oameni prezenti în piatã, care, atât prin mesajele afisate, cât si prin scandãri, au demonstrat cã peste vointa poporului nu se poate trece.
Oamenii înaintea profitului
Organizatorii s-au folosit de toate resursele aflate la îndemânã pentru a-si spune doleantele. La un moment dat, pe scena amplasatã a fost adus si un grup de copii, în spatele cãrora adultii au afisat mesajul “Bârlãdeni, salvati viata copiilor nostri”, în timp ce micutii au tinut în mâini o pancartã pe care se putea citi “People before profit”. Pancarte similare au fost afisate si în multime, nu doar în limba englezã, si ci în francezã. Un alt grup de initiativã a ales sã afiseze mesaje mai dure, dar cu tentã politicã, de genul: “Ãsta nu-i Guvern, este un concern”, “Sonde da, locuri de muncã ba”, “Flota, gazele, petrolul, le-a vândut pe toate chioru’”, iar alte mesaje au fost afisate pe pancarte de culoare portocalie. De departe, cel mai emo- tionant mesaj afisat pe o pancartã a fost urmãtorul: “Nu vrem ca sângele strãmosesc sacrificat pentru acest pãmânt sã fie amestecat cu substante Chevron”. Apelul la sãnãtatea copiilor a fost strigat vehement de sute de oameni. Aceleasi mesaje anti-exploatare au fost transmise si de zeci de oameni veniti din comunele din jurul Bârladului, însotiti sau nu de primarii lor. Un “Nu” hotãrât au spus si localnicii din comunele Zorleni, Vinderei, Iana, Fruntiseni, Perieni, Mãlusteni, Ivesti, Banca, Suletea, Blãgesti, Grivita si orasul Fãlciu. Totodatã, la miscare a participat si un grup de aproape 100 de oameni veniti din comuna Rãdesti, judetul Galati. Trebuie spus cã, la actiune, s-au mobilizat si zeci de preoti din protopopiatele Bârlad si Vaslui, condusi de protopopii Vasile Lãiu si Vasile Pârcãlabu, cei cãrora lea revenit sarcina de a asigura populatia cã Biserica le sustine cauza. Evenimentul de la Bârlad a fost înregistrat de camerele de luat vederi ale mai multor televiziuni din Franta si Bulgaria, state care au rezolvat legislativ interzicerea extragerii gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu