Dupã Dobrogea, urmeazã Bârladul?!

Barlad Online

Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, avizul fiind emis dupã întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul american. Cele trei acorduri au intrat în vigoare ieri, 28 martie. Rapiditatea cu care se miscã lucrurile justificã întrebarea: zonei Bârladului când îi va veni rândul?
Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron a fost clasificatã. Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotãrâre, dupã ce premierul Mihai Rãzvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Atunci, surse oficiale au declarat agentiei Mediafax cã oficialii Chevron au dorit sã se asigure cã pot începe în acest an forajul de gaze neconventionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licentã a companiei americane. La discutie a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein. Subiectul a fost unul de actualitate si la nivelul Administratiei Prezidentiale, iar presedintele Traian Bãsescu a vorbit la începutul lunii martie, pentru prima oarã, cu ocazia unui discurs în Parlament, despre potentialul economic al exploatãrii gazelor de sist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând ulterior cã seful statului a fost vizitat anterior de reprezentantii Chevron. În România, Chevron detine si un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad, unde, joia trecutã, peste 5.000 de oameni au participat la un miting de protest, în centrul municipiului. Manifestantii au solicitat blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de sist în zona de sud a judetului Vaslui printr-o metodã pe care acestia o considerã periculoasã. Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, a declarat cã manifestantii sperã sã sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra mediului si populatiei acest proiect al extractiei gazelor de sist. Ulterior. PDL Vaslui a anuntat cã a declansat o campanie de strângere de semnãturi în municipiul Bârlad, pentru organizarea unui referendum la nivel local pe tema exploatãrii gazelor de sist în zona de sud a judetului Vaslui, prin metoda fracturãrii hidraulice. La câteva zile, Chevron a transmis o declaratie în care spune cã întelege îngrijorãrile legate de productia de gaze naturale din sisturi în România. Chevron crede cã dupã ce compania va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetãrilor, românii vor întelege cã gazele naturale provenite din sisturi reprezintã o sursã curatã de energie. “România produce gaze naturale si petrol de multi ani. Aceleasi tehnici, perfectionate de peste 100 de ani în exploatarea clasicã, vor fi folosite pentru a se determina dacã tara poate reduce substantial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarâtã sã creeze locuri de muncã pentru români, sã genereze venituri pentru stat, sã protejeze mediul înconjurãtor si sã ajute comunitãtile locale unde opereazã”, a declarat Tom Holst, country manager Chevron pentru România.
Chevron, interzis în Bulgaria
La jumãtatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anuntat cã a anulat licenta Chevron de explorare a zãcãmintelor gazelor de sist si cã pregãteste o lege pentru interzicerea totalã a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului. Executivul de la Sofia a decis cã Chevron poate efectua prospectiuni pentru petrol si gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici conventionale de forare, si nu a fracturãrii hidraulice, care constã în injectarea de apã amestecatã cu nisip si chimicale la mare presiune în formatiunile de sist si care, potrivit ecologistilor, distruge pânza freaticã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu