Facturi nesimțite

Barlad Online

Chiriașii ANL sunt obligați să achite sume uriașe pentru încălzire. Costul agentului termic pentru cea mai scurtă lună din iarnă, februarie, întrece orice imaginație: de la 225 de lei pentru o garsonieră de 30 de metri pătrați, până la 723 de lei pentru un apartament de 78 de mp.
Chiriașii ANL din Bârlad s-au transformat într-o vacă bună de muls pentru SC Compania de Utilități Publice (CUP) SA. De când societatea se ocupă de administrarea centralelor termice de la blocurile ANL, facturile la căldură și apă caldă au crescut într-un ritm amețitor, chiar dacă în ultimul an nu s-au scumpit nici gazul, nici electricitatea. În timp ce beneficiarii se simt furați pe față, reprezentanții CUP ridică din umeri și spun că nu e vina lor că s-a triplat consumul, prin urmare, și facturile. Vina este dată ba pe contori, ba pe furnizorul de gaz.
“Ni s-a spus că legea îi obligă să monteze gigacalorimetre și, de când le-au pus, facturile au început să crească nejustificat. Cum pot să suțină că am consumat de trei ori mai mult, când a fost mai frig în locuințe. Și ierni geroase au mai fost, nu e
prima iarnă cu temperaturi scăzute. Anul trecut, am plătit cel mai mult, 250 de lei pentru căldură și apă caldă la două camere, patru persoane. Iar pe luna trecută ne-a venit de plată vreo 460 de lei. Parcă am face bani cu ciocanul. Sub nicio formă nu putem plăti, pentru că ar trebui să înfometăm copiii și, în loc să-i ducem la școală, ar trebui să-i trimitem la cerșit”, ne-a declarat o chiriașă.
Oamenii se tem că, din pricina facturilor uriașe, se vor îngloda în datorii, iar blocurile în care locuiesc se vor transforma în ghetouri. Pentru că nu mai făceau față cheltuielilor de zi cu zi, mulți dintre ei au plecat să muncească în străinătate. Sunt multe apartamente în care nu stă nimeni sau au rămas copiii în grija bunicilor, pentru ca părinții să muncească în alte țări.
“Așa se întâmplă când în țara asta toate instituțiile statului fură de rup. Nu există niciun control și oamenii nu au la îndemână instrumente ca să-i verifice. Au rămas la conducere aceiași indivizi incompetenți care au făcut averi consistente furând de la cetățenii cinstiți și de bună credință”, ne-a spus un alt anelist.
“Cum să plătesc cheltuielile de întreținere când venitul lunar pe familie este de 1.600 de lei, plus alocația copilului. Dacă plătim chiria la zi, agentul termic, curentul electric, apa și gunoiul, mai rămân cel mult 700 de lei. Mai scad 150 de lei căminul pentru copil. Ar trebui să ne hrănim numai cu ceai și pâine neagră ca să ne încadrăm în bani”, a spus o locatară.
“Cum e posibil să coste căldura la o garsonieră 300 de lei? Iernile trecute, am plătit la jumătate și stăteam îmbrăcați de vară în casă. Acum, am tremurat de frig și plătim dublu”, a spus un chiriaș.
Potrivit cifrelor comunicate de conducerea CUP Bârlad, consumul de gaz a crescut la toate centralele termice da la blocurile termoficate. La blocurile sociale de pe V.I. Popa (blocul CFR) și cel de pe Al. Vlahuță, consumul s-a dublat față de februarie 2011. Blocul ANL de pe Lirei a înregistrat un consum cu aproximativ 30% mai mare față de anul trecut, iar la blocurile de la Cărămidărie (str. Trestiana) creșterea consumului de gaz a fost similară. La blocul ANL de pe V.I. Popa, situat lânga Casa Sturdza, creșterea consumului a fost de 300%!
Chiriașii care locuiesc în garsoniere trebuie să plătească pentru februarie între 225 și 290 de lei, în funcție de bloc și suprafața locuită. La apartamentele cu două camere, căldura furnizată în februarie costă între 346 și 491 de lei. La trei camere, căldura a ajuns să coste 597 de lei, iar la patru camere 723 de lei.
Conspirația furnizorilor
Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA Bârlad, recunoaște că e ceva “putred în Danemarca”. Culmea, el susținea, în urmă cu câteva luni, că aneliștii vor plăti același preț pentru agentul termic. Într-adevăr, prețul la gazele naturale a rămas același, subvenția s-a menținut, dar facturile au sărit în aer.
“Trebuie să recunosc că sunt facturi nejustificat de mari. Din citirea contorilor, care s-a făcut în prezența unui delegat din fiecare bloc, se vede clar o creștere a consumului. Totuși, consum de trei ori mai mare e greu de înțeles. Cei de la gaz au schimbat contorii în toamnă și de atunci a crescut consumul. Ori aparatele de măsură sunt în neregulă, ori se bagă aer pe conductă pentru a crește presiunea”, ne-a declarat Bobeică.
El susține că administrarea blocurilor ANL îi aduce numai probleme. CUP a investit bani grei pentru reviziile centralelor termice, pentru achiziția de gigacalorimetre etc. În plus, datoriile adunate de chiriași cresc de la o lună la alta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu