Universităţile, după modificarea regulilor de admitere la facultate în 2012: "NU organizăm examen anul acesta"

Barlad Online

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a dat un ordin prin care schimbă parţial modalitatea de admitere în învăţământul superior începând de anul acesta. Astfel, dacă până acum, multe facultăţi îşi selectau studenţii în baza mediilor sau notelor din anii de liceu şi a mediei de la bacalaureat, anul acesta vor trebui să se rezume doar la acest din urmă criteriu, pentru că organizarea unui examen de admitere este practic imposibilă.
Acele facultăţile care îşi selectau studenţii şi pe baza rezultatelor din liceu, vor putea lua în calcul doar mediile şi notele de la bacalaureat, pentru că susţinerea unui examen trebuia anunţaţă cu cel puţin şase luni înainte, lucru imposibil având în vedere faptul că prima sesiune de admitere în majoritatea facultăţilor se desfăşoară în luna iulie. Acele facultăţi care organizau examen de admitere până acum (ca, de exemplu, Facultatea de Drept, Facultatea de Jurnalism sau Facultatea de Medicină), precum şi cele care, pe lângă nota de la examen, luau în considerare şi media de la bacalaureat, într-o anumită proporţie, îşi vor putea selecta în acest fel studenţii şi anul acesta.
Potrivit ordinului ministrului, publicat în Monitorul Oficial pe 13 martie, instituţiile de învăţământ superior vor trebui să organizeze examene pentru admitere pentru fiecare program şi ciclu de studii universitare (Art.1.), care pot consta în probe scrise şi/sau orale şi probe practice eliminatorii acolo unde specificul facultăţii o impune, dar selecţia candidaţilor se poate face şi în baza notelor sau mediei de la bacalaureat (Art.2.). Astfel, facultăţile nu vor mai putea lua în calcul mediile din liceu, care reprezentau între 25% şi 50% din media finală de admitere, şi notele la diferite materii din cei patru ani de liceu.
Motivarea oficială a acestei măsuri a venit abia miercuri, dar ministrul a uitat să precizeze că introducerea unui examen nu este posibilă de anul acesta, întrucât ordinul a fost dat prea târziu pentru acest lucru.
"Încurajăm reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere în universitate. De asemenea, întrucât a existat un bacalaureat riguros, iar în acest an dorim unul la fel, universităţile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru că există diferenţe mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul. Trebuie să recunoaştem că există această diferenţă, de aceea interzicem folosirea la admitere a mediilor din timpul anilor de studiu. Ne bazăm pe un bacalaureat corect, a cărui notare este identică în toate unităţile de învăţământ", a spus ministrul Educaţiei.
Examen de admitere, posibil în 2013
Admiterea la Academia de Studii Economice din Bucureşti se va face anul acesta doar pe baza mediei de bacalaureat, introducerea unui examen fiind exclusă.
"Consiliul de Administraţie a făcut nişte demersuri pentru modificarea modalităţii de admitere, care vor fi prezentate în şedinţa de Senat din 4 aprilie şi, sperăm că vor fi aprobate. În acest an mergem 100% pe media de la bacalaureat. Până acum reprezenta două treimi. Pentru noi este chiar mai bine aşa pentru că bacalaureatul este un indicator mai obiectiv, mai relevant. Pentru acest an iese din discuţie un examen. Nu putem să le facem aşa ceva candidaţilor noştri. Pentru anul viitor, însă, se ia în calcul varianta examenului de admitere. Sperăm să ajungem înapoi de unde am plecat, adică la examen de admitere", a declarat pentru gândul Florina Mohanu, director de comunicare ASE.
Aceeaşi situaţie şi la Universitatea de Vest din Timişoara. "Nu vom organiza examen. Nu putem schimba regulile jocului în timpul jocului. Un eventual examen trebuia anunţat cu şase luni înainte. Vom lua în calcul numai bacalaureatul, un criteriu mai relevant decât mediile şi notele din liceu, de altfel. În timp am putea decide o altă variantă de admitere. Nu cred că pe candidaţii care vor să urmeze facultăţi precum Fizica sau Chimia, unde trebuie să ai chemare şi unde nu avem concurenţă din partea facultăţilor particulare, i-ar deranja un examen de admitere. Am fi dezavantajaţi de un astfel de examen la facultăţile unde avem concurenţă, cum sunt de exemplu cele economice", a declarat pentru gândul Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest.

Nici la Universitatea Babeş Bolyai nu se ia în calcul varianta examenului de admitere mai devreme de 2013. "Vom lua în calcul media de la bacalaureat şi notele distincte de la diverse materii, în funcţie de facultate. Suntem în faza în care fiecare facultate vine cu propuneri privind admiterea. De la anul vom putea introduce teste de admitere, pentru că universitatea noastră nu riscă să rămână fără candidaţi dacă vom face acest lucru", ne-a declarat Aurel Pop, rectorul UBB.
Şi la Universitatea din Bucureşti se va apela cel mai probabil la aceeaşi soluţie, în cazul facultăţilor care luau în calcul, în diferite proporţii, notele şi mediile din liceu. Este vorba despre Administraţie şi Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geologie şi Geofizică, Istorie, Limbi străine (diverse specializări), Litere, Sociologie, Ştiinţe Politice şi Teologie Ortodoxă.
"Luni, facultăţile vor veni în Consiliul de Administraţie şi vor face propunerile privind modalitatea de admitere, iar în aprilie, la primul Senat, vor fi aprobate", au declarat reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti.
Aproape un milion de studenţi în 2007/2008
Numărul maxim de studenţi în România a fost atins în anul universitar 2007/2008, când existau 907.353 de persoane care urmau cursurile unei instituţii de învăţământ superior. Comparativ, în anul universitar 1991/1992, numărul total al studenţilor era de peste patru ori mai mic (215.226). Începand cu 2008, numărul studenţilor a început să scadă, astfel încât, în anul universitar 2009/2010 erau doar 775.319 studenţi, dintre care 322.337 (41,5%) învăţau în universităţi private, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică. Această scădere este justificată în parte şi de introducerea sistemului Bologna (3 ani studii pentru licenţă şi 2 ani de masterat).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu