Guvernul dă verde explorării gazelor de şist. Se anunţă proteste de amploare

Barlad Online

Guvernul a aprobat ieri acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron, pentru perimetrele din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti (potrivit anunţurilor publicate ieri în Monitorul Oficial). Prevederile celor trei acorduri încheiate între ANRM şi Chevron sunt clasificate.
     Pe 6 martie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu reprezentanţii firmei americane Chevron şi cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, ca să discute pe tema exploatării gazelor de şist. Surse guvernamentale au declarat atunci că oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în Româ-nia, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane.
     În România, Chevron deţine şi un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad. Pentru această zonă, Guvernul a acordat deja acordul de concesiune.
     Concret, Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, poate începe, acum, lucrările de explorare, urmând ca, după circa 2 ani de pros-pecţiuni, să decidă dacă demarează sau nu şi lucrările de exploatare, ne-a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
     Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM, a declarat, recent, că susţine exploatarea gazelor de şist, în pofida controverselor. Tot-odată, preşedintele Traian Băsescu a discutat, în Parlament, despre potenţialul economic al exploa-tării gazelor de şist.
     Pentru începerea efectivă a lucrărilor, după etapa "explorare", americanii de la Chevron vor mai avea nevoie de aviz de construcţie şi de mediu de la autorităţile române, ne-a lămurit domnul Suciu.
     Chevron a transmis că înţelege îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în ţara noas-tră, însă crede că, după ce compania va prezenta datele exacte în urma cercetărilor, "românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie şi că pot fi produse cu responsabilitate şi în siguranţă", potrivit declaraţiilor lui Tom Holst, ma-nagerul Chevron în România.
     *  Adrian Solomon, deputat: Cetăţenii sunt suverani, iar Guvernul trebuie să acţioneze în interesul lor
     Săptămâna trecută, circa 5.000 de persoane au ieşit să protesteze împotriva exploatării gazelor de şist, în Bârlad. În Bucureşti au avut loc trei proteste anti-Chevron, încă o mişcare de stradă fiind programată pentru vineri.
     Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui (colegiul Bârlad), secretar în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, iniţiatorul unui proiect de lege pentru interzicerea exploatării hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, este de părere că protestul de săptămâna trecută din Bârlad arată clar că cetăţenii sunt împotriva proiectului Chevron în ţara noastră, adăugând: "Cetăţenii sunt suverani, iar Guvernul trebuie să acţioneze în interesul lor. Dacă Guvernul va ignora cererile cetăţenilor şi nu va suspenda toate procedurile legate de avizarea acestor foraje, va trebui să intensificăm protestele, venind chiar la Bucureşti. Vom merge până la a lua legătura cu colegii din Constanţa, în vederea organizării unor mitinguri simultane".
     Adrian Solomon ne-a mai spus că nu există în Uniunea Europeană o legislaţie în privinţa exploatării gazelor de şist şi că aşteaptă din partea UE, dacă nu o directivă, atunci o rezoluţie pe această temă, care să ţină cont de sănătatea mediului şi interesele cetăţenilor, înainte de toate.
     "Exista avantaje, care sunt de partea companiei americane, şi riscuri ale exploatării gazelor de şist, care se răsfrâng asupra cetăţenilor Româ-niei", a punctat domnul Solomon, adăugând că, prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, "substanţele chimice despre care compania refuză să dea informaţii" ajung, se pare, imediat în sol. 

VIVIANI MIRICĂ


     În expunerea de motive la proiectul de lege iniţiat de Adrian Solomon, domnia sa precizează că metoda fracturării hidraulice a rocilor pentru exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, "extrem de controversată la nivel mondial", a fost interzisă în Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, Canada şi suspendată în Marea Britanie, precum şi în 18 state din SUA.
     Printre efectele nocive ale acestei metode, deputatul enumeră: poluarea apelor freatice şi a solului, prin folosirea unor substanţe chimice, diminuarea resurselor de apă, necesară în cantităţi mari pentru foraje, scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri, poluarea aerului cu "substanţe radioactive şi a altor substanţe cu efect de seră care, oricât de sigure ar fi echipamentele de transport şi stocare a fluidului extras, vor fi eliberate în atmosferă", pericol seismic.
     Potrivit lui Adrian Solomon, zonele din ţara noastră programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulică a rocilor sunt, în afară de Bârlad, din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti: Voivozi (Bihor), Tria (Bihor), Băile Felix (Bihor), Tulca (Bihor), Adea (Arad), Curtici (Arad), Periam (Timiş), Biled (Timiş), Păuliş (Timiş), Para (Timiş), Buzia (Timiş), Crai (Timiş), Măcin (Tulcea), Babadag (Tulcea), Capidava (Constanţa), Eforie (Constanţa).
     
     Luni, PDL Vaslui a anunţat că a declanşat o campanie de strângere de semnături în municipiul Bârlad, pentru organizarea unui referendum la nivel local pe tema exploatării gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracturării hidraulice.
     
     La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.
     Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu