Dan Marian a bătut palma cu Chevron: Minciună și disperare

Barlad Online

După modelul “hoțul care strigă hoții”, deputatul traseist Dan Marian, președinte al Organizației Județene a PDL Vaslui, încearcă să acapareze electoratul interesat de problema extragerii gazelor de șist din zona Bârladului. Astfel, deși susține că acest subiect a fost intens politizat de opoziția locală, el a propus oganizarea unui referendum pe această temă, sperând să-și atragă simpatia votanților. Un alt argument în favoarea referendumului prezentat de deputatul traseist a fost un neverosimil “Să nu-i speriem pe investitori”, ca și cum gigantul Chevron ar fi un IMM înființat ieri. Ceea ce nu le-a spus Dan Marian zecilor de mii de bârlădeni vizați de efectele nocive ale exploatării necorespunzătoare a gazelor de șist este că el a avut deja o întâlnire cu reprezentanții Chevron, care l-au transformat - e lesne de înțeles cum! - într-un aprig militant al fracționării hidraulice. Mai mult, în schimbul “argumentelor” primite, pe care, evident, nu le-a putut reproduce public, el le-a garantat celor de la Chevron și mediatizare pozitivă într-o gazetă locală.
În urmă cu două zile, deputatul și, totodată, președintele Organizației Județene a PDL Vaslui, Dan Marian, a propus, în cadrul unei conferințe de presă ținute la Bârlad, organizarea unui referendum privind exploatarea gazelor de șist în zonă. Această idee a fost reluată, ieri, în cadrul altei conferințe de presă, care a fost organizată, de data aceasta, la Vaslui.
“Propunerea mea a fost de a se organiza un referendum, prin care cetățenii din Bârlad și cei din comunele învecinate
să-și spună opinia clar, cu Da sau Nu, dacă sunt de acord cu extragerea gazului de șist. Imediat după conferința de presă de ieri, pasul următor a fost acela de a transmite către un număr de 30 de comune și Primăria Bârlad o solicitare prin care primarii respectivi să ia în calcul inițiativa privind organizarea referndumului. Prin adresa respectivă i-am rugat să comunice și dacă pe raza administrativ-teritorială a comunelor lor s-au făcut sau se vor face prospecțiuni cu privire la extragerea gazelor de șist. În următoarea fază, vom contacta consilierii locali ai PDL din localitățile respective pentru a iniția ei acele hotărâri privind referendumul. Acolo unde nu vom putea face acest lucru, neavând minimum o treime din consiliul local formată din consilieri PDL, cât trebuie ca să putem iniția proiecte de hotărâre, vom trece la faza a treia, anume aceea de a strânge un minim de 5% de semnături în rândul populației cu drept de vot”, a spus Dan Marian.
Inițiativa depuatului ar putea trece drept una lăudabilă, iar asta este și dorința sa. Prin ideea organizării unui referendum, el speră să mai urce câteva procente în sondaje, prin acapararea electoratului interesat de problema extragerii gazelor de șist. Altfel spus, transformă în armă electorală un subiect de interes major. Paradoxal, tot el este cel care îi acuză pe membrii opoziției locale că politizează inutil această problemă.
“Eu personal și PDL nu ne vom implica în dezbateri pentru că nu vom dori să politizăm acest subiect”, spune lupul moralist Dan Marian.
Un alt argument prezentat de deputatul traseist în favoarea organizării refendumului a fost următorul: “E mai civilizat să facem un refendum decât să ieșim în stradă, să facem marșuri de protest. Vedem care e voia populației și așa se va face. Mesajele dure afectează mediul de afaceri. Cine va mai veni să investească la Bârlad? Să nu-i speriem pe investitori cu proteste!”
Este greu de crezut că gigantul petrolier Chevron, care a forat pe tot teritoriul Statelor Unite ale Alemericii și jumătate din Europa până când oamenilor a început să le curgă gaz la robinete în loc de apă potabilă, ar avea conduita unui iepure fricos.
“Asigurări” fără argumente
Declarația anterioară a deputatului Dan Marian nu a fost făcută nicidecum din dorința de a aduce în zona Bârladului un investitor care să creeze locuri de muncă, așa cum s-a angajat la fiecare campanie electorală. Ceea ce Dan Marian nu le-a spus zecilor de mii de bârlădeni vizați de efectele nocive ale exploatării necorespunzătoare a gazelor de șist este că el a avut deja o întâlnire cu reprezentanții Chevron, care l-au convins să facă lobby în plan local (și național, când și dacă va fi cazul) pentru exploatarea gazelor de șist. Întrebat despre acest aspect la conferința de ieri, el a recunoscut că a avut o întrevedere cu oficialii Chevron din România și că a primit... asigurări.
“Da, m-am întâlnit cu cei de la Chevron cam acum o lună și am primit asigurări că nu vor fi probleme cu extragerea gazelor de șist, așa cum se spune. Mi-au explicat că nu va fi nimic rău. Nu pot să vă spun exact acum care sunt acele asigurări. Ei au specialiștii lor care pot să explice”, a spus Dan Marian.
Așadar, argumentele pe care cei de la Chevron i le-au oferit deputatului Dan Marian nu pot fi reproduse, dar... e de bine! Pentru el, evident!
Conduita corectă a unui parlamentar de Vaslui la o întâlnire cu reprezentanții Chevron ar fi fost, fără îndoială, solicitarea contractului de exploatare (act despre care nimeni nu știe nimic și care nu a fost făcut public niciodată!) și, eventual, a caietului de sarcini, pentru a vedea câți bani se vor investi în protecția mediului, pentru că acesta este cel mai fierbinte punct în extragerea gazelor de șist. Tehnologia fracționării hidraulice este foarte costisitoare, iar cea mai mare parte din bani se cheltuie pentru protecția mediului. Dacă acest capitol este neglijat, efectele pot fi catastrofale.
Fără aceste informații, chiar și în cazul organizării referendumului, populația nu va ști ce va vota. Nimeni nu poate lua o decizie fără a avea un minim de informații. Dacă Dan Marian ar fi fost într-adevăr interesat de această problemă, la întâlnirea cu ce de la Chevron ar fi solicitat detalii. În schimb, el a primit “asigurări” și s-a angajat să facă lobby pentru exploatarea gazelor de șist. Ba, mai mult, le-a promis americanilor de la Chevron nu numai că le va sprijini demersul, ci le-a oferit și mediatizare pozitivă într-un ziar local!
Uite primarii, nu-s primarii!
Un alt subiect abordat de deputatul Dan Marian în conferința de presă de ieri a fost - după modelul dezbină și cucerește folosit de premierul Mihai Răzvan Ungureanu la centru - funcționarea defectuoasă a USL Vaslui. În opinia sa, liberalii vasluieni ar fi nemulțumiți de aducerea peremistului Corneliu Bichineț în celula de conducere a PNL pentru ca acesta să aibă continuitate pe funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui și după alegerile din vară. Drept urmare, spune Marian, candidații PNL la alegerile locale se vor răscula, iar el îi așteaptă cu brațele deschise în PDL.
“USL nu este o alianață sustenabilă și viabilă la nivelul județului Vaslui. Avem informații precum că PNL Vaslui va decide în curând să candideze separat, la presiunea aleșilor locali. Sau va dezbate o astfel de soluție. Conducerea PNL Vaslui încearcă să contraatace soluția aleșilor locali și în disperare încearcă să găsească un lider de import din echipa PSD-PRM care conduce astăzi CJ, un lider de import care, odată plasat ca șef, ar garanta că fondurile de la CJ s-ar îndrepta și către primarii PNL. O minciună care nu va avea succes. Primarii PNL, în marea lor majoritate, nu vor să candideze sub sigla USL. Organizațiile din teritoriu PNL nu vor să candideze pe aceleași liste cu PSD. Orgoliile nu permit o alianță. Aleșii PNL nu pot uita suferințele la care au fost supuși de conducerea PSD, chiar dacă, voalat sau direct, Dumitru Buzatu a trecut la amenințări. Mesajul meu către cei care gândesc de dreapta este că sunt primiți cu brațele deschise în PDL. În niciun caz PSD nu-i va respecta pe liberali. Eu personal cunosc revolta liberalilor”, a spus Dan Marian.
Acest apel al său către primarii PNL în exercițiu care în mod sigur vor candida din nou anul acesta este cel puțin ciudat. În urmă cu circa o lună, același Dan Marian declara, tot în cadrul unei conferințe de presă, că are garanția tuturor primarilor liberali că vor candida din partea PDL la alegerile din vară. Ce s-o fi întâmplat cu acele garanții, de acum șeful PDL Vaslui a ajuns să facă acest apel?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu