Bichinet isi baga coada in USL Vaslui!

Barlad Online

Scandal si furtunã politicã în judetul Vaslui, în apropierea campaniei electorale. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Corneliu Bichinet a anuntat conducerea liberalã cã acceptã trecerea la PNL, cu o conditie imposibilã: sã fie desemnat candidatul USL la functia de presedinte al Consiliului Judetean, în locul colegului sãu de la CJ, seful PSD, Dumitru Buzatu! Bichinet a spus cã aduce de partea sa un numãr de alesi locali, cât si capitalul de încredere din partea electoratului, punând conditia ca PNL sã accepte candidatura sa la presedintia Consiliului Judetean din partea USL, post pe care se anuntã de ceva timp Dumitru Buzatu. David a promis cã merge la Bucuresti si va întoarce situatia în favoarea lui Bichinet, desi stie cã va declansa o crizã politicã de proportii în Uniunea Social Liberalã de la Vaslui. Asearã, liderii USL au anuntat cã detin 70 de comune în care au stabilit candidaturi comune pe listele Uniunii Social-Liberale, desi se stie cã unii primari pe care PNL i-a trecut deja pe aceastã listã vor da cu flit acestei liste si vor merge pe mâna candidatului PDL. În acest timp, conducerea PDL Vaslui fãcea un anunt-surprizã. “Pentru primarii din PNL si alesii locali care doresc sã facã politicã de dreapta si vor dezvoltarea judetului Vaslui îi anunt cã îi astept sã continuãm împreunã, în PDL. Primarii liberali din judet nu vor sã candideze alãturi de PSD, îi cunosc, am luptat alãturi de ei în campania trecutã, le stiu nemultumirile fatã de aceastã Uniune Social-Liberalã”, a spus deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui.
Ieri dimineatã, aproape 30 de primari PSD, dar si presedinti de organizatii s-au întâlnit la baza Consiliului Judetean din zona Delea, în cel mai deplin secret. “Nu stiu, se discutã despre alegeri, ceva campanie electoralã”, spuneau primarii PSD înaintea sedintei secrete. Dupã aproape patru ore de discutii si scandaluri, cei doi sefi din fruntea PSD, Dumitru Buzatu si Vasile Mihalachi, au reusit sã calmeze spiritele, mai ales cã în unele comune controlate autoritar de primari social-democrati, PNL sau PC nici nu existã. “De unde sã le dau posturi la cei de la PNL, cã au luat doar 16 voturi la alegerile din 2008? O sã le dau un post de consilier, nu am ce face”, a spus, resemnat, primarul unei comune din nordul judetului. La fel de supãrati au iesit multi alti primari PSD, care au fost obligati sã respecte protocolul Uniunii Social Liberale si sã treacã pe lista pentru consilii locale tot felul de necunoscuti de la PNL sau Partidul Conservator. În unele comune, liderii de la PSD spun cã se vor consulta cu electoratul, înainte de a lua o decizie. “E posibil sã mergem pe candidaturi separate. Nu stiu, mergem acasã si ne întâlnim cu oamenii, ei ne vor spune cum este mai bine. Vom decide dupã discutia cu cetãtenii” – Stelicã Dima, vicepresedinte PSD Berezeni. “Nu stim ce va fi, este un sondaj în desfãsurare, posibil cã vom candida pe liste separate. Mã voi întâlni cu liberalii, însã nu stiu dacã voi reusi sã ajung la o întelegere. Singurul lucru cert este cã, la Muntenii de Sus, este un curent în favoarea schimbãrii actualului primar” – Petrut Târnoveanu, presedinte PSD Muntenii de Sus. La un moment dat, din sala de sedinte a iesit si liderul judetean PSD, Dumitru Buzatu. “Nu este nicio neîntelegere cu colegii din PNL, vrem sã discutãm sã vedem unde candidatii nostri stau mai bine si unde sunt situati mai bine colegii liberali. Cred cã în jur de 10% din comune vom merge pe liste separate la primãrii si consiliile locale”, a spus Buzatu. Din informatiile noastre, la Iana, Ciocani, Berezeni, dar si în alte comune sunt discutii privind candidaturi separate, în timp ce în comune ca Gârceni, Lipovãt, Zãpodeni, actualii primari PSD sunt fortati sã treacã pe listã, pe locuri eligibile, si “colegi” de la Partidul National Liberal sau Partidul Conservator.
Bichinet nu doarme
În timp ce pesedistii se dãdeau de ceasul mortii pentru a împãca, vorba românului, “capra cu varza”, un alt politician de frunte trãgea sfori de zor pentru candidatura la Consiliul Judetean. Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui, fostul presedinte al Consiliului Judetean în mandatul 2004-2008, s-a dus la negocieri, miercuri seara, pentru a-si negocia trecerea la PNL. Cum îi stã bine unui politician de calibru, Bichinet s-a dus la întâlnirea cu cei doi lideri liberali din judet, senatorul David si Florin Ciurariu, cu traista plinã de promisiuni. Bichinet a spus liderilor liberali cã are în spate câteva zeci de mii de voturi, plus o zestre bogatã de primari si consilieri locali, de la PRM, bineînteles. Pentru a demonstra asta, la cina de tainã, care a avut loc la un restaurant din centrul Vasluiului, au fost “invitati” câtiva dintre primarii PRM din judet (cei care au iesit pe listele acestui partid în 2008). Spre surpriza lui Bichinet, în afara unchiului sãu de la Dragomiresti si a primarului de la Fruntiseni, ceilalti primari i-au dat cu flit lui Bichinet si au refuzat sã vinã la negocieri cu PNL. “Bichi” nu s-a dat bãtut si i-a spus lui David conditiile în care va trece la PNL: sã devinã candidatul USL la functia de presedinte al Consiliului Judetean, post “acontat” de mult timp de colegul sãu de la CJ, Dumitru Buzatu. Senatorul David i-a promis cã merge la Bucuresti si face tot posibilul sã schimbe candidatura lui Buzatu, în locul acestuia urmând sã ajungã Corneliu Bichinet. Asearã, Cristian David nu a comentat întâlnirea cu Bichinet si primarii de la PRM. “Dl. Bichinet nu este deocamdatã la PNL. Nu avem vreun anunt oficial pe aceastã temã. Nu am avut o întâlnire în mod special, timp de douã zile m-am întâlnit cam cu 20 de primari, pentru asta am mandat în aceste zile, am avut discutii cu colegii mei”, a spus senatorul David.
USL se laudã si se pupã singur…
Asearã, în ciuda scandalurilor din teritoriu, liderii USL au iesit fericiti în fata ziaristilor si au anuntat cã, în aproape 70 de comune, existã deja liste comune de candidaturi. “Am pornit de la protocolul semnat în urmã cu un an de zile si acum pot sã spun cã avem liste comune în 85% dintre comunele judetului, dupã negocierile avute cu primarii si alesii locali din teritoriu. Noi ne-am propus sã câstigãm 70% din voturile electoratului vasluian, mai avem cam 15% din comune în care mai avem în derulare sondaje, sã vedem cine stã mai bine. În câteva zile, vom finaliza lista cu toate candidaturile”, a anuntat Florin Ciurariu, presedintele PNL, devenit un fel de portavoce a USL-ului la nivel de judet. La rândul sãu, liderul PSD, Dumitru Buzatu, a spus cã a negociat cu colegii sãi de la PNL si PC problemele legate de candidatura la Consiliul Judetean, nestiind, probabil, de bomba pregãtitã de colegul Bichinet. “Dacã vom avea candidati activi, sper sã depãsim procentul de 70%”, crede Buzatu.
“Îi asteptãm în PDL pe alesii locali si primarii PNL”
“USL nu este o aliantã viabilã la nivelul judetului Vaslui. Am informatii cã în multe localitãti alesii PNL vor candida pe liste separate de cei de la PSD. Conducerea PNL Vaslui, în disperare de cauzã, încearcã sã gãseascã un lider din echipa PSD-PRM, care conduce astãzi Consiliul Judetean, un lider de import care odatã plantat ca sef al organizatiei judetene PNL va minti primarii de pe listele acestui partid cu promisiuni cã fondurile de la Consiliul Judetean se vor îndrepta si spre ei. Este o minciunã si o dezinformare, care nu va avea succes la foarte multi dintre alesii locali ai PNL. Primarii PNL din judetul Vaslui nu vor sã candideze sub sigla USL, nu vor sã candideze pe aceleasi liste cu PSD-ul lui Buzatu. Alesii PNL nu pot uita la câte umilinte au fost supusi de cãtre actuala conducere a Consiliului Judetean, conducere care acum a trecut la amenintãri, cum este cazul lui Dumitru Buzatu. Mesajul meu pentru alesii locali ai PNL este urmãtorul: pentru toti cei care cred în <<dreapta>>, îi anuntãm cã sunt asteptati cu bratele deschise în PDL, singurul partid care a rãmas sã reprezinte <<dreapta>>. PSD-ul nu-i va respecta pe liberali si încearcã sã profite de pe urma primarilor liberali, pânã ce Dumitru Buzatu îsi vede sacii în cãrutã. Ca atare, transmit mesajul meu de deschidere cãtre toti alesii locali ai PNL, oameni cu care am colaborat foarte bine, îi cunosc, am lucrat pe proiectele de dezvoltare a localitãtilor si cu care vreau sã lucrãm împreunã la dezvoltarea judetului Vaslui în urmãtorul mandat” – deputat Dan Marian, presedintele PDL Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu