Pensionarii își vor banii înapoi

Barlad Online

Zeci de vârstnici au luat cu asalt casele de pensii din Vaslui și Bârlad, cerând returnarea banilor pe care statul i-a reținut abuziv de la începutul lui 2011.
După ce Curtea Constituțională a decis, zilele trecute, să nu li se mai rețină celor care au pensii mai mari de 740 de lei o contribuție de 5,5% din total, ci din ceea ce depășește pragul menționat, zeci de vârstnici s-au grăbit să ajungă la casele de pensii pentru a cere returnarea banilor reținuți de stat în perioada ianuarie 2011 - aprilie 2012. Până în prezent, Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a înregistrat 73 de cereri, iar Casa Locală de Pensii Bârlad, 52 de cereri.
“Facem precizarea că aplicarea dispozițiilor din decizia Curții Constituționale se va face automat de Casa Națională de Pensii și, pe cupoanele aferente lunii mai 2012, toți pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei vor observa faptul că suma pe care o datorează fondului unic de sănătate este determinată prin aplicarea procentului de 5,5% numai asupra veniturilor din pensii care depășesc suma de 740 de lei. Rugămintea noastră ar fi ca toți pensionarii aflați în această situație să își păstreze calmul și să aștepte adoptarea actului normativ care să permită recuperarea sumelor plătite în plus cu titlu de contribuție de asigurări de sănătate. Pensionarii trebuie să înțeleagă faptul că, în absența unui act normativ nou, nu li se pot restitui sumele reținute pentru perioada ianuarie 2011 - aprilie 2012, chiar dacă depun cereri la sediul nostru”, a declarat Marius Arcăleanu, directorul CJP Vaslui.
În prezent, în județul Vaslui sunt 106.371 de pensionari, iar 26.756 dintre ei au pensii mai mari de 740 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu