Înscrieri haotice la grupele pregãtitoare

Barlad Online

Peste douã mii de locuri la clasa pregãtitoare nu au fost ocupate nici dupã a doua etapã de înscriere. Oficialii din învãtãmântul vasluian sunt optimisti si cred cã, pânã la 1 septembrie, se vor ocupa toate bãncile, desi în etapa a doua au fost înmatriculati doar 18 copii.
Mii de copii din judetul Vaslui încã nu s-au înscris la clasa pregãtitoare, în ciuda faptului cã pãrintii sunt obligati sã-i scolarizeze pe cei mici, la vârsta de sase ani. Dupã primele douã etape de înscriere, au rãmas neocupate 2.087 de locuri, aproape jumãtate din cât si-au propus unitãtile de învãtãmânt. Asta ar însemna un deficit de 83 de clase, dacã luãm în calcul media de 25 de elevi pe grupã. Neocuparea locurilor la grupele pregãtitoare va afecta, în mod direct, locul de muncã al învãtãtorilor, nevoiti apoi sã-si completeze catedrele pe la alte scoli. În prima etapã de înscriere la clasa pregãtitoare au fost înmatriculati 2.429 copii, iar în a doua etapã numãrul celor înscrisi a scãzut subit la doar 18 copii. Cu toate astea, inspectorii scolari sunt optimisti cã, pânã la toamnã, se vor ocupa si restul de peste 2.000 de locuri rãmase libere.
“Urmeazã încã douã etape de înscriere la clasa pregãtitoare, pentru copiii care nu au fost înscrisi pânã acum din anumite motive. De exempu, pãrintii lor au fost plecati pânã acum, ori preferã sã-si înscrie copiii la altã scoalã decât cea din circumscriptie. Chiar dacã se finalizeazã cele douã etape, portile unitãtilor scolare vor rãmâne deschise în continuare pânã la 1 septembrie, fiind vorba de învãtãmânt obligatoriu. Acum existã si altã variantã. La vârsta de sase ani, pãrintele poate opta pentru grupa pregãtitoare ori clasa întâi, ambele fiind obligatorii. De la anul însã, toti pãrintii vor trebui sã-si înscrie copiii la grupa pregãtitoare”, a explicat Mariana Furcoi, inspector scolar pentru învãtãmântul primar. În ciuda deficitului, existã unitãti de învãtãmânt pentru care numãrul cererilor a depãsit cu mult locurile pentru clasa pregãtitoare. Reputatia învãtãtorilor este un avantaj esential în astfel de cazuri. Asta se întâmplã, spre exemplu, la scolile nr. 3, nr. 4 si nr. 5 Vaslui. De asemenea, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a aprobat încã o clasã pregãtitoare pentru scolile nr. 11 si nr. 9 din Bârlad. Aprobare pentru înfiintarea unor clase pregãtitoare de “step by step” au mai primit Scoala nr. 8 Bârlad si Scoala nr. 8 Vaslui. A treia etapã de înscriere se încheie astãzi, iar ultima va avea loc în perioada 2 – 9 mai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu