Bârlãdenii, mobilizati cu dricul!

Barlad Online

Organizatorii mitingului împotriva exploatãrii gazelor din sist prin metode neconventionale au ales o solutie oarecum morbidã de a convinge oamenii sã participe în numãr cât mai mare la actiunea de astãzi. De zile bune, pe strãzile Bârladului se plimbã un dric «îmbrãcat» cu afise care îndeamnã la mobilizarea generalã. Totodatã, din difuzoare sunt lansate mesaje apocaliptice. Organizatorii estimeazã o participare record, în jur de 15.000 de oameni fiind asteptati la actiunile programate cu începere de la ora 15.00.
Masina apartine Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad, una din institutiile care s-a implicat, alãturi de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile Bârlã- dene, în organizarea mitingului. Însã decizia de a alege un dric “împodobit” cu mesaje anti-exploatare prin metode neconventionale si poluante este cât se poate de ciudatã. Asta în conditiile în care zeci de oameni care au vãzut autoturismul s-au declarat siderati la vederea acestuia. Mesajul transmis, în opinia multora, era simplu: dacã vii la miting, ne întâlnim mai târziu, dacã nu… ne vedem peste scurt timp. Acelasi lucru îl sustine chiar unul cel ce a avut ideea cu dricul, resectiv seful CARP Bârlad. “Da, acesta e mesajul pe care vrem sã-l transmitem! Dricul ne asteaptã pe toti dacã vom permite implementarea acestei metode în zona noastrã. Suntem constienti cã are o conotatie macabrã, însã lumea trebuie informatã si convinsã cã exploatarea gazelor din sist este o metodã periculoasã în primul rând pentru mediu si, implicit, pentru noi toti. Dacã vom permite acest gen de exploatare, dricul ne asteaptã, dacã nu… dricul mai asteaptã!”, ne-a declarat Nicolaie Mihai, presedintele CARP Bârlad.
Arta versus gaze din sist
În paralel, cei care se împotrivesc extractiei prin fractionarea hidraulicã au gãsit si alte metode inedite de a protesta. Este cazul a trei tineri artisti din Bârlad care au realizat un desen cu mesajul “Spune NU extractiei gazelor de sist!” chiar pe zidul unei societãti din oras. Tinerii, cu vârste între 19 si 21 de ani, au luat aceastã initiativã pentru a arãta cã sunt alãturi de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile Bârlã- dene în lupta împotriva exploatãrii gazelor prin metode neconven- tionale. Acestia au dorit sã-si pãstreze anonimatul si au semnat grafitti-ul cu pseudonimele Ache77, Sper si Cmel. “Am realizat acest desen pentru cã am vrut sã luãm si noi atitudine în aceastã luptã împotriva extractiei prin metode poluante. Chiar dacã nu este amplasat într-o zonã centralã, foarte circulatã, l-am realizat acolo pentru cã proprietarul si-a dat acordul sã desenãm pe zidul sãu. Am vrut sã transmitem un mesaj puternic, de efect, prin intermediul unui ambalaj frumos. Si pot spune cã a prins foarte bine. În numai câteva zile, pozele postate pe Facebook au strâns peste 10.000 de vizualizãri, iar grupurile care sunt împotriva extractiei gazelor din sist au adoptat desenul ca emblemã”, ne-a spus Ache77. Pe lângã îndemnul transmis prin intermediul desenului, acesta spune cã va protesta si fizic, participând la mitingul de astãzi. Protestul va debuta la ora 17.00, în Piata Civicã, însã va fi precedat de douã marsuri ce pornesc simultan de la Grãdina Publicã si Confectii, începând cu ora 15.00. Organizatorii au anuntat cã asteaptã la protest circa 15.000 de oameni, atât din Bârlad si comunele limitrofe orasului, cât si din alte localitãti ale tãrii. Simultan, actiunii similare celei de la Bârlad s-au anuntat a se desfãsura si la Bucuresti, Constanta, Cluj si Timisoara. Atât Dumitru Boros, cât si gen (r) Neculai Rotaru, doi dintre principalii membri ai Grupului de Initiativã, au fãcut, ieri, încã un apel la populatia Bârladului sã participe masiv la actiune, sã renunte la a implica politicul dar si sã se manifeste pasnic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu