Invazia căpușelor

Barlad Online

În week-end, au ajuns de urgență la spitalul bârlădean patru persoane mușcate de căpușe.
Bârlădenii care au ieșit în week-end la iarbă verde s-au expus pericolului de îmbolnăvire cauzat de înțepăturile de insecte. Medicii au semnalat o creștere semnificativă a cazurilor de mușcături de căpușă. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică au fost patru cazuri.
Aceste insecte sunt purtătoare ale unei bacterii care cauzează boala Lyme, cunoscută și sub numele de borelioză sau boala cu 1.000 de fețe. Afecțiunea are simptomatologie diversă și poate fi confundată cu anumite boli neurologice. Dacă nu este depistată precoce, efectele secundare sunt extrem de grave (de exemplu, paralizie).
Adrian Gheorghiu, asistent medical statistician la spitalul bârlădean, ne-a declarat: “Oamenii s-au alarmat, fiind intens mediatizate cazurile de gen din țară. Pacienții trebuie să se prezinte la medic în aceste cazuri pentru a beneficia de tratament, altfel riscă să paralizeze după o jumătate de an și să nu știe de ce. Administrarea tratamentului în timp util elimină riscul îmbolnăvirii de borelioză”.
Trebuie spus că nu toate căpușele inoculează Borellia (bacteria care afectează sistemul nervos), dar autoritățile sanitare au prelevat probe biologice de la toate persoanele mușcate și le-au trimis, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, laboratorului de la Institutul Regional de Sănătate Publică Iași.
La nivel județean, au fost înregistrate în această primăvară opt cazuri de mușcătură de căpușă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu