Expoziție de caricatură

Barlad Online

Grupa specială de Arte plastice, an terminal, din cadrul Școlii de Muzică și Arte Plastice “N.N. Tonitza” Bârlad expune, în premieră, câteva zeci de caricaturi.
Astăzi, de la ora 17, în sala mică a casei de Cultură “George Tutoveanu” Bârlad, va avea loc vernisajul expoziției “Moștenirea lui Daumier”. Este pentru prima dată când se organizează la Bârlad o expoziție de caricatură realizată de copii. Lucrările sunt realizate de șapte elevi de clasa a VIII-a, grupa specială de Arte plastice, de la Școala de Muzică și Arte Plastice “N.N. Tonitza”, îndrumați de profesorul Dionisie Gradu: Iustina Mocanu, Diana Stamatin, Bogdan Mohor, Noni Vulpe, Victor Savu, Mihai Sandu și Eric Roșca. Expoziția conține 50 de lucrări realizate după tehnici folosite de Honore Daumier (1808-1879), părintele caricaturii moderne. Vor fi pe simeze și basoreliefuri (portrete mască turnate în gips), dar vor predomina lucrările de grafică în alb-negru, desenele realizate în peniță, creioane colorate și pasteluri.
Dionisie Gradu a descris lucrările realizate de ucenicii săi ca fiind reușite: “Acești copii sunt desenatori foarte buni și dau dovadă despre un simț critic exacerbat. Caricaturile făcute de ei nu surprind personaje, ci caractere. Ei au venit cu sugestiile, eu doar le-am arătat tehnicile”.
Denumirile date lucrărilor spun multe despre personajele imaginate de micii caricaturiști: “Văcuța pe tocuri”, “Omul scorpion”, “Guguță”, “Bemve”, “Porcini” etc. Acești copii au mai avut expoziții, fie personale, fie de grup, dar cu lucrări de pictură în ulei, nu caricatură.
Vernisarea lucrărilor va fi făcută de Laurențiu Chiriac, directorul Muzeului Județean Vaslui. Intrarea la eveniment este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu