Mulți pacienți, puțini bolnavi

Barlad Online

Compartimentrul Primiri Urgențe din cadrul spitalului bârlădean s-a transformat în zilele de Paște în tr-un simplu cabinet de consultații medicale. Din cei peste 400 de oameni care s-au prezentat, doar o mică parte aveau nevoie cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale.
În mini-vacanța de Paște, când cabinetele medicilor de familie și ale specialiștilor care asigură consultații în cabinete private și de stat au fost închise, adresabilitatea către Compartimentul Primiri Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență “Elena Blediman” Bârlad a fost mult mai mare decât de obicei. Medicii urgentiști au evaluat 440 de pacienți. Doar 38% din totalul pacienților au avut probleme serioase și au fost internați în secțiile spitalului.
Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului, ne-a declarat: “Colegii mei de la Urgențe au făcut munca specifică medicinei primare. Au solicitat consultații mulți cronici decompensați și alți pacienți cu boli obișnuite. Deocamdată, nu am avut cazuri de colici biliare sau alte afecțiuni ce sunt în strictă legătură cu excesul alimentar. De departe, cea mai aglomerată zi a fost cea de luni, când au fost 140 de prezentări. Nu au fost cazuri deosebite, mă refer aici la accidente, tentative de suicid, agresiuni, consum de etnobotanice etc. Nici numărul pacienților cu beție acută nu a fost prea mare, comparativ cu week-end-urile obișnuite”. În cele trei zile de Paște, au fost 15 cazuri de etilism acut și cinci bolnavi cu ciroze decompensate ca urmare a întreruperii regimului alimentar impus de medici.
Paștele a umplut ambulanțele
De Paște, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui a avut o perioadă încărcată. Un număr de 338 de vasluieni au solicitat sprijinul ambulanțierilor, creșterea fiind de 14 la sută față de o perioadă obișnuită. Majoritatea solicitărilor primite au fost de la persoane care au mâncat și băut în exces, unele putând fi tratate acasă de paramedici. În schimb, au fost înregistrate puține cazuri de traumatisme datorate agresiunilor.
“Dintre solicitări, au predominat afecțiunile cronice și colicile biliare, cu câte 14 procente din total. Numărul cazurilor de etilism acut a fost destul de ridicat, 11 la sută dintre solicitări fiind cazuri de intoxicare cu alcool. Numărul cazurilor de traumatisme datorate agresiunilor a fost mai mic față de alți ani”, a declarat Dan Ungureanu, directorul medical al SAJ Vaslui.
Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență a avut parte de o perioadă liniștită, medicii afirmând că de ani buni nu au mai avut sărbători pascale așa de calme.
Cei de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență nu au fost nevoiți să scoată din garaje mașinile speciale pentru stingerea vreunui incendiu sau pentru un alt eveniment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu