CHEVRONIADA

Barlad Online

Dacã luna trecutã, pe 22 martie, mitingul de protest de la Bârlad organizat de societatea civilã bârlãdeanã a fost confiscat de politicienii PSD în frunte cu deputatul Adrian Solomon, cel de ieri a fost tras la indigo! Mitingul a fost si de data aceasta „condus” din umbrã de politicienii avizi dupã putere, aflati în plinã campanie electoralã. Ca si pe panourile publicitare din Bârlad unde nu vezi decât PSD, la fel si la miting, oficialitãtile au fost doar PSD: Solomon, Buzatu, consilierii locali si judeteni, precum si sute de membri de partid adusi „cu convocare” din toate comunele din jurul Bârladului de primarii PSD.
Mai bine de jumãtate din preotii judetului s-au prezentat ca din senin la mitingul anti-Chevron din Bârlad de ieri. Peste 200 de preoti din parohii si mãnãstiri, dotati cu pancarte si flancati de enoriasi, au cerut Guvernului sã nu permitã americanilor de la Chevron exploatarea gazelor de sist, desi se vedea si se stia foarte clar cã multi au venit în urma unor ordine primite de la Episcopie si protopopiate. În total, la mitingul din Bârlad au participat în jur de 4.000 de persoane. Multi bârlãdeni au privit de pe margini, amuzati, circul fãcut de politicienii Bârladului, printre participanti fiind însusi deputatul Solomon, cel care dirija grupurile de manifestanti cu o umbrelã rosie, destul de caraghioasã. Ca si pe 22 martie, mitingul a fost precedat de un mars pe strãzile Bârladului, douã grupuri bine organizate plecând în acelasi timp de la Grãdina publicã si de la Confectii, spre Centrul Civic. Mitingul a început la orele 17.00, nu fãrã incindente.
„Ce cautã în fatã tot staff-ul PSD?”
Pe scena din fata Primãriei Bârlad au urcat primarul Bârladului, reprezentanti ai societãtii civile, oficiali ai Primãriei Bârlad, Consiliului Judetean Vaslui si specialisti geologi. Totodatã, deputatul Adrian Solomon, cel care recent l-a amenintat cu moartea pe premierul Mihai Rãzvan Ungureanu, a fãcut declaratii la protest, desi avea interdictie de la liderul PSD Victor Ponta. „Sã spunem un «Nu» hotãrât împotriva acestui proiect sã-l audã si premierul Mihai Rãzvan Ungureanu si Traian Bãsescu si Dan Marian”, a spus deputatul. Mai multi cetãteni aflati pe margine, erau revoltati si se tot întrebau „Ce cautã tot staff-ul PSD aici în fatã? Cum, este miting politic?”. Deputatul Solomon a urlat din toti rãrunchii împotriva Guvernului, a amenintat cu motiunea de cenzurã – plictisind evident pe cei prezenti.
Rugãciuni si cântece religioase
Protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu, a cerut protestatarilor sã spunã „Tatãl nostru”, timp în care au bãtut clopotele. „Propun sã pãstrãm un moment de reculegere în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl”, a spus protopopul. Prelatii au cântat „Hristos a Înviat!” în fata multimii care i-a acompaniat. Mitingul s-a desfãsurat fãrã incidente, agitati fiind doar politicienii, care au fost nemultumiti de faptul cã nu au reusit sã strângã un numãr impresionant de cetãteni, asa cum se asteptau. Pata de culoare au dat-o cei veniti din Bucovina, un grup de oameni inimosi, care au apãrut costumati în portul popular strãvechi bucovinean, cu tulnice, care anuntau pe fiecare vorbitor.
„Semeni vânt, culegi furtunã”
Medicul Octavian Marcu, candidatul PDL la functia de primar al Bârladului, si-a exprimat ieri si el opinia fatã de mitingul bârlãdean organizat de societatea civilã, dar în opinia sa, modul de „acaparare” a acestei initiative de cãtre PSD este unul josnic. „Sã fie clar, sunt categoric împotrivã exploatãrii prin metoda fracturãrii hidraulice a gezelor de sist! Si a oricãror metode care ar polua si distruge mediul înconjurãtor afectând sãnãtatea oamenilor. Este foarte bine cã se manifestã o opinie, dar modul cum li se induce asocierea cu politica deja are altã conotatie. S-au fãcut mai multe forme de manifestare legale, obiective, directe la care oamenii n-au fost lãsati sã se manifeste liber. Ei au fost scosi la miting cu forta: pe regii autonome, pe servicii aflate în subordinea CJ Valsui, de pe la biserici, din primãrii, exact ca pe vremea lui Ceausescu! Si atunci libera asociere este bunã, benficã dar nu asa cum fac ei – asta nu este liberã asociere, ci o asociere fortatã, sub presiune. Eu sunt împotriva oricãror forme de poluare, am creat deja niste asociatii caritabile, de voluntari cu rol ecologic, o sã anuntãm de curând cu ce se ocupã. Eu cred cã oamenii se pot face auziti si în alte feluri. Modalitatea asta de asociere cu PSD nu este în regulã, ei se pot face auziti si altfel, nu trebuie ca sã le fie dirijat politic crezul într-o viatã sãnãtoasã. Dar aici la Bârlad acestea sunt jocurile obstructive al PSD-ului la Bârlad, joacã negativ si cu consecinte urâte. Semeni vânt, culegi furtunã!”, a spus medicul Octavian Marcu.
Incident neplãcut: o femeie a cãzut cu un copil în brate de pe scenã!
Chiar înainte de începerea mitingului, mai multi copii din satul Ciortolom, comuna Tutova, au urcat pe scena minusculã ridicatã pe treptele primãriei Bârlad, pentru a „da bine” în costum popular la camerele de luat vederi, de la posturile nationale si locale de televiziune. Una dintre femeile care însotea grupul de copii, Zamfira M., de 50 de ani, s-a dat putin în spate pentru a aranja micutii pe scenã si a cãlcat în gol, cãzând de la o înãltime de 2 metri, pe trotuar. În cãdere, ea a agãtat si o fetitã de opt anisori, ambele lovindu-se puternic de pãmânt. Femeia si fetita au fost luate imediat de cei care au fost martori la nefericita întâmplare si au fost duse în incinta Primãriei Bârlad, fiind chematã o ambulantã pentru a le transporta la spitalul bârlãdean. Cele douã acuzau dureri la sold si la membrele inferioare, dar starea lor nu era foarte gravã. Cum ambulanta nu a ajuns la timp, victimele incidentului au fost duse la spital cu masina Camerei Deputatilor, pusã imediat la dispozitie de deputatul Adrian Solomon, care era destul de îngrijorat de situatia creatã. Din fericire, la spital cele douã au fost investigate si nu s-a constatat absolut nimic grav, doar câteva contuzii în urma impactului cu solul si evident o sperieturã groaznicã. Femeia si fetita au ajuns înapoi la miting, unde au reusit sã mai participe la ultimele 30 de minute de manifestare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu