Mai multi medici bârlãdeni, chemati sã dea cu subsemnatul la Politie

Barlad Online

Mai multi medici din cadrul Spitalului de Urgentã «Elena Beldiman» Bârlad sunt audiati de politistii de la Investigatii Criminale. Anchetatorii vor sã afle dacã vreunul din medici se face vinovat în cazul unei paciente de 35 de ani, din Gherghesti, care a murit la câteva zile de la aducerea pe lume a celui de-al optulea copilas.
În sfârsit, dupã sase luni de la declans area unei anchete penale, lucrurile au început sã se miste. Medicii care au avut de-a face în vreun fel cu Daniela Popa, o femeie de 35 de ani, din Lunca, comuna Gherghesti, au fost chemati în aceste zile sã dea declarat ii în fata politistilor de la Biroul de Investigatii Criminale Bârlad. Este vorba despre o pacientã care, pe 19 octombrie 2011, a murit, în timp ce se afla internatã la Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman“ pentru a da nastere celui de-al optulea copil. Încã de atunci, sotul femeii decedate a fãcut plângere la Politia Bârlad, solicitând sã se ancheteze cazul. În plus, a fost dispusã efectuarea necropsiei pentru a se stabili dacã medicii chirurgi care au operat-o de ocluzie intestinalã, o complicatie survenitã la câteva zile dupã ce i s-a fãcut cezariana, au vreo parte de vinã. „Sãptãmâna trecutã, am fost contactat de un politist care investigheazã acest caz. Mi-a spus cã toti medicii care au avut de-a face în vreun fel cu respectiva pacientã trebuie sã meargã sã declare cum s-au întâmplat lucrurile de la internarea ei si pânã la deces. Pentru cã eu i-am fãcut o radiografie, si eu am fost chemat la audieri“, ne-a spus dr. Viorel Petcu, managerul spitalului. Vor da cu subsemnatul Adina Boca, ginecologul care i-a fãcut cezariana, Vasile Vasiliu si Emil Dolea, chirurgii care au intervenit chirurgical pentru ocluzia intestinalã, dar si ceilalti medici care au investigat-o interdisciplinar pe parcursul spitalizã- rii. Este cel putin straniu, dacã nu suspect, cã abia acum, la sase luni de la decesul pacientei, medicii au fost „invitati“ sã dea declaratii. Asta cu toate cã raportul de expertizã medico- legalã a ajuns în mâna procurorului de caz de mai bine de douã luni. Si mai ciudat este cã, desi ar putea fi vorba de malpraxis, anchetatorii pãstreazã la secret respectivul raport. „Este adevãrat cã politistii Biroului de Investigatii Criminale care se ocupã de caz au intrat în posesia raportului de expertizã medico-legalã. Dar, pentru cã se fac mai multe audieri în aceste zile, nu este oportun sã fie fãcute publice informatii de la dosar“, ne-a spus inspector principal Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Jude- tului Vaslui. Oricum, surse din rândul anchetatorilor au lãsat sã se înteleagã cã, potrivit raportului de expertizã medico-legalã, medicii obstetricieni care au internat-o pe Daniela Popa si iau fãcut cezariana nu sunt vinovati.
Filmul întâmplarilor
Reamintim cititorilor cã, la finele lunii octombrie 2011, politistii bârlã- deni s-au autosesizat si au declansat o anchetã în legãturã cu decesul acesteia pentru a stabili dacã poate fi vorba de o culpã medicalã. Femeia era însãrcinatã în 36-37 de sãptãmâni si, pentru cã a început sã aibã dureri, pe 12 octombrie, a chemat o Ambulantã care a transportat-o la spital. Tânãra a fost internatã la Obstetricã-Ginecologie la ora 19.20, cu diagnosticul „amenint are de nastere prematurã“, pentru a primi îngrijiri si tratament în vederea tinerii sarcinii la termen. Pe data de 15 octombrie, au apucat-o durerile facerii, asa cã Adina Boca, medicul de gardã, i-a fãcut cezarianã, aducând-o pe lume pe Paraschiva, o fetitã de 3.150 grame, perfect sãnã- toasã. S-a decis interventia prin cezarianã întrucât Daniela Popa se afla deja la cea de-a opta nastere, dar si pentru cã, înainte cu un an, a fost lovitã de cal în abdomen, în urma traumei fiindu- i extirpat un rinichi. În primã fazã, evolutia postoperatorie a fost favorabilã, însã, pe 17 octombrie, pacienta a început sã acuze dureri violente în abdomenul superior. În dimineata urmãtoarei zile, a fost trimisã la ATIChirurgie, însã chirurgii Vasile Vasiliu si Emil Dolea au intervenit pentru ocluzia intestinalã abia seara, la ora 19.00. Evolutia postoperatorie a fost nefavorabilã, decesul survenind miercuri, 19 octombrie, la ora 17.10. La acel moment, conducerea spitalului considera cã echipa de chirurgi ar fi de vinã pentru decesul pacientei întrucât nici nu au transferat-o la Iasi, când au vãzut cã prezintã complicatii, si nici nu au operat-o decât dupã ce au lãsato sã suporte timp de douã zile durerile violente. Asta desi ambii chirurgi stiau cã femeia avea un singur rinichi si prezenta sechele la organele interne în urma loviturii de cal. Prin moartea Danielei Popa, opt copii au rãmas orfani de mamã. Cel mai mare este Andreea, o fatã de 17 ani si jumãtate, iar cea mai micã este Paraschiva, fetita care, pe 15 aprilie, a împlinit sase luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu