Pedepse-record pentru traficantii de tigãri care controlau judetele Vaslui si Iasi

Barlad Online

Tribunalul Vaslui a dat sentinte în cazul celor 15 inculpati vasluieni si ieseni implicati în cea mai mare retea de contrabandã cu tigãri destructuratã de DIICOT, la finele anului 2010. Sase dintre inculpati au primit sentinte de închisoare cu executare. Printre acestia se numãrã si un fost agent al Politiei de Frontierã. Toti cei implicati vor trebui sã plãteascã la bugetul de stat aproape trei miliarde de lei vechi, fapt pentru care se mentin mãsurile asiguratorii, respectiv sechestre pe masini, case si apartamente sau terenuri. Sentinta poate fi atacatã cu apel în termen de zece zile.
Peste 40 de persoane au fost ridicate de mascati, în judetele Iasi si Vaslui, la finele anului 2010, în cadrul unei actiuni de amploare care urmãrea destructurarea unei vaste retele de contrabandã cu tigãri. Nouã dintre acestea au fost retinute de procurorii DIICOT Vaslui, pentru contrabandã cu tigãri pe raza judetelor Iasi si Vaslui. Au fost apoi arestate preventiv pentru 29 de zile. Printre traficanti se numãra si un fost angajat al Serviciului Judetean al Politiei de Frontierã Vaslui, dar si un politist de frontierã de la Iasi. Membrii grupãrii au introdus în tarã, în repetate rânduri, cantitãti importante de tigãri, din Republica Moldova, prin zonele de frontierã unde cei doi politisti îsi desfãsurau activitatea. Politistul de frontierã implicat în contrabandã cu tigãri din judetul Vaslui, Dan Florin Iancu, era de sapte ani agent al Sectorului Politiei de Frontierã Husi. Acesta era filat de DIICOT de aproape un an de zile. Periodic, Iancu se deplasa cu masina personalã în Republica Moldova, de unde achizitiona tigãrile, iar ulterior le plasa celorlalti membri ai retelei pentru a le comercializa pe piata neagrã. Agentul Dan Florin Iancu nu era un angajat model, acesta fiind sanctionat de sefii IJPF pentru neglijentã în serviciu.
Sentinte de închisoare cu executare, pentru capii retelei
Pentru comiterea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, Corneliu Ciobanu a primit o pedeapsã de 7 ani închisoare si 4 ani interzicerea drepturilor civile, în timp ce pentru comiterea infractiunii de complicitate la contrabandã a primit o pedeapsã de 6 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor civile. Prin contopirea pedepselor, Ciobanu va executa sapte ani de închisoare. Judecãtorii au decis sã deducã din pedeapsã durata retinerii si arestãrii preventive, respectiv de la 30 decembrie 2010 si pânã la 23 februarie 2011. Iatã si restul pedepselor: Cristi Amorãritei – sapte ani închisoare si patru ani interzicerea drepturilor civile; Emil Mircea Lupu – sase ani închisoare si trei ani interzicerea drepturilor civile; Gelu Cojocaru – sase ani închisoare si trei ani interzicerea drepturilor civile; Rio Tocu – sase ani închisoare si trei ani interzicerea drepturilor civile. Magistratii au mai decis mentinerea stãrii de liberare provizorie sub control judiciar privind pe inculpatii Gelu Cojocaru, Cristi Amorãritei si Corneliu Ciobanu, dispusã prin Decizia penalã nr. 184 din 23 februarie 2011, a Curtii de Apel Iasi, pânã la data rãmânerii definitive a prezentei sentinte penale. În ceea ce-i priveste pe inculpatii care au primit ieri pedepse, se mentin sechestrele pe cinci masini, case de locuit, terenuri intravilane si alte bunuri. S-au stabilit si sumele care se vor plãti cãtre stat, ca urmare a contrabandei cu tigãri. Huseanul Rio Tocu va plãti aproape 190 milioane lei vechi, în timp ce alti inculpati vor plãti si ei sume substantiale, astfel: Robert Toricã – 13.414 lei; Paltin Stoian – 14.188 lei; Rita Pãun – 4.156 lei; Mihaela Claudia Dura – 5.732 lei; Viorel Chiriac – 19.529 lei; Florin Chiriac – 220 lei; Gilbert Dura – 3.439 lei. Sase dintre inculpati vor fi obligati, în solidar, la plata sumei de 175.610 lei, la care se adaugã pentru toti inculpatii majorãrile de întîrziere aferente, (dobînzi penalitãti) pânã la achitarea integralã a acestor sume pãrtii civile.
Politistul de frontierã Iancu, condamnat la sase ani de închisoare!
Printre cei condamnati ieri se numãrã si fostul agent Florin Dan Iancu. Pentru comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si cea de contrabandã, Iancu Florin Dan va sta dupã gratii timp de sase ani, la care se adaugã trei ani interzicerea drepturilor civile. Pentru faptele sale, fostul politist de frontierã a fost obligat la plata cãtre ANAF a sumei de 16.434 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu