Petiție împotriva exploatării gazelor de șist: Stop fracționării hidraulice!

Barlad Online

Un grup de inițiativă format din mai mulți bârlădeni va înainta o petiție prim-ministrului României, prin care îi vor cere să inițieze o ordonanță privind interzicerea exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Vineri, în sala de ședințe a Primăriei Bârlad s-au adunat peste 80 de reprezentanți ai comunității locale care au semnat acest document. Printre ei s-au numărat reprezentanți ai autorităților, sindicatelor, organizațiilor neguvernamentale și Protoieriei Bârlad, oameni politici, afaceriști. Toți s-au declarat împotriva extragerii gazelor de șist și și-au manifestat disponibilitatea de a lua măsuri dure prin care să stopeze dezastrul ecologic care se întrevede. Pe 10 martie, Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad va găzdui un seminar științific pe această temă.
Problema exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice continuă să suscite interesul comunității. În câteva zone din jurul Bârladului americanii de la Chevron se pregătesc să exploateze zăcămintele de gaz de șist. Și cum metoda fracționării (fisurării) hidraulice este controversată din cauza impactului negativ asupra mediului înconjurător, oamenii care trăiesc pe aceste meleaguri s-au revoltat.
Vineri, 2 martie, în sala de ședințe a Consiliului Local, peste 80 de bârlădeni au luat parte la o acțiune de sensibilizare a opiniei publice și a autorităților. Totul s-a materializat într-o petiție care va fi înaintată prim-ministrului României, Mihai Răzvan Ungureanu, prin care se va solicita inițierea unei ordonanțe de interzicere a exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Printre inițiatorii acestui demers se numără primarul Constantin Constantinescu, deputatul Adrian Solomon, consilierii municipali, Protoieria Bârlad, reprezentanți ai sindicatelor și ai mediului de afaceri, ONG-urilor și instituțiilor de cultură.
“Vă cerem să inițiați de urgență o ordonanță guvernamentală pentru interzicerea metodei de explorare/exploatare a hidrocarburilor lichide și gazoase prin fracturarea/ fisurarea hidraulică a rocilor pe teritoriul național, inclusiv platforma continentală a Mării Negre, în acord total cu inițiativa guvernelor și parlamentelor bulgar, francez, englez și irlandez. Să luați toate măsurile necesare pentru anularea licențelor exclusive de explorare și exploatare a zăcămintelor de gaze de șist din zona municipiului Bârlad, precum și din celelalte zone ale țării. Să aveți toată atenția îndreptată către protejarea sănătății oamenilor, protejarea mediului înconjurător, protejarea resurselor de apă de suprafață sau subterane, precum și protejarea agriculturii din zona municipiului Bârlad și a celorlalte zone vizate de aceste explorări/exploatări de hidrocarburi lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, prin acțiuni concrete și urgente ale instituțiilor de mediu abilitate din subordinea Guvernului României”, se spune în petiție.
Expertul geolog Gabriel Sava a făcut o scurtă prezentare a factorilor de risc pe care îi presupune folosirea tehnologiei fracționării hidraulice: începând de la otrăvirea pânzelor de apă freatică și a tuturor câmpurilor acvifere subterane din zonă, distrugerea faunei, otrăvirea terenurilor agricole, până la provocarea de mici seisme.
Generalul în rezervă Nicolae Rotaru a declarat că se impune din partea comunității bârlădene o reacție mult mai dură față de această problemă: “Trebuie să ne organizăm și mai bine. Este în joc viitorul copiilor noștri și trebuie să le arătăm celor care vor să ne distrugă că pe aici nu se trece. Dacă e nevoie, vom ieși în stradă și ne vom opune”.
Un discurs similar l-a avut deputatul Solomon, care a anunțat că speră ca proiectul de lege privind interzicerea exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică să fie adoptat de Parlamnet în cel mai scurt timp: “Am reușit să atrag în această inițiativă 10 colegi parlamentari din județe care vor fi vizate pentru amplasarea de sonde de extracție: Bihor, Arad, Timișoara, Călărași, Constanța etc. Îi aștept și pe parlamentarii aflați la putere să se alăture acestei inițiative. Trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a stopa acest dezastru ecologic. Am informații că Chevron nu stă degeaba și încearcă pe toate căile să-și pună planurile în aplicare. Am auzit că niște indivizi cu jeep-uri au descins prin comuna Iana, la primărie. Se pare că prin zonă va fi un perimetru de extracție, iar domnul primar Melu Mocanu nu mai poate de bucurie că mai are un pic și bate palma cu americanii. Gândiți-vă că Iana e pe valea Tutovei, iar pârâul Tutova este principala sursă de apă care alimentează Barajul Cuibul Vulturilor, sursa de apă potabilă a Bârladului!”
“Atunci când ai informații corecte, nu mai poți fi dus de nas”
Pe 10 martie, Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad va găzdui un seminar științific pe tema exploatării gazelor de șist. Au fost invitați să participe trei dintre cei mai buni specialiști în domeniu: Vlad Codrea, profesor la Universitatea “Babeș-Bolyai”, Mihai Remus Șaramet și Victor Sabliovschi, profesori la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”.
“Exploatarea gazelor de șist este un subiect de actualitate și reprezintă o problemă care vizează întreaga comunitate locală.
Experții vor putea oferi informațiile de care avem nevoie. Atunci când ai informații corecte, nu mai poți fi dus de nas, iar deciziile care urmează a fi luate într-un astfel de caz vor fi în cunoștință de cauză și conforme cu realitatea”, ne-a declarat Mircea Mamalăucă, directorul Muzeului “Vasile Pârvan”.
Manifestările vor culmina cu un miting și un marș de protest programate pentru 22 martie, de la ora 18, în centrul civic al Bârladului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu