MASACRUL DE LA COAFOR. Cum a crescut gelozia în casa polițistului-ucigaș

Barlad Online

Vecinii şi cunoscuţii de pe strada Olimp, din Capitală, au văzut cum furia şi gelozia au crescut în casa familiei Vlădan

Pe strada Olimp, la numărul 57A, trecătorii aruncă din stradă priviri ca la urs la carele TV strânse buluc la intrare. La etajul 1 din imobil stăteau soţii Vlădan. O familie al cărei sfârşit a venit ieri, brusc, când soţul, Gheorghe, fost poliţist şi actual angajat ca şofer în cadrul Ministerului de Interne, şi-a luat pistolul Glock de 9mm, s-a dus la coaforul unde lucra soţia, Florina, şi a împuşcat-o pe ea şi alte şapte persoane.
 
De fapt, din câte povestesc vecinii care i-au cunoscut mai îndeaproape, tragedia s-a copt lent în casa familiei Vlădan. La câteva case mai încolo, vecinul care se prezintă doar cu numele de George zice că l-a luat o durere înfiorătoare de cap când a auzit, aseară, ce a făcut Gheorghe.
„Gelozia şi reacţia de moment a lui, pe undeva, asta a dus la asta. Erau în divorţ”, zice George. „Ca vecin sunt singurul de pe stradă care îi cunosc şi familia şi casa de la A la Z. Eu am ajutat la amenajarea casei lor. Pe vremea aceea eram în formă ca zugrav. A aflat că lucrez, aveam o mică echipă din familie, puneam gresie, faianţă şi ne-a chemat să amenajăm casa. Avea modelul lui de amenajare, foarte frumos. I-a plăcut cum am lucrat. Dar se enerva foarte des, la orice mică chestie. Dacă nu-i plăcea cum lucrai, se enerva. Avea o reacţie de câteva minute, dar apoi se calma”, adaugă bărbatul.
O familie model
Familia Vlădan a venit în cartier acum vreo zece ani, din câte spune omul. Înainte, ar fi locuit undeva, tot la casă, în Ferentari, apoi, pentru o perioadă scurtă, în Drumul Taberei. Gheorghe ar fi insistat să ia apartamentul de la numărul 57A, când a prins ocazia, de la un anume „domn Suciu”, cu care vecinul George spune că Vlădan s-a şi judecat, după ce poliţistul i-ar fi aruncat „ciment pe maşină”. „Dar domnul Suciu era genul ăla care te dădea în judecată pentru orice. La proces m-a chemat pe mine ca martor, deşi eu m-am dus acolo şi am spus că nu am nicio treabă”, zice vecinul.
Gheorghe Vlădan, din  câte spune vecinul George, era un tip „cu relaţii”. Fusese sportiv „şi antrenor” la clubul Dinamo, urcase în posturi la Interne. De aici, vecinul îşi explică drept o chestie normală că bărbatul avea armă. Odată, când făcea lucrări în casa lui, arma era pe masă. Gheorghe i-a arătat-o vecinului. Vecinul n-a crezut că e altceva decât încă o dovadă a importanţei lui Gheorghe.
Florina Vlădan era o „femeie foarte calmă, blândă, radia”, o descrie, de alături, nevasta lui George pe soţia ucisă în coafor. „Ea i-a aranjat părul fetiţei mele, când am băgat-o în clasa I”, spune femeia. „Erau pentru noi o familie model, care nu-şi spăla rufele în public”, adaugă.
Ca în orice tragedie din întreaga lume, nimeni nu se aştepta să se producă ce a urmat.
Cum l-a văzut vecinul în ziua crimelor
Florina îşi amenajase un coafor în camera de la stradă. După ce a intentat divorţ în urmă cu câteva luni, fostul coafor a fost umplut de Gheorghe cu obiecte bisericeşti. Cel puţin asta spune vecinul George, adăugând că s-au rugat împreună chiar, la o biserică din apropiere, de câteva ori.
Ieri, pe la ora 14, George era la subsolul imbilului cu numărul 57A. Susţine că l-a auzit, de la etaj, pe Gheorghe Vlădan, purtând o ceartă prin telefon. „Era acolo de pe la ora 14, pentru că dăduse un anunţa că închiria apartamentul şi cred că aştepta să vină cineva să-l vadă”, zice vecinul.
George spune că şi-a văzut de treabă. Pe la 16.30, împingea „un tambur de sârmă” cu un alt vecin, pe lângă locuinţa ucigaşului, când acesta ar fi ieşit la fereastră şi, pe un ton nervos, le-ar fi reproşat că fac noroi. „Aşa era el, avea reacţii de moment din astea”, spune vecinul. Apoi fostul poliţist a coborât grăbit din casă, s-a uitat lung la cei doi vecini, a urcat în maşină şi dus a fost. Peste câteva ore televiziunile de ştiri vuiau cu informaţii despre masacrul produs de acesta.
„Un pic de nebuneală a fost...”
Deodată, la poartă opreşte o maşină cu numere de Constanţa. Vecinul George e chemat. Fiul poliţistului, Bogdan, purtând ochelari de soare şi însoţit de o tânără îi şopteşte ceva vecinului. Pleacă. George se întoarce schimbat la faţă. „E terminat, tată! Sunt vai de capul lor”, zice. „Copilul m-a rugat să nu vorbesc prea multe, că, vă daţi seama, el e un tânăr de 21 de ani”.
Bărbatul totuşi continuă cu câteva detalii. Spune că e bulversat. De când i s-a intentat divorţul, l-a văzut pe Gheorghe Vlădan „de n ori”. Era distrus. I-ar fi spus mereu: „„Frate, fii tare! Mergi înainte”. Îmi spunea mereu că o sună, că-i dă telefoane, că-i închide şi că-i respinge apelul. I-am spus: „Las-o-n pace, să se calmeze, fiţi tari împreună, că treceţi cu brio şi peste asta”. El se ruga foarte mult la biserică în ultima vreme, avea o criză religioasă.  Un pic de nebuneală a fost... Dar nu poţi să dai vina pe nebuneală. Avea  momentele lui... Că dacă avea probleme psihice, cine îi dădea lui armă şi tot?”, se întreabă vecinul.
Câteva ameninţări
Bărbatul spune că a auzit în ultimele luni, de când Gheorghe Vlădan era topit după ce nevasta i-a intentat divorţ, că bărbatul a spus nu o dată şi nu doar lui că  „îi venea să o împuşte”. „Câteva ameninţări au fost. Câteva discuţii. Mi-a zis că o să facă el ceva. Era tot timpul agitat, dădea tot timpul telefoane. Vorbea şi cu alte persoane, spunea: „Îmi vine să o împuşc”, o mai ameninţa. Zicea că se împuşcă şi pe el, că o împuşcă şi pe ea, că împuşcă pe mulţi alţii”, spune vecinul.
I-ar fi zis de atâtea ori „Stai calm!”. Dar Gheorghe Vlădan îi răspundea: „Auzi, astea să le păstrezi pentru tine”. „Erau reacţii de moment. Nu pot să spun că a fost nebun. El s-a simţit înfrânt. Obligaţiile casei, datoriile către bănci, toate au contribuit”, crede George.

N-a crezut niciodată că vecinul lui ar trece la faptele despre care ameninţa, mai ales că, din câte spune George, înainte de divorţ soţul i-ar fi permis nevestei să meargă singură în excursii, cu alţi prieteni de familie, fără a avea reacţii violente. „A fost şi Dubai, din câte ştiu, s-a mai dus...”, spune George.
A ajuns la medic
După ce relația cu nevasta s-a deteriorat, Gheorghe Vlădan a ajuns inclusiv la medic. George a aflat de asta. „Stresul, singurătatea, avea nopţi nedormite”, zice bărbatul. Apoi a venit vestea divorțului. „El a vrut să se înţeleagă cu ea, să-i lase tot la divorţ şi să se ducă să stea la mănăstire. Şi-a făcut de cap prin casă, altar. Se ruga prin casă în continuu. Am fost pe la el şi transformase din camera care e la stradă, unde doamna a avut coaforul, cu obiecte bisericeşti, candele, icoane, tămâi şi multe altele. Da, poţi să spui că era o tentă de nebuneală. Dar ce să fi făcut eu, ca vecin?”, zice bărbatul.  A aflat şi el că nici măcar soţiei nu i-au luat poliţiştii în considerare plângerea. „Credeţi că pe mine m-ar fi băgat în seamă?”, exclamă.
Adaugă că Gheorghe Vlădan „a luat foc când a primit hârtia aia”, plângerea. „Mi-a arătat-o şi a zis: „Uite ce scrie soţia. Femeia cu care am trăit 20 de ani”. De atunci s-a schimbat el. Că până atunci era calm...”, îşi expune vecinul versiunea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu