DOSARUL VALIZA. Procurorii cer patru ani de închisoare pentru Gigi Becali. Latifundiarul își contrazice avocații

Barlad Online

Finanțatorul Stelei s-a prezentat astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție, la ultimul termen din „Dosarul Valiza”. A tunat și a fulgerat la adresa procurorilor și le-a transmis judecătorilor că cei de la UE o să creadă că România este o țară în care justiția nu are discernământ, dacă-l va condamna.

UPDATE 13. Completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a rămas în pronunțare, anunțând că soluția va fi făcută publică pe 20 martie. "Să-mi dați banii, 1,7 milioane de euro, repede! Și să faceți dreptate!", și-a încheiat Gigi Becali ultimul cuvânt, în fața judecătorilor. La ieșirea din sala de judecată a declarat că se consideră "copilul vitreg al României", căci procurorii îi tot fac dosare. Apoi a răbufnit, iarăși, la adresa lor, că fac "uneltiri satanice". I-a făcut "discipolii diavolului" și în timpul ședinței de judecată, spunând că el este omul lui Dumnezeu, căci lui îi trimit "călugării și sfinții părinți" salutări și cadouri. Finanțatorul stelist s-a declarat supărat pe motiv că procurorul de ședință a pus în discuție "moralitatea" sa, declarând că acesta este, probabil, dinamovist. "Ce-o să zică cei de la Uniunea Europeană? Înseamnă că aia n-au discernământ de justiție, în România, aia o să zică, dacă o să considerați premierea drept mită" - le-a mai spus Becali judecătorilor.
UPDATE 12. Gigi continuă să vorbească. Spune că imoral ar fi fost să le spună jucătorilor de la Buzău, cea de-a doua echipă a sa, să se dea la o parte din fața Stelei, ceea ce n-a făcut niciodată, iar Steaua a pierdut titlul de campioană, ieșind pe locul doi. ”Domnu' președinte, mă scuzați că poate sunt puțin ironic, da' mi s-a urcat și mie sângele la cap, când domnu' procuror a cerut patru ani. Se uită mama, fetele și colegii lor la televizor”.
Președintele completului îi pune în vedere să nu se mai adreseze procuroruluide ședință. Becali spune că nu-și permte să transmită completului, cu scuzele de rigoare, ceea ce vrea să-i spună procurorului. Crede că Înalta Curte trebuie să-i dea dreptate.
UPDATE 11. Își amintește iar de procuror, zice că este supărat pe acesta, „pe răutatea lui”, că-l face să-l doară sufletul. „De ce nu dă DNA convorbirea mea cu Doboș, care-mi spunea că pe linia cealaltă îl are pe Andone -adică dacă nu ne premiați dumneavoastră, vindeam meciul. A făcut Dumnezeu în așa fel încât să fie contra procurorului. Am câștigat mai mulți bani că n-am câștigat campionatul. Am câștigat două milioane în plus pentru meciul cu Galata, pe care nu l-am mai fi jucat, altfel”.
UPDATE 10. Spășit, Becali și-a cerut scuze de trei ori în două minute. Chiar și față de procuror, că a râs în timpul pledoariei acestuia. Gigi inisnuează că șefii Bistriței vindeau meciurile, iar încerca doar să contracareze, ca să evite corupția. „Nu sunt papagal, dare repet anumite lucruri, ca să afle și doamna judecător”, nu înainte de a aminti că președintele Gloriei Bistrița este „cel mai mare blatangiu”. 
UPDATE 9. Pauza s-a terminat. Reîncepe ședința, Gigi schimbă foaia:"Onorantă instanță, vreau să îmi cer scuze față de atitudinea mea. Și pentru acea intervenție, dar avocații mei spuneau că am glumit când am spus că voi oferi premiile, iar mie nu-mi mai place să mă apăr cu minciuni”.
UPDATE 8. Președintele completului de judecată anunță o pauză de 10 minute, exact în momentul în care Becali se pregătea să-și susțină pledoaria. Supărat, s-a îndreptat înspre camerele de luat vederi și a declarat, ferm , că această propunere de condamnare „ e o situație delicată pentru România, nu pentru mine” . Pledoaria procurorului a pus-o pe seama „răutății staliniste” și a "uneltirii satanice". „Premierea nu e corupție și mită”, susține Becali.
UPDATE 7. Pe holurile Înaltei Curți de Casație și Justiție, Gigi Becali este așteptat de Ionuț Luțu, aghiotantul finanțatorului.
UPDATE 6. Becali își contrazice propriul avocat, pe celebrul Gheorghe Mateuț, spunând că nu e adevărat ce zice acesta și că nu vrea să se apere cu minciuni, mai ales că este Postul Paștelui.  Mateuț spunea că Becali ar fi glumit atunci când ar fi promis că-i va premia pe jucătorii clujeni, dacă câștigă meciul.
UPDATE 5. Avocații lui Becali pledează pe faptul că presupusa mită nu era pentru pierderea meciului, ci pentru câștigarea, adică pentru îndeplinirea  obligațiilor, și nu pentru neîndeplinirea lor, așadar nu poate fi vorba despre o încălcare a legii. Avocații susțin că Becali a mai primit NUP pentru o faptă similară referitoare la premierea jucătorilor Gloriei Bistrița, astfel că el nici nu credea că o eventuală premiere a fotbaliștilor de la Cluj reprezintă infracțiune.
UPDATE 4. Procurorul a cerut condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de închisoare pentru dare de mită și doi ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii solicită și condamnarea lui Teia Sponte, pentru complicitate, dar la doi ani cu suspendare. De asemenea, s-a cerut și condamnarea lui Victor Pițurcă la doi ani de închisoare, tot cu suspendare.
UPDATE 3. „Dumneavoastră, dacă astăzi, veți legaliza, prin soluția pe care o veți da, astfel de practici, de mâine, ele vor exploda. Trebuie să legalizați spiritul de fayr – play”, a concluzionat procurorul în fața judecătorilor, cerând condamnarea.
UPDATE2. Becali s-a ridicat de pe scaun, în timp ce procurorul își susține pledoaria. El a plecat prin sală, să discute cu unul dintre avocații săi.
UPDATE 1. Plictisit, Gigi Becali glumește și râde cu un prieten aflat în spatele său, în timp ce procurorul de ședință prezintă concluziile pe fondul dosarului. Becali s-a prezentat la proces și nu a mai făcut spectacol, ca data trecută. În timp ce procurorul își prezintă concluziile, Becali dă semne de plictiseală și se joacă.
Procurorii cer patru ani de închisoare pentru dare de mită și doi ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Cum și-a dat singur foc la valiză
În luna mai 2008, înaintea ultimei etape din Liga I, Steaua se lupta cu formația CFR Cluj, pentru câștigarea titlului. „Roș-albaștrii” aveau un meci facil, pe teren propriu, cu Gloria Buzău, iar „ceferiștii” evoluau în deplasare, contra concitadinei „U” Cluj. Fiind sigur că formația sa îi va învinge pe buzoieni (lucru ce s-a și întâmplat, scor 5-0), patronul Gigi Becali a dorit să se asigură că CFR Cluj va fi împiedicată de jucătorii de la „U” Cluj, să învingă. El a trimis în Ardeal o valiză cu suma de 1,7 milioane de euro, pentru a-i motiva pe „studenți”. În cele din urmă, CFR a învins cu scorul de 1-0, a câștigat campionatul, iar valiza cu banii respectivi a fost găsită asupra lui Teia Sponte, vicepreședinte al clubului Steaua, unul dintre apropiații lui Becali. Procurorii au sechestrat suma respectivă deși patronul „roș-albaștrilor” a solicitat în repetate rânduri să îi fie restituit bunul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu