Băsescu: România are perspectiva independenţei energetice totale

Barlad Online

După ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagră, președintele Traian Băsescu s-a arătat extrem de optimist.
“În anul 2011, România a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde producţie internă şi import de completare circa trei miliarde. Faceţi socoteala, câţi ani ne-ar ajunge depozitul deja găsit, ca să nu mai importăm gaze. Este clar că România are perspectiva independenţei energetice totale, iar dacă şi celelalte zăcăminte ce urmează a fi prospectate vor indica cantităţi asemănătoare, România poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea însăși dar și pentru multe alte țări din Europa”, a declarat Traian Băsescu care este convins însă că va mai dura până va începe exploatarea zăcământului.
“Exploatarea zăcământului va putea începe după ce se fac toate prospecțiunile. Din păcate, Deepwater Champion trebuie să plece în Golful Mexic, va reveni când își termină programul de explorări acolo. Este o chestiune cam pe la orizontul anului 2015-2016-2017, dar astăzi avem o certitudine. În acest orizont de timp, 2015-2016, România va putea să fie independentă deplin din punct de vedere energetic”, a mai spus președintele. Prospecte se vor mai face în alte patru sau cinci zone din Marea Neagră.
Întrebat cum arată nava, Traian Băsescu a spus că este “super, dar nu neapărat în privința navigație ci a echipamentelor pentru foraje sau a celor care mențin nava pe poziție în timp de furtună. E o navă care se poate compara cu orice ați văzut în State”, le-a explicat Băsescu jurnaliștilor.
ExxonMobil Exploration&Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom au anunțat luna trecută o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al OMV. Într-o zonă din Marea Neagră explorată de Petrom și ExxonMobil ar putea exista între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, conform estimărilor preliminare. Pe măsură ce explorările vor continua, ar putea fi găsite și alte cantități de gaze. Resursele au fost descoperite “inclusiv în zona obținută de România în urma procesului de delimitare finalizat la 3 februarie 2009, la Haga”, se arată într-un comunicat al MAE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu