Invazie de câini campioni, la Vaslui

Barlad Online

Sâmbãtã, la Vaslui, a avut loc cea de-a treia editie a expozitiei Clubului Ciobãnestilor Rusesti si Tchiorny Terrier din România. A fost o reusitã pentru organizatori, întrucât la concurs s-au înscris aproape 100 de exemplare splendide si o încântare pentru publicul vasluian, mai putin obisnuit cu astfel de actiuni.
La finele sãptãmânii trecute, Vasluiul a fost gazda unei manifestãri mai putin obisnuite, vedete fiind zeci de ciobãnesti rusesti, din Asia Centralã si Tchiorny Terrier. Animalele au fost aduse din toatã tara si, încã de la primele ore ale zilei, au fost admirate de zeci de vizitatori. „Sunt niste câini extraordinar de frumosi! Nu stiu la care sã mã uit si, dacã as fi în juriu, nu stiu pe care l-as alege. Sunt foarte frumosi. Aproape cã nici nu-ti vine sã crezi cã existã în realitate asemenea exemplare. Cred cã stãpânii lor, pe lângã doza mare de pasiune, au nevoie si de bani multi ca sã-i îngrijeascã, sã-i creascã si sã-i pregãteascã de concursuri! Ciobãnestii rusesti sunt cu adevãrat spectaculosi. Si foarte cuminti. Acceptã sã fie mângâiati de strãini si stau la pozã. Foarte frumos!”, a declarat, vãdit impresionat, Matei Juverdeanu, din Vaslui. Dupã ore întregi, juriul, în componenta cãruia s-a aflat si un abitru international, a decis clasamentul final. Cei mai furmosi câini au fost recompensati cu saci de mâncare bunã, iar stãpânii lor au plecat acasã cu trofee sclipitoare.
Ciobãnestii s-au simtit ca acasã
Ninsoarea de la Vaslui a fost pe plac concurentilor, originari din Rusia si Caucaz. Minute în sir, câinii masivi s-au tãvãlit prin zãpadã ca niste copii, sub atenta supraveghere a stãpânilor lor si sub privirile admirative ale vasluienilor prezenti la expozitie. Animalele blânde s-au plimbat în voie pe alei, spre bucuria vizitatorilor, care nu mai conteneau cu laudele la adresa frumusetilor cu patru picioare. Aveau toate motivele sã o facã, deoarece au avut ocazia sã afle mai multe informatii despre cele trei rase. În plus, întâlnirea a fost un plus si pentru crescãtori. „Suntem la a treia editie a expozitiei de club, gãzduitã de Vaslui într-o locatie deosebitã, cu un numãr record de câini, aproximativ 75 de exemplare. Avem prezente toate cele trei rase: ciobãnesc rusesc, ciobãnesc de Asia Centralã si Tchiorny Terrier. Sunt câini de foarte bunã calitate. Prin astfel de actiuni, urmãrim o selectie specialã a acestor rase, urmãrim îmbunãtãtirea fondului genetic, obtinerea în România de câini din aceste rase de foarte bunã calitate, cu care sã participãm la expozitiile internationale si sã facem o figurã frumoasã. Ne ajutã foarte tare ninsoarea de la Vaslui, deoarece acesti câini provin din Rusia si din Caucaz si ne apropiem astfel de mediul lor natural. Pentru noi e cea mai bunã variantã de organizare a unei expozitii chinologice pentru aceste rase”, a declarat dr. Florin Bãlãnicã, presedintele clubului Velikan.
Pasiunea, elementul forte în cresterea câinilor
Misiunea crescãtorilor de astfel de exemplare nu este dificilã, spun ei, deoarece la mijloc e multã pasiune. „Igor e cãtelul nostru. Are 8 luni si l-am luat din Republica Moldova, unde am fost cu copiii la un schimb de experientã. El pãzeste acum baza noastrã sportivã de la Iasi. E un cãtel minunat, iubeste copiii si e un paznic strasnic. Numai cã e foarte temperamental si atunci trebuie sã-l învãtãm cine este stãpânul. Participã pentru prima datã la un asemenea concurs, sperãm sã ne descurcãm bine la categoria Puppy, între sase si nouã luni. Dacã aveti curte, nu ezitati sã vã luati un astfel de câine”, a spus Mirela Dracenschi din Iasi. Un alt crescãtor de ciobãnesti, de aceastã datã din rasa de Asia Centralã, tot din Iasi, îsi laudã „copiii”. „E un câine care rezistã la frig, la cãldurã, nu e pretentios si nu mãnâncã foarte mult, desi e un animal masiv. Ciobãnestii de Asia Centralã sunt câini de pazã si de companie. Ne-am înscris la concurs cu un junior, Ayan, si expunem puiii. Iubim acesti câini si facem totul sã le asigurãm un trai foarte bun. Nu se câstigã mare lucru de pe urma lor, mai ales în aceastã perioadã. Sunt animale de companie ideale pentru copiii. Pãrintii cumpãrã pui pentru copii mai mari de 3 ani, pentru a-i responsabiliza. Puiii pe care i-am adus la aceastã expozitie provin din pãrinti campioni. Femela am cumpãrat-o cu 800 de euro, iar masculul cu 700. Puiii costã în jur de 350-400 de euro, dar mai lãsãm din pret având în vedere timpurile de azi. Numai cã nu vindem animale oricui, ne asigurãm cã viitorul stãpân este capabil sã-i creascã si abia apoi ne întelegem”, a spus omul. Într-o altã boxã am gãsit un tânãr crescãtor care îsi stergea cãtelul cu un prosop si ne-a asigurat cã animalul nu e asa de blând si în curtea familiei. „Acum e cuminte, îi place sã fie sters. Acasã însã nu mai e asa. Ne apãrã casa de persoanele strãine, dar e un copil mare în prezenta noastrã. E un câine ascultãtor, are trei ani si e din pãrinti campioni. A câstigat un premiu când era pui, la Iasi, dar am fãcut o pauzã de doi ani si sperãm ca acum sã revenim în fortã. Cu putinã pasiune, cresterea acestor câini nu e dificilã deloc”, a spus tânãrul. Clubul se va reuni din nou, spre sfârsitul anului, într-o altã locatie, înainte de Campionatul European, care va avea loc la Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu