Bârladenii spun NU exploatarii gazelor de sist!

Barlad Online

Vineri, bârlãdenii care s-au pronuntat împotriva exploatãrii gazelor naturale din zona Bârladului si-au dat întâlnire la sediul Primãriei. De la oameni simpli, consilieri locali si judeteni sau reprezentanti ai unor institutii locale pânã la elevi si profesori, toti cei prezenti au semnat o petitie prin care îi cer premierului sã sustinã proiectul de lege initiat de zece parlamentari ai opozitiei, printre care se numãrã si deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon, prin care se doreste interzicerea extractiei de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulicã.
Vineri, 2 martie, sala de sedinte a Primãriei Bârlad a devenit neîncãpãtoare. Timp de aproape o orã, zeci de localnici au dezbãutt efectele dãunãtoare ale eventualei extractii a gazelor naturale prin metoda fractionãrii hidraulice din apropierea orasului. Întâlnirea a fost condusã de deputatul Adrian Solomon care, împreunã cu alti nouã parlamentari ai opozitiei, este initiatorul unui proiect de lege prin care se cere interzicerea extractiei de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea hidraulicã. Parlamentarul, alãturi de multi bârlãdeni, a initiat o petitie, adresatã premierului Rãzvan Mihai Ungureanu, cãruia i se cere emiterea unei ordonant e guvernamentale prin care sã se interzicã extractiile. La întâlnire au participat consilieri locali, directori ai unor institutii din localitate, primarul si viceprimarul Bârladului, reprezentanti ai bisericii si oameni simpli. Reuniunea a avut drept scop atragerea a cât mai multor semnãturi de la persoanele ce sunt împotriva exploatãrii gazelor naturale din preajma Bârladului, înainte ca petitia sã fie trimisã premierului. “Am initiat aceastã petitie pentru cã si la Bârlad sunt oameni care gândesc si se tem cã niste metodologii ce îmbogãt esc pe unii strãini pot fi dãunãtoare Bârladului si zonelor înconjurãtoare. Vã rog, pe toti, sã semnati pentru ca, luni (astãzi, n.r.), prin filiera Parlamentului, sã o trimit la cabinetul Primului ministru, pentru a fi sigur cã ajunge. Sperãm sã îi sensibilizeze pe colegii din coalitia de guvernare. Am informatii cã, deja, în aceastã sãptãmânã, reprezentantii firmei americane au fost la Iana pentru a-i cere primarului sã fie de acord cu începerea exploatãrilor în zonã”, a spus Solomon. Deputatul a mentionat si cã, pe lângã petitie, vor mai avea loc si alte actiuni. Pe 10 martie va fi organizat un simpozion pe aceastã temã la Pavilionul “Marcel Guguianu”, iar pe 22 martie, un miting de protest în fata Primã- riei. În continuare, timp de aproape o orã, si alte persoane au tinut sã ia cuvântul si sã enumere pericolele ce pot apãrea odatã cu initierea forajelor. Au fost aduse în discutie contaminarea apei, aerului si a alimentelor, producerea cutremurelor, dar si cresterea incidentei îmbolnã virilor de cancer si a diverselor afectiuni neurologice. S-a mentionat si faptul cã zona Bârlad ar putea deveni de trei ori mai periculoasã decât Rosia Montanã, dar si faptul cã gazele extrase nu ar fi valorificate în Bârlad sau mãcar în tarã, ci de firma americanã.
Si Biserica este anti-extractie!
Din partea Protoeriei Bârlad, la întâlnire a participat protopopul Vasile Lãiu. Acesta a tinut sã precizeze cã se declarã total împotriva extragerii gazelor naturale din apropierea Bârladului prin metoda fractionãrii hidraulice, dar si cã preotii din subordine au început sã informeze enoriasii în legãturã cu aceastã chestiune. “Constat cã suntem la o lectie de clasa I, unde învãtãm tot ceea ce nu stim. Eu recunosc faptul cã sunt total în afara subiectului. Însã, deja, colegi de-ai mei au luat atitudine si au informat oamenii de pericolul ce îi paste odatã cu exploatarea gazelor de sist. Mã simt onorat sã fac parte din acest comitet si vã asigur cã voi merge pânã la capãt!”, a declarat protopopul Lãiu. Rãmâne de vãzut dacã toate aceste mãsuri de protest vor functiona sau dacã, din contrã, sondele vor fi instalate si vor extrage gaze naturale din zonã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu