Comisarul Anton, doi ani de închisoare cu suspendare

Barlad Online

Comisarul Gabriel Anton, fostul sef al Serviciului Arme si Munitii din IPJ Vaslui, iese rusinos din rândul oamenilor legii, fiind condamnat de Curtea de Apel Iasi la o pedeapsã de doi ani de închisoare, cu suspendare. Acesta a fost obligat de magistratii ieseni sã dea înapoi si suma de 500 de euro, mita primitã de la bulibasa din Murgeni. Comisarul vasluian este singurul personaj condamnat în scandalul de anul trecut, când examenul de acordare a permiselor de vânãtoare a fost monitorizat de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie, dovedindu-se cã s-au plãtit sume de bani de cãtre unii candidati pentru a trece examenul.
Vineri, magistratii Curtii de Apel Iasi au dat sentinta în cazul comisarului de politie Gabriel Anton, fost sef al Serviciului Arme si Munitii din IPJ Vaslui. “Condamnã pe inculpatul Anton Ioan Gabriel la pedepsele de 2 ani închisoare pentru 257 alin. 1 C.p., art. 10 Lg. 78/2000, art. 7 alin. 3 Lg. 78/2000 si 3 luni închisoare pt. art. 37 alin. 3 din Lg. 126/2005. Respinge cererea de schimbare încadrare juridicã. În baza art. 33, 34 C.p. contopeste pedepsele în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Aplicã art. 81 C.p., suspendã conditionat executarea pedepsei principale, cu termen de încercare 4 ani. Aplicã 71, 64 lit.a teza II si lit. b C.p. Cf. art. 71 alin. 5 C.p. suspendã executarea pedepsei accesorii”, se aratã în sentinta Curtii de Apel Iasi. Magistratii au decis si confiscarea sumei primitã drept mitã, 500 euro, obligându-l pe politist sã plãteascã peste 150 milioane lei vechi drept cheltuieli judiciare. Politistul poate contesta decizia, prin recurs. În prezent, omul legii e la dispozitia sefului IPJ Vaslui. “În conformitate cu statutul politistului, mentinerea în activitate se hotãrãste dupã solutionarea definitivã a cauzei. La acest moment, politistul este pus la dispozitie, îndeplinind sarcini si atributii stabilite de seful inspectoratului”, a declarat Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. În momentul în care hotãrârea judecãtoreascã rãmâne definitivã, politistul va înceta raporturile de serviciu cu unitatea.
40 de suspecti, niciun vânãtor inculpat oficial
Potrivit rechizitoriul din 30 martie 2011 al DNA-Serviciul Teritorial Iasi, “s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecatã, în stare de libertate, a inculpatului Anton Ioan Gabriel, comisar de politie judiciarã, sef al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Vaslui, pentru sãvârsirea urmãtoarelor infractiuni: o infractiune de trafic de influentã, prevãzutã de art. 257, alin. 1, Cod penal; o infractiune de detinere fãrã drept de articole pirotehnice, prevãzutã de art. 37, alin. 3, din Legea 126/1995, republicatã”. În ianuarie, ofiteri de la DGA si Directia Nationalã Anticoruptie au intervenit în cazul unui examen pentru obtinerea permiselor de vânãtor, la care participau peste 150 de persoane. Conform unor informatii, neconfirmate ulterior, un numãr de aproximativ 40 de persoane care au participat la examenul de la Vaslui ar fi cotizat la diversi sefi, cu sume cuprinse între 300 si 1.000 de euro, pentru a pune mâna pe un permis de vânãtor. Comisarul Anton se afla în atentia DNA de aproape sase luni de zile, fiind monitorizat pentru posibile fapte de coruptie. Potrivit procurorilor DNA, comisarul Anton a pretins în lunile septembrie-octombrie 2010, de la un om de afaceri din Murgeni, Tasi Stoica, sã identifice persoanele care doreau sã obtinã un permis de vânãtor. A pretins ulterior suma de câte 500 de euro, sub pretextul cã poate interveni pe lângã sefii AJVPS Vaslui si-i poate determina sã faciliteze promovarea examenului, în vederea obtinerii acestui permis. În aceeasi perioadã, Anton a primit suma de 500 de euro de la Sandu Moise Eugen (fiul bulibasei din Murgeni, n.r.), candidat la examenul pentru obtinerea permisului de vânãtor, desfãsurat pe 15 ianuarie a.c.. Intermediar a fost acelasi Tasi Stoica, comisarul de politie promitând cã, în contul acestor bani, “va interveni pe lângã factorii decidenti relativ la examenul pentru obtinerea permisului de vânãtor permanent (membrii comisiei de examinare si persoanele cu functii de conducere din cadrul AJVPS Vaslui), obiecte pirotehnice, fãrã drept, bunuri ridicate la data de 15.01.2011″. La perchezitie, ofiterii DGA au gãsit în casa comisarului Anton un numãr de 22 de obiecte pirotehnice, care au fost ridicate si constituie probã în procesul care se anuntã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu