Pensionarii, buni de plata!

Barlad Online

Pensionarii au pierdut rãzboiul pentru anularea impozitului pentru sãnãtate de 5,5%. Curtea Constitutionalã a hotãrât cã plata contributiei la asigurãrile de sãnãtate, aplicatã pensiilor mai mari de 740 de lei, este constitutionalã. Atât la Vaslui, cât si la mitingurile din Bucuresti, pensionarii vasluieni au cerut la unison anularea acestei noi «taxe pe sãnãtate».
Contributia la asigurãrile de sãnãtate, aplicatã la pensiile mai mari de 740 de lei, este constitutionalã, a decis Curtea Constitut ionalã, care s-a pronuntat asupra unor exceptii de neconstitutionalitate pe aceasta temã. CCR aratã cã, prin deciziile 223 si 224 pronuntate în 13 martie 2012, Curtea Constitutionalã, în temeiul art. 146 lit. (d) din Constitutie, s-a pronuntat asupra except iilor de neconstitutionalitate, referitoare la dispozitiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãtii. „Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat cã dispozitiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãtii sunt constitut ionale, în mãsura în care se interpreteazã în sensul cã procentul de 5,5 se aplicã numai asupra veniturilor din pensii care depãsesc 740 de lei“, se precizeazã în decizia Curtii. Ion Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Sindicatelor Pensionarilor Vaslui, a spus cã, în prezent, taxa pe sãnãtate se aplicã pensiilor de peste 740 lei, dar pentru întreaga pensie. „Noi am fãcut proteste si în Vaslui si am participat si la mitingul din Bucuresti. Am sã vorbesc cu juristul nostru de la federatie, sã vedem cum interpreteazã aceastã decizie. Încep scumpirile la gazele naturale, la energia electricã, la alimente, iar viata va fi din ce în ce mai grea“, a spus Ion Stamate.
Jos 5,5% pentru sanatate!
Una din doleantele pensionarilor din timpul actiunilor de protest a fost anularea plãtii impozitului de 5,5% pentru fondul unic de sãnãtate. Potrivit datelor Casei Judet ene de Pensii (CJP) Vaslui, la nivelul anului trecut, din cei 109.440 pensionari aflati în evidentele institutiei, 14.707 pensionari aveau pensii cuprinse între 740 si 1.000 lei. Odatã cu modificãrile legislative intrate în vigoare de la data de 1 ianuarie 2011, numãrul pensionarilor care cotizeazã la fondul unic de asigurãri de sãnãtate a crescut spectaculos. Mai exact, de la 9.058 persoane care cotizau în 2010, anul trecut, au achitat taxa de 5,5% un numãr de 23.999 de persoane. „Nu întelegem de ce ni se iau cei 5,5% contributie la sãnãtate, în condi- tiile în care plãtim tot. Unde ne ducem, scoatem bani din buzunare. Apoi, medicamentele. Multi bãtrâni doar asa mai rezistã, cu medicamente. S-au scumpit însã teribil si nimeni nu pare sã vadã lucrul ãsta. Suntem condamnati!“, spunea Alexandru Porumb, presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu