PERVERSIUNI ELECTORALE

Barlad Online

O agentie-fantomã de sondare a lansat câteva mii de exemplare, denumite “chestionare”, în tot municipiul Husi, cu întrebãri tendentioase la adresa actualului primar al municipiului, Ioan Ciupilan. Documentul apare cu o lunã si ceva înainte de declansarea campaniei electorale si “miroase” a lucrãturã din partea USL, aliantã care nu se împacã cu ideea cã primarul Ciupilan nu va mai candida pentru PSD. Autorii golãniei electorale cautã prin orice mijloace sã punã bete în roate edilului de Husi cu un soi de sondaj, în care întrebãrile sunt puse intentionat tendentios, de genul “Ioan Ciupilan aderã la PDL pentru cã este plãtit?”. Actiunea de la Husi, în spatele cãruia sunt bãnuiti cã s-ar afla liderii PSD si PNL din localitate, seamãnã izbitor de mult cu o altã mãgãrie electoralã, din campania de alegeri din 2008, când tineri îmbrãcati în tricouri cu însemnele PNL au distribuit o fituicã denumitã „Gazeta de Husi”. Liberalii condusi de Iacob, bãnuiti si acum de manevre murdare, au scos doar douã numere din acea fituicã. În primul, liberalii l-au atacat pe candidatul PDL la primãrie, dupã care în al doilea si cel din urmã numãr a fost rândul candidatului PSD, Ioan Ciupilan, sã fie atacat.
Conform legii, acest “chestionar” împânzit prin toate casele si blocurile din Husi de anumite persoane, plãtite de USL este total ilegal, întrucât cei care l-au întocmit nu mentioneazã operatorul care face sondajul, numãrul de “chestionare” tipãrite sau alte detalii cerute de lege. Vorbim de o hârtie aflatã în afara legii, prin care personaje care trãiesc în subterane incitã lumea la acte violente împotriva primarului Ciupilan, prin întrebãri puse tendentios. Printre altele, initiatorii documentului, care nu au curajul sã se semneze pe fituicã, solicitã populatiei Husului sã aleagã dintr-o “listã de cuvinte/atribute pozitive si negative” cele “care se potrivesc actualului primar”, de genul: “santajabil”, “trãdãtor”, “prost manager” sau “îngâmfat”. Mai grav, unele întrebãri nu au nicio legãturã cu sondajele de opinie, dacã ne referim la întrebãri de genul “Care este motivul pentru care Ioan Ciupilan sustine partidul PDL: – este plãtit pentru a trãda PSD; – PDL-ul îl santajeazã; – certuri interne în partid”. Este mai mult decât clar cã USL, care se simte din ce în ce mai mic în zona Husi, loveste cu tot felul de mijloace în actualul primar, stiind cã nu are nicio sansã sã câstige alegerile. Interesant este de ce Politia Husi nu s-a sesizat pânã acum, având în vedere ilegalitãtile din spatele acestui “chestionar”.
Candidatii USL: un patron falimentar si o fostã directoare de bancã, nestiutã de nimeni!
Faptul cã liberalii si pesedistii din Husi sunt în spatele acestei smecherii electorale devine evident dacã urmãresti întrebãrile puse spre finalul “chestionarului”. “Dacã duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru primãria Husi, dumneavoastrã cu cine ati vota din urmãtorii candidati: Ioan Ciupilan; Aurel Cãciulã (PSD-USL); Cãtãlina Popa (PNL-USL)?”. Este întrebarea prin care realizezi imediat cine a fãcut acest fluturas, mai ales cã pesedistii nu se pot împãca deloc cu ideea cã primarul Ciupilan nu mai doreste sã candideze pe listele partidului în iunie a.c. Dar, se pune întrebarea, cine sunt personajele pe care USL le scoate la luminã ca viitori “primari” de Husi? Aurel Cãciulã este un patron falimentar al orasului, cu mari probleme de moralitate, cunoscut de toti husenii pentru aventurile sale extraconjugale, în timp ce Cãtãlina Popa a fost director de bancã, necãsãtoritã, o persoanã necunoscutã pentru localnici. Sunt voci care sustin cã pesedistii ar dori sã punã candidati separati de cei de la PNL, pe liste separate, la alegerile locale, de aceea se face si simulacrul de “chestionar”, care este în afara legii.
“Gazeta de Husi”, o altã manevrã PNL, în 2008
Înaintea alegerilor locale de acum patru ani, liberalii huseni, condusi de Liviu Iacob, au mai fãcut o golãnie în prag de alegeri, fapt pentru care au si fost pusi la zid de electorat. PNL a scos o fituicã, denumitã pompos “Gazeta de Husi”, care lansa acuze grave legate de fraudarea alegerilor în Husi. Pentru a-si proba aberatiile, fituica s-a folosit de o asociatie-fantomã, Grupul de Investigatii a Fraudelor Politice, care ar fi descoperit numeroase fraude în turul I al alegerilor. Prima aparitie a „Gazetei de Husi” s-a petrecut în ziua de vineri, 30 mai, înainte de finalul campaniei electorale din turul I. Atunci, candidatul PDL la primãria Husi a fost atacat cu o situatie inexistentã. În turul II la primãrie, situatia s-a repetat, iar „Gazeta de Husi” a iesit pe piatã purtând numãrul 2, fiind împãrtitã în tot municipiul de cãtre persoane plãtite de la sediul PNL. Tãrãsenia a iesit la ivealã când, în usa sediului PNL, si-au fãcut aparitia fete îmbrãcate cu tricouri si sepci liberale, cu ziarul pe brat. În 2008, masinile de la firma lui Liviu Iacob, Prodivex, au împrãstiat gazetuta de scandal în tot orasul. Surprins cu teancurile de ziare în sediu, consilierul local Liviu Iacob a dat o declaratie în stil de mare smecher, tipic acestui personaj. „Da, am primit un ziar, pe care noi îl distribuim cu oamenii nostri. Nu stim cine l-a trimis, nu-i cunosc pe cei care l-au tipãrit. Nu pot sã vã spun dacã am comandat acest ziar, pentru cã sunt un simplu membru”, a spus, ironic, Iacob.
Ce este un sondaj de opinie?
Metodã de cercetare de marketing, ancheta de opinie se bazeazã pe folosirea chestionarului în vederea testãrii pe un esantion reprezentativ a caracteristicilor unei populatii (concluziile sondajului vor putea fi astfel generalizate pentru întreaga populatie de bazã). Este folosit pe larg si în domeniul politic pentru a testa optiunile electoratului (sondaj electoral). Un sondaj în care talia esantionului este de cel mult sapte ori mai micã fatã de populatia de referintã se numeste exhaustiv (în caz contrar, non exhaustiv). În plus, orice sondaj de opinie trebuie sã fie asumat de organizatii sau institutii, cu mentionarea organizatiei în cauzã, plus agenti de sondare cu legitimatii valabile, lucru care nu existã la Husi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu