Reintroducerea examenului la facultate le dã emotii liceenilor!

Barlad Online

Decizia Ministerului Educatiei, de a modifica regulile de înscriere la facultate a absolventilor de liceu, a nemultumit elevii vasluieni. Potrivit noilor reguli, nu vor mai fi luate în calcul mediile din liceu, pe baza cãrora se constituiau si dosarele de admitere.
Începând cu acest an, absolventii de liceu care vor dori sã urmeze cursurile unei facultãti, se vor putea înscrie pentru admiterea la o formã de învãtãmânt superior cel mult pe baza notelor obtinute la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educatiei a hotãrât ca mediile din perioada celor 4 ani de liceu sã nu mai fie luate în calcul. Decizia nu i-a multumit nici pe reprezentantii universitãtilor, – care vor trebui sã gãseascã o nouã metodã de a selecta candidatii cu numai 3 luni înainte de a începe înscrierile propriu-zise, în conditiile în care legea Educatiei obligã facultãtile sã publice toate informatiile cu sase luni înainte,- dar nici pe viitorii studenti. Tinând cont de rezultatele foarte slabe obtinute la BAC în iunie 2011, dar si de recentele rezultate nu foarte promitãtoare la simularea examenului din varã, nu este de mirare faptul cã majoritatea elevilor intervievati nu au fost încântati de noua mãsurã. “Nu mi se pare o dicizie corectã, având în vedere cã am învãtat atâtia ani. La BAC emotiile vor fi la nivel maxim si nu este exclus ca, din aceastã cauzã, rezultatele obtinute sã nu fie cele asteptate. Mediile din timpul liceului mi-ar fi mãrit media de admitere în cazul în care rezultatele la examenele finale nu vor fi foarte bune”, a declarat Mihaela M.
Examenele de admitere nu îi sperie pe viitorii studenti
Cu toate cã înscrierea la majoritatea facultãtilor din tarã se face pe baza unui dosar de admitere, se pare cã existã elevi care ar fi de acord cu eliminarea acestei metode de selectare a viitorilor studenti. Introducerea examenelor de admitere ar fi o decizie mult mai echitabilã din punctul lor de vedere. “Metoda admiterii pe bazã de dosar este o mare gresealã, chiar dacã se va lua în calcul doar media de la examenul de Bacalaureat. Cel mai bine ar fi ca la fiecare facultate în parte sã se sustinã examene de admitere, asa cum este în cazul Medicinei, pentru cã în liceu mediile diferã în functie de profiluri. Un elev foarte bun de la un profil mai greu poate avea o medie mai micã decât un elev slab care a urmat un profil mai putin pretentios”, ne-a spus Ovidiu P. “Decizia este foarte bunã. Elevul îsi aratã adevãrata valoare la BAC, media din anii anteriori fiind mai putin importantã. Cu toate astea, as fi preferat sã fie eliminatã metoda admiterii pe bazã de dosar. Cel mai bine ar fi sã se sustinã un examen”, a declarat Elisei F.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu