Chevron este amânată de Mediu

Barlad Online

Chevron a câştigat o primă bătălie pentru demararea lucrărilor de extracţie a gazelor de şist, dar mai trebuie treacă de o nucă tare – aprobările de mediu. Chiar dacă americanii se grăbesc înceapă activitatea, ei trebuie mai aştepte pentru legislaţia naţională nu s-a mai întâlnit cu o astfel de problemă şi trebuie se pună la punct. Pe de altă parte, nu există agreată în România o procedură de extracţie a gazelor de şist, ceea ce presupune încă nu se ştie ce ar trebui verifice Mediul.

Chevron poate exploata gaze de şist, în România, în patru perimetre pentru care a câştigat licitaţiile şi are acorduri petroliere. Oficiali ai companiei americane au declarat vor înceapă activităţile de explorare încă din acest an. Numai acest lucru presupune obţinerea acordului de mediu.

Situaţia este destul de controversată, pentru că autorităţile nu s-au mai întâlnit cu astfel de proiecte. Potrivit Ministerului Mediului, preluând date din 2011 de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), a fost realizată o primă etapă a unui studiu geologic privind evaluarea regională şi posibilitatea de valorificare a argilelor gazifere din România, aşa- numitul gaz de şist. Studiul a fost realizat de Universităţile Bucureşti, Cluj şi Iaşi şi GeoEcomar.

“Din informaţiile furnizate de ANRM, toate activităţile de cercetare a argilelor gazifere (gaz de şist) din România se află în stadiu incipient şi în acest moment nu se poate discuta despre o metodă agreată de exploatare a gazelor din rocile argiloase”, precizează Ministerul Mediului.

Evaluările de mediu mai aşteaptă

Ministerul Mediului atrage atenţia că, în condiţiile în care nu s-au mai derulat proiecte legate de gazele de şist, nu există legislaţie specifică ce să poată sta la baza elaborării procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului în cazul exploatărilor de gaze de şist, studiu indispensabil emiterii permiselor de mediu (n.r. – fără acestea nu se poate face nici  lucrare).

Ca măsură de prevedere, Ministerul Mediului anunţă că va aplica legislaţia comunitară în domeniu şi actele normative deja existente, referitoare la evaluarea impactului asupra mediului. Numai că trebuie întocmite ghiduri specifice, care necesită timp pentru elaborare. Pe de altă parte, în astfel de situaţii se impune consultarea publică.

Presiuni la porţile autorităţilor

Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, beneficiază de patru acorduri petroliere (n.r. – Bârlad, Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti), ultimele trei devenind operaţionale de miercuri, când au fost publicate în Monitorul Oficial. Avizul a fost emis după întâlnirile în serie pe care gigantul american le-a avut cu toate oficialităţile naţionale, inclusiv premier şi preşedinte.

Tehnologia de extracţie a gazelor de şist este destul de controversată, motiv pentru care Franţa a interzis exploatarea acestor gaze, iar Bulgaria a anulat o licenţă, tot companiei Chevron. La Bârlad, 5000 de oameni au demonstrat împotriva acestui proiect, din cauza pericolului de poluare şi, eventual, cutremure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu