Leul se prăbuşeşte: Cel mai slab curs din istorie

Barlad Online

Banca Nationala a României (BNR) a afisat astazi un curs de referinta de 4,3783 lei/euro în timp ce dolarul a fost cotat la 3,3544 lei/dolar.

De la ora 9:30 la 11:30, leul a câştigat teren faţă de euro şi a ajuns la de la 4,3830 unităţi pentru un  euro până la 4,3776 lei pentru un euro.  La ora 11:30, euro pierduse 0,18% faţă de leu şi referinţa de închidere din sesiunea anterioară de 4,3870 lei/euro. În acelaşi interval zlotul polonez şi forintul maghiar s-au depreciat substanţial, moneda ungariei ajungând să piardă la un moment dat 0,6% faţă de euro.

Ieri, BNR a anunţat un curs de referinţă de  4,3672 lei pentru euro şi 3,3478 lei pentru un dolar. A fost al doilea cel mai slab leu din istorie. La 30 iunie 2010, Moneda naţională a atins minimul istoric de 4,3688 unităţi pentru un euro.

Tot ieri, pe piaţa interbancară leul a atins cea mai scăzută valoare din istorie când a ajuns la punctul de 4,3908 unităţi pe euro. Precedentul record data din 28 iunie 2010, când EUR/RON a atins vârful de 4,3795. De altfel în perioada respectivă, leul a atins cea mai scăzută valoare faţă de euro şi la cursul BNR.
Nu este un episod de deprciere masivă-analist
Analistul economic Liviu Voinea a declarat, la Romania TV, că nu se aşteaptă la un val de depreciere masivă a monedei naţionale şi că aceste variaţii ale cursului valutar sunt modeste.
“Sunt nişte variaţii relativ mici, e vorbe despre plus/minus 5% de la începutul anului. În ultimii trei ani, cursul a fost aproape fix. Este, probabil, un nivel la care BNR nu intervine, mai lasă să vadă cum evoluează piaţa, dar are un nivel de referinţă pe care îl urmăreşte” a spus Liviu Voinea.
“Nu au existat episoade de depreciere masivă, au putut fi timp de trei-patru zile, după care am avut o intervenţie a Băncii Naţionale. Nici acum nu avem parte de o depreciere masivă, nu vorbim despre o depreciere semnificatică, chiar dacă vorbim despre un maximum istoric” a mai spus analistul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu