Scandalul de la Spitalul “Beldiman” continuă: Anchetă la Chirurgie Bârlad

Barlad Online

Scandalul iscat la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” din pricina lipsurilor din blocul operator a scos din amorțeală conducerea unității și autoritățile sanitare. Pe lângă controlul anunțat de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, managerul spitalului, Viorel Petcu, a dispus efectuarea unui audit intern pentru a afla de ce materialele sanitare achiziționate nu ajung în blocul operator.
Secția Chirurgie din cadrul spitalului bârlădean va fi luată la puricat pentru a lămuri unde dispar medicamentele și materialele sanitare. Echipele de control vor trebui să stabilească de ce Blocul Operator nu are materiale sanitare elementare în condițiile în care unitatea alocă fonduri substanțiale pentru actul medical.
Anchetele sunt demarate ca urmare a scandalului iscat săptămâna trecută în secția Chirurgie a Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, care a plecat tocmai de la aceste neajunsuri, dar și de la programul de gărzi prea încărcat pe care chirurgii sunt nevoiți să-l respecte. Problemele secției au fost puse pe tapet de chirurgul Octavian Marcu, singurul medic bârlădean care a avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Revolta sa a avut impact și autoritățile abilitate s-au autosesizat.
Imediat după mediatizarea acestor probleme, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a alcătuit o echipă de control care se va deplasa la Bârlad. În paralel, conducerea spitalului a dispus efectuarea unui audit intern.
“Vineri, s-a întrunit Consiliul de Administrație al spitalului și s-a discutat despre problema intervenită la Chirurgie. Vom formula un comunicat de presă detaliat după ce vom avea raportul de audit, coroborat cu rezultatul unor anchete interne”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului.
Potrivit cifrelor furnizate de conducerea spitalui, Chirurgia consumă lunar aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi. Din această sumă, aproximativ trei miliarde sunt salariile, iar restul banilor reprezintă cheltuieli cu medicamente și materiale sanitare. Deși medicii care lucrează în Blocul Operator reclamă că nu au mai văzut fire de sutură în ultimele patru luni, în ianuarie, unitatea a cumpărat 200 de bucăți și a cheltuit 7.582 de lei, iar în februarie cantitatea a fost mai mare (894 de fire de sutură) și banii pe măsură: 9.809 lei. Cu toate acestea, conducerea spitalului nu a putut să ne dovedească un lucru extrem de simplu: dacă pacienții beneficiază de materialele respective, iar consumabilele se repartizează pe fiecare pacient în parte.
Trebuie spus că pacienții spitalului bârlădean ne-au semnalat în repetate rânduri faptul că și-au cumpărat tratamentul administrat în timpul spitalizării. E o practică întâlnită în toate secțiile și, culmea, pe fișele de externare pacienții semnează că au primit schema de tratament fără a se face mențiunea că nu era din fondurile spitalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu