Elev în comă alcoolică

Barlad Online

Un tânăr internat la Centrul “Elena Farago” Bârlad a ajuns la spital în comă alcoolică. El este considerat adolescent problemă și a avut nevoie în repetate rânduri de îngrijiri medicale pentru consum de alcool și etnobotanice.
Un adolescent de 17 ani, internat la Centrul de Plasament “Elena Farago” Bârlad, a ajuns, ieri dimineață, la spital în comă alcoolică. Din cauza problemelor cu alcoolul, tânărul a mai avut în acest an două internări la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” (pe 4 și pe 8 ianuarie), iar pediatrii îl au în evidență și cu intoxicație cu etnobotanice. Pedagogii care îl au în grijă nu mai știu ce măsuri să ia pentru a-l readuce pe calea cea bună.
Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, ne-a declarat: “A fugit din centru fără a avea bilet de voie și a consumat băuturi alcoolice în oraș. S-a întors la internat aproape de miezul nopții, în stare avansată de ebrietate. S-a culcat și a fost supravegheat peste noapte, iar dimineață a fost chemată o ambulanță pentru că i s-a făcut rău”.
Pediatrii nu au considerat că se impune spitalizarea și, după ce l-au evaluat și perfuzat, i-au chemat pe responsabilii Centrului de Plasament “Elena Farago” să vină să-l ia în primire. În urma acestei escapade, adolescentul va fi consiliat psihologic.
“Este un copil problemă. Știm că a mai ajuns la spital pentru consum de alcool, însă în ultimele două dăți nu era în comă, ci doar în stare avansată de ebrietate. Are mari probleme cu consumul de alcool. Am discutat cu el și a recunoscut că are nevoie de ajutor pentru a le putea depăși. Noi încercăm să-l ajutăm, însă cred că ar trebui internat la Psihiatrie pentru un
program de dezalcolizare și pentru consiliere”, ne-a spus Eleodor Gheorghian, șeful Centrului “Elena Farago” Bârlad.
Adolescentul bețiv va împlini 18 ani chiar în această săptămână. Este internat la Centrul “Elena Farago” din 2009 și este elev în clasa a VIII-a. Cât timp urmează cursurile unei forme de învățământ (gimnaziu, liceu sau școală profesională), va rămâne sub protecția statului.
Supraveghetorii săi spun că niciun copil nu are voie să aducă băuturi alcoolice în Centru, cu atât mai puțin să consume. Cu toate acestea, minorii instituționalizați găsesc mijloace pentru a procura băutură. Unii își folosesc indemnizația de nevoi personale asigurată de stat, alții cerșesc sau muncesc cu ziua pentru a face rost de câțiva bănuți.
“Categoric, are nevoie de ajutor. În urma acestui incident, va fi evaluat din punct de vedere psihologic și vor fi luate noi măsuri pentru stoparea comportamentului deviant”, a mai spus Irina Câmpeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu