Closca cu puii de aur

Barlad Online

INVESTITII Cel mai mare producãtor de ouã din zona Moldovei, Avicom Vaslui, se pregãteste sã dea lovitura pe piata de profil. Firma, patronatã de omul de afaceri iesean Ahmad Al-Deiri, vrea sã deschidã în câteva sãptãmâni prima unitate de fabricare a biogazului, bazatã pe dejectiile de pasãre; o investitie realizatã cu fonduri europene si investitii proprii prin care Avicom îsi va asigura independenta energeticã, plus cã va rezolva si vechile probleme de mediu, care au adus atât de multe discutii în comunitatea localã. Managerul general al Avicom, Antoanela Aroboaie, spune cã noua investitie va însemna alte 20 de noi locuri de muncã, ceea ce va ridica la aproape 100 numãrul de angajati de la Avicom. Societatea din Vaslui a reusit, anul trecut, sã realizeze o cifrã de afaceri de aproape cinci milioane de euro, plãtind sute de mii de euro la bugetul de stat, ca taxe pe salariile plãtite angajatilor. “Multi parteneri de afaceri din Vaslui si din România pot sã spunã cã dl. Al-Deiri este o persoanã bunã, corectã, care nu a fugit niciodatã de rãspundere în fata nimãnui si întotdeauna si-a onorat contractele”, spune Antoanela Aroboaie, managerul de la Avicom.
Ahmad Al-Deiri a cumpãrat firma Avicom în anul 2007. De atunci si pânã acum, unitatea a trecut printr-un vast program de restructurare, devenind una din cele mai importante unitãti din industria producãtoare de ouã de consum din România, dupã unii specialisti chiar prima unitate de profil din tarã. Omul de afaceri iesean si-a canalizat toate investitiile spre afacerea de la Vaslui, iar rezultatele nu au încetat sã aparã. Avicom are acum 75 de angajati, într-o zonã în care fabricile se închid pe linie. Si sumele plãtite la bugetul de stat si cel local sunt importante, de aceea se poate spune cã Avicom reuseste sã facã fatã actualei crize economice destul de bine.
Antoanela Aroboaie, managerul general al Avicom, spune cã anul 2012 a prins firma cu investitii importante, ceea ce o aliniazã la cerintele Uniunii Europene pe linia productiei de ouã pentru consum. Avicom are în toate halele de gãini ouãtoare baterii îmbunãtãtite, ceea ce înseamnã cã unitatea din Vaslui este acceptatã peste tot în spatiul comunitar, având dotãri de ultimã orã. Asta, în conditiile în care Polonia, marele “dusman” al producãtorilor de ouã autohtoni, nu a respectat cerintele UE, astfel cã nu mai trimite pe piata româneascã cantitãti impresionante de ouã la preturi de dumping. “Avem, la ferma Avicom Vaslui, zece hale complet modernizate. Toate sunt dotate cu utilaje noi, de ultimã generatie. Avem si o statie de sortare ouã ultraperformantã, în timp ce halele sunt legate de statia de sortare prin cea mai lungã bandã transportoare din România, de peste 700 de metri”, explicã Antoanela Aroboaie. Avicom Vaslui reuseste, pe baza acestor investitii, sã producã ouã din toate cele patru sortimente acceptate pe piatã: S, M, L si XL. De curând, pentru a face fatã concurentei, firma a înfiintat douã hale cu puicute, care au intrat deja pe productie. Tot la nivel de investitii este de notat si viitoarea cantinã a unitãtii, unde cei 75 de angajati vor servi o masã caldã la prânz.
Statia de biogaz, proiect-pilot în România
În noiembrie 2011, firma a finalizat proiectul pentru noua statie de biogaz, unica din tarã care va folosi dejectiile de pasãre pentru a obtine energie electricã. Statia, aflatã în probe în acest moment, foloseste porumb siloz, în combinatie cu dejectiile de pasãre, ceea ce rezolvã si problemele de mediu de la Avicom. Acum, specialistii au pregãtit prima “sarjã” de porumb si dejectii de pasãre, care va produce si primele cantitãti de biogaz. La sfârsitul lunii martie, conducerea Avicom crede cã va fi tãiatã panglica la noua statie de biogaz, care va deveni un etalon si pentru restul producãtorilor de ouã de consum din tarã. Deocamdatã, la Vaslui vorbim de un proiect-pilot, unul dintre inginerii care va lucra la statia de biogaz fiind plecat la o specializare în Italia, pentru trei luni de zile. “Am demarat si un alt proiect important, constructia unui siloz de 16 mii de tone de cereale. Dupã finalizarea statiei de biogaz, ne vom concentra si pe acest proiect, pe care-l vom finaliza în cursul anului 2012″, explicã managerul general de la Avicom. Cum este de asteptat, constructia silozului si finalizarea statiei de biogaz înseamnã noi locuri de muncã pentru vasluieni. În jur de 20 de persoane îsi vor gãsi locuri de muncã la producãtorul de ouã din Vaslui, în acest an, personalul pentru statia de biogaz putând fi pregãtit la locul de muncã.
Cereri de ouã foarte mari, capacitãtile de productie abia fac fatã
“Cererile de ouã sunt foarte mari, la ora actualã, chiar dacã suntem în post, ceea ce este un lucru îmbucurãtor pentru producãtori. Din acest motiv, am decis sã populãm douã hale cu tineret, ca sã asigurãm toate cererile”, asigurã managerul Aroboaie. Avicom rãmâne una din cele mai puternice firme din industria de profil. “Suntem o firmã serioasã, care vrea sã fie lãsatã în pace, sã ne facem treaba cu seriozitate, cum ne pricepem”, afirmã managerul. În ceea ce-l priveste pe patronul societãtii, d-na Aroboaie are numai cuvinte de laudã. “Dl. Al-Deiri este un cetãtean onest. Din relatia pe care am avut-o cu Domnia-sa pot sã spun cã toate persoanele care i-au cerut sprijinul au fost ajutate, mai mult decât în limita posibilitãtilor. Multi parteneri de afaceri din Vaslui si din România pot sã spunã cã dl. Al-Deiri este o persoanã bunã, corectã, care nu a fugit niciodatã de rãspundere în fata nimãnui si întotdeauna si-a onorat contractele”, mai spune Antoanela Aroboaie.
Avicom, firmã fãrã datorii la buget!
Cel mai important lucru pentru cei de la Avicom, în aceastã perioadã de crizã, este acela cã firma nu are datorii la bugetul de stat, lucru cu care putine firme se pot mândri în actualele conditii economice. Conform certificatului de atestare fiscalã 1108, din 20 februarie a.c., Avicom Vaslui nu înregistreazã datorii la bugetul de stat la data de 31 ianuarie a.c., din contrã urmeazã sã primeascã de la bugetul de stat unele rambursãri de TVA, pentru investitiile de anul trecut. La fel, la primãria Munteni de Jos, de care depinde administrativ, firma Avicom nu înregistreazã datorii, în conditiile în care plãteste miliarde de lei pe taxe si impozite locale, anual. De exemplu, anul trecut, numai impozitul pe clãdiri a depãsit 700 milioane lei vechi, în timp ce pentru mijloacele de transport impozitele au ajuns la 170 de milioane. Pentru teren, primãria Munteni de Jos a încasat 167 milioane lei vechi, sume importante pentru comunitatea localã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu