Care e pretul corect al caselor si apartamentelor?

Barlad Online

Casele se vând la preturile pietei, nu la cele prezentate în grila notarilor publici” rezumã, în câteva cuvinte, Simona Polak, director de agentie imobiliarã gâlceava care s-a iscat pe tema tranzactiilor imobiliare de când toatã lumea a aflat de noua modificare adusã expertizei clãdirilor si terenurilor pentru anul 2012, document conform cãruia se calculeazã taxele si impozitele mijloacelor fixe, dar si onorariile notariale percepute în cazul întocmirii de acte de vânzare-cumpãrare.
Modificãrile grilelor notariale pe 2012 au generat tot felul de aprecieri în legãturã cu o certã crestere a preturilor la apartamente, ceea ce conform celor spuse de cei care lucreazã cu piata imobiliarã nu este adevãrat. În realitate, anul acesta valorile de expertizã pentru Vasui nu sunt cu mult diferite de cele practicate anul trecut, chiar dacã valorile de expertizã au crescut usor în ceea ce priveste terenurile si au scãzut cam în aceleasi proportii pentru apartamente, iar ca peste tot aceste “grile” nu sunt altceva decât niște instrumente prin care, pe de o parte statul, pe de altã parte notarii, administratiile locale sã îsi asigure un pret minim de încasare fie cã este vorba de impozite si taxe fie cã este vorba de onorarii.” De fapt, oamenii sunt interesati de preturile de tranzactionare, iar ele nu au de-a face cu aceastã mult discutatã grilã a notarilor. Dacã, ipotetic, cineva si-ar face calculul dupã ea, probabil ar rãmâne profund nemultumit, mai ales dacã se aflã în situatia de a vinde un imobil. Informatiile din aceastã expertizã il pot ajuta pe cel în cauzã eventual sã-si facã o idee despre cheltuielile care îi revin în ceea ce priveste onorariul notarial si impozitul pe tranzactie imobiliarã datorat statului”, a declarat Simona Polak, director de agentie imobiliarã. Mecanismul e foarte simplu, statul nu te lasã sã nu-i dai banii pe care el crede de cuviintã cã-i meritã, la fel si notarul, mai ales când existã mereu suspiciunea cã valorile indicate în actele de vânzare-cumpãrare sunt mai mici decât cele reale. Dacã un vânzãtor declarã cã el îsi vinde un imobil mult sub pretul pietei, aceastã grilã vine ca un sistem de sigurantã si îl obligã sã plãteascã un minim conform grilei si statului si notarului, astfel statul nu pierde niciodatã, dacã tranzactia e declaratã la un pret mai mare decât cel stabilit de grilã, toate plãtile se fac în functie de valorea declaratã.
Valoarea unui metru pãtrat valoreazã între 500 si 600 de euro
Chiar dacã orasul este împãrtit în principiu în sase mari zone, iar valoarea unui imobil creste si descreste în functie de amplasarea lui, nici diferentele de pret nici cele de confort nu sunt extreme. De exemplu, zona Feroviari (zona Gãrii, între blocuri), este cotatã la fel ca cea care acoperã strãzile “Republicii”, “Zimbrului”, “Ana Ipãtescu”, aproximativ 500-550 de euro/mp. La ora aceasta, în medie, valoarea unui metru pãtrat, suprafatã utilã de imobil, valoreazã între 500 si 600 de euro, dar întotdeauna pretul este influentat de anul de constructie al imobilului, de zona în care este amplasat blocul si de confort, care presupune etajul, gradul de utilare si îmbunãtãtire, astfel cã în cazul unui apartament cu trei camere în cea mai bunã zonã a orasului, zona Traian- Centru-Buium ( la strada “Stefan cel Mare”) se vinde cu cel mult 650 de euro, iar în zona Donici , metrul pãtrat pentru un apartament cu 3 camere se încadreazã între 400 si cel mult 430 de euro.” Dacã socotim aceste valori pentru apartamentele cu 2 camere ele ies ceva mai mari, pentru cã întotdeauna aceste apartamente sunt cele mai scumpe. Preturile apartamentelor în Vaslui sunt stationare în continuare, rar se încheie tranzactii care depãsesc pentru douã camere 110.000 lei. În general, preturile oscileazã în functie de suprafatã si zonã între 90000 – 110.000 lei. De exemplu, pe un apartament de 2 camere în centrul orasului, la “Stefan cel Mare”, la etajul 4, cu pod, îmbunãtãtit, nu depãseste la vânzare cel mult 115.000 lei, în continuare preturile rãmân constante, mai mici cu aproximativ 25% fatã de valorile anului 2010”, a explicat Simona Polak. Dacã în general vasluienii nu prea ar avea motive obiective sã facã diferente de aprecieri în functie de zonã, un singur loc din oras este ocolit de cei care vor sã-si achizitioneze o casã, – zona Avântului. Cei care se ocupã de consilierea tranzactiilor imobiliare sustin cã aici se aflã cele mai grele imobile de tranzactionat. “Cine doreste sã cumpere o garsonierã, în proportie de 90% va refuza una situatã pe Avântului, în favoarea uneia pe strada “Castanilor”, “Metalurgiei”, sau uneia de la Q-uri, în zona Casei de Sãnãtate. De exemplu, un proprietar din bl. 32 va cere 25.000 lei pe garsonierã, dar cu mult noroc va reusi sã vândã cu 17.000”, a adãugat Simona Polak.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu