CARACATITA MUTATIILOR, DEMASCATÃ!

Barlad Online

SCANDAL NATIONAL S-a spart buba în cazul mutatiilor cu nemiluita de care beneficiazã mii de cetãteni moldoveni. Ieri, Parchetul General si politistii DGA au anuntat destructurarea unei retele care se ocupa cu obtinerea ilegalã de vize si pasapoarte românesti. Zeci de functionari de la Pasapoarte si Evidenta Persoanei din Bucuresti au fost ridicati si dusi la audieri. Numãrul persoanelor retinute a ajuns, asearã, la zece, fiind cercetati 21 de functionari si înalti functionari publici. Anchetatorii spun cã peste 200 de pasapoarte au fost obtinute în mod ilegal si urmeazã a fi anulate. Analizând modul cum erau obtinute pasapoartele, anchetatorii au descoperit cã pe o adresã erau trecute si 1.000 de persoane! O situatie care treneazã la Vaslui de ani de zile si pe care ziarul nostru a dezvãluit-o în noiembrie anul trecut, fãrã ca organele de anchetã sã-si facã datoria. Fostul sef din Politia Judeteanã, comisarul-sef (r) Florin Sârbu are, pe cele douã apartamente din Vaslui, zeci de mutatii pentru persoane din Republica Moldova, însã acest lucru nu a deranjat pe nimeni de la Evidenta Persoanei, pânã acum. Un alt personaj implicat în activitãti la limita legalitãtii este Eugen Iorga. Acesta a recunoscut cã a adus zeci de moldoveni în judet, cãrora le-a fãcut mutatie în apartamentul sãu, însã spune cã totul face parte din activitatea unui ONG, Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, condus de un fost ministru de externe, Gheorghe Vitã. Fostul ministru îi face rost de “clienti” lui Iorga, dar si altor persoane române implicate în afacere, iar acestia încaseazã diverse sume, contra mutatiei pe apartamente sau case din Vaslui.
Anchetatorii sustin cã, la Bucuresti, au probe clare împotriva retelei care fabrica acte românesti pentru cetãtenii din Republica Moldova. S-au descoperit, în unele cazuri, si 1.000 de cetãteni moldoveni pe aceeasi adresã, lucru care se petrece si în unele apartamente din judet, unde zeci si sute de moldoveni primesc, lunar, mutatii pentru a primi carte de identitate sau pasaport. Conform anchetatorilor, cetãtenii moldoveni plãteau sume de bani cãtre functionari, pentru a primi mai repede pasapoartele, motivati de faptul cã parcurgerea procedurilor ar fi implicat cheltuieli de transport, cazare. Aceasta, deoarece depunerea cererilor de redobândire a cetãteniei române si a actelor însotitoare, se face, conform legii, personal de cãtre persoana interesatã. În al doilea rând, pentru cetãtenii moldoveni, plecati cu vizã din Republica Moldova la muncã în tãrile Uniunii Europene, deplasarea în România în scopul depunerii actelor, ar fi echivalat cu pierderea locului de muncã avut în cadrul tãrilor UE, deoarece unii dintre ei continuau sã lucreze fãrã forme legale, chiar si dupã expirarea termenului de sedere legal. Asa au fost descoperiti si “intermediarii”, cei pe adresa cãrora ajungeau actele si sumele de bani care usurau obtinerea documentelor. Modalitatea folositã, vizibilã si în Vaslui, este simplã: afacerile se fac prin intermediul unor cãrãusi (soferi de microbuze care efectueazã curse regulate între municipiul Chisinãu si municipiul Bucuresti sau judetele de granitã), iar cetãtenii moldoveni aflati pe teritoriul tãrilor UE trimiteau sumele de bani prin transferuri bancare. Pentru a pãcãli legile române, cãrãusii au gãsit functionari corupti în cadrul Autoritãtii Nationale pentru Cetãtenie, personaje care contra unei sume de 50 euro/dosar introduceau cererile de redobândire a cetãteniei în circuit si depuneau diligente pentru ca aceste dosare sã fie lucrate, în regim prioritar si nu în ordinea înregistrãrii lor. Ulterior redobândirii cetãteniei române, cetãtenii moldoveni (deveniti si cetãteni români) cointeresati în dobândirea pasaportului românesc, acelorasi intermediari le remiteau sume cuprinse între 50 euro si 250 euro. S-au gãsit situatii în care, la adresa de domiciliu a unei persoane din Bucuresti, figurau si pânã la 1.000 de cetãteni moldoveni luati în spatiu.
Ei sunt intermediarii Vasluiului!
Situatia de la Bucuresti poate fi descoperitã si la Vaslui, un fief al mutatiilor din zona de granitã româno-moldoveneascã, însã care nu a prezentat interes pentru organele de anchetã pânã acum. În Vaslui, cel mai activ personaj pe piata traficului de cetãteni moldoveni este un fost ofiter de politie, Florin Sârbu, directorul Centrului de Afaceri si presedinte interimar al PRM. Ziarul nostru a demascat, încã din noiembrie 2011, modul în care Sârbu si-a folosit cele douã apartamente din oras pentru a face mutatii la zeci si sute de cetãteni moldoveni. Pentru sume cuprinse între 1.000 si 2.000 de euro, moldovenii care obtin cetãtenia românã si doresc sã primeascã o carte de identitate româneascã, valabilã în tot spatiul european, apeleazã la diversi samsari de persoane, care le recomandã cetãteni români, dispusi sã le asigure mutatie în România contra unor sume de bani. Florin Sârbu este bãnuit cã ar fi fãcut mutatie, numai în 2011, la peste 30 de cetãteni moldoveni, pe cele douã apartamente pe care le detine în oras. Nu este singurul care face astfel de afaceri. Eugen Iorga, proprietarul masinii Audi incendiate în noiembrie 2011 în parcarea Directiei de Finante, recunoaste cã aduce în tarã moldoveni, cãrora le face mutatie în apartamentul sãu, însã spune cã totul face parte din activitatea unui ONG, Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, condus de un fost ministru de externe, Gheorghe Vitã. Fostul ministru îi face rost de “clienti” lui Iorga, dar si altor persoane române implicate în afacere, iar acestia încaseazã diverse sume, contra mutatiei pe apartamente sau case din Vaslui. Tot Vitã, recunoaste Iorga, îi reprezintã pe moldovenii care fac drumuri nesfârsite la Bucuresti, în vederea obtinerii cetãteniei, deci afacerile sunt cât se poate de profitabile.
Asa se lucreazã la Vaslui, pe fatã…
Eugen Iorga recunostea, în noiembrie anul trecut, cã a adus mai tot timpul moldoveni în Vaslui, pe care-i ajuta cu mutatia în locuinta sa, pentru a primi carte de identitate româneascã. Sustine cã nu primeste niciun ban pentru activitãtile sale caritabile, desi ar fi auzit cã, la Bucuresti, pentru astfel de mutatii se primesc în jur de 60 de euro! “Ce bani sã iau, de la amãrâtii ãstia? Niciun ban, ei tin la mine, iar eu îi ajut, totul este legal, se face pe un ONG, care este condus de nasul meu, dl. Gheorghe Vitã (Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, n.r.), dânsul e moldovean si ajutã si ceilalti moldoveni sã obtinã cetãtenia românã. Dânsul îi reprezintã si la Bucuresti, totul este legal”, sustine Iorga. Nu stie câti basarabeni apeleazã la el pe an, însã spune cã ar fi cam “1-2 pe lunã, pe sãptãmânã, nu stiu exact”. Sustine cã a fãcut cam 14 mutatii pe apartamentul sãu din Vaslui, desi numãrul pare sã fie cu mult mai mare. Având în vedere faptul cã nasul sãu este tocmai presedintele Uniunii Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta se contureazã si modul în care functioneazã reteaua. Basarabenii apeleazã la Vitã, cãruia îi cer sã-i ajute cu o relatie în România, pentru a face rost de o carte de identitate recunoscutã în Europa, iar acesta îsi sunã finul, pe Eugen Iorga, si-i trimite diverse persoane, totul contracost. Se vorbeste de sume de 500, 1.000 sau 2.000 de euro de persoanã pentru o astfel de mutatie, tarifele ajungând pânã la 5.000 de euro în cazul celor care vor sã beneficieze de mutatie pe o adresã curatã, care nu a mai fost folositã în acest scop în alte situatii. “Eu vã spun exact: oamenii acestia din Moldova devin cetãteni români, însã tara noastrã nu le dã un loc unde sã stea, pentru a obtine buletin, de asta apeleazã la tot felul de persoane. Cei care fac asta trebuie sã ia în spatiu persoanele respective, se duc cu ele la Finante, peste tot. Nu iau niciun ban, interesul nostru, ca ONG, este altul. Persoanele în cauzã pot sã te voteze, la o nevoie, mai facem schimburi culturale. Sunt speculatii de doi lei, cã luãm bani”, minte Iorga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu