Avem buget la Bârlad!

Barlad Online

În ultima zi a lunii februarie, a fost votat si bugetul local al municipiului Bârlad, buget care a stat la „clocit” circa trei luni de zile. De altfel, bugetul local a iesit din CLM Bârlad în fiecare an la începutul primãverii, un fel de mãrtisor pentru bârlãdeni; un mãrtisor de care primarul Constantin Constantinescu s-a plâns mereu cã e prea mic si insuficient.
Votul bugetului de pe 29 februarie a fost atent supravegheat de deputatul Adrian Solomon, prezent la sedintã. Bugetul consolidat al Bârladului este în sumã de 157 786 438 de lei la venituri si 157 613 154 lei la cheltuieli, incluzând patru surse de finantare, printre care figureazã bugetul local si bugetul de stat. Printre investitiile cele mai semnificative din punct de vedere valoric, care sunt prevãzute în buget în acest an se aflã: reabilitarea Grãdinii Zoologice – 1.603.000 lei, împãdurirea terenurilor agricole degradate din perimetrul de ameliorare Coasta Baraj Râpa Albastrã – 1 528 500 lei, modernizarea, reabilitarea echipamentelor aferente SIP si extinderea retelei de iluminat public – 1 700 000 lei, lucrãri pentru strãzi Deal II, Tuguiata II, Bariera Puiesti, Complex Scolar, Trestiana – mutat stâlpi electrici – 20 000 000 lei, betonare strada “Parcul Libertãtii” – 350 000 lei, parcãri betonate str. „Primãverii” bl A1 – A5, D3, D4 si str. „Mihai Viteazu” Bl B2 si B3 – 350 000 lei si centrul rezidential de asistentã si îngrijire a persoanelor vârstnice – 350 000 lei. Primãria Bârlad are prevãzut în acest an sã cheltuie cu personalul 36 182 810 lei, aici intrând autoritãțile executive, serviciile publice comunitare, protectia civilã, învãtãmânt, sãnãtatea publicã, biblioteci, întretinerea parcurilor si grãdinilor publice, a bazelor sportive, servicii în domeniul culturii, asistenta socialã în caz de invaliditate, crese, cantina de ajutor social, cheltuieli cu asistenta socialã. Pentru Politia localã s-a prevãzut suma de 1 636 900 lei, iar pentru finanțarea Rugby Club Bârlad 580 000 de lei. De la bugetul local se vor aloca în 2012 si 100 000 de lei cãtre biserici. Totodatã, la cheltuieli sunt prevãzute plata dobânzilor la împrumuturile contractate de municipalitate – 888 000 lei, iar rambursãrile de credite sunt în valoare de 552 000 lei.
„Bârladul va fi un mic santier”
Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, este multumit de bugetul aprobat pentru orasul pe care îl conduce, acesta fiind cu 10% mai mare decât anul trecut, din cauza investitiilor europene atrase. „Asa este, bugetul local din acest an este mai mare cu 10%, diferenta venind din faptul cã au fost atrasi bani europeni pentru investitiile din Bârlad. Dacã veniturile proprii vor asigura o bunã functionare a serviciilor din Bârlad (curãtenie, spatii verzi, iluminat public, politie comunitarã, grãdina zoo, parcuri, scoli, grãdinite etc), speranta noastrã este ca fondurile europene atrase, cu sustinerea cotelor de finantare din partea primãriei, sã asigure realizarea dorintelor bârlãdenilor, pentru modernizarea infrastructurii (strãzi, apã, canalizare). În acest sens, au fost finalizate lucrãrile de licitatie pentru investitia modernizãrii strãzilor din cartierele noi – în valoare de aproximativ 15 milioane de euro,- astfel încât lucrãrile vor începe în acest an. Totodatã, sunt sperante ca în primãvara acestui an sã demareze lucrãrile la proiectul POS Mediu – reabilitarea retelei de apã si canalizare din Bârlad, care va rezolva o parte din problemele ridicate în primul rând de pretul crescut al apei potabile cât si de calitatea acesteia. Tot în primãvara acestui an, printr-un împrumut fãcut de Directia Administrãrii Pietelor, Cimitirelor si Parcãrilor, vor începe lucrãrile de modernizare a Cinematografului „Victoria” si a Bãii Comunale, licitatia pentru proiectarea si executia proiectelor fiind pe ultima sutã de metri. Aceste investitii, împreunã cu promisiunea demarãrii a trei investitii majore pentru Bârlad si anume refacerea strãzii <<Republicii>>, canalizare în cartierele Muntenu-Podeni si trei grãdinite noi, promovate de Guvernul României, vor face ca Bârladul sã se transforme în acest an într-un mic santier”, a precizat primarul Constantin Constantinescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu