Ucis de un țurțure cazut de pe o cladire

Barlad Online

Un bârlădean de 43 de ani, a murit ieri, în jurul prânzului, după ce un țurțure care i-a străpuns pieptul. Bărbatul era angajat al unui magazin și a vrut să dea zăpada de pe acoperișul clădirii. Uneltele rudimentare și, probabil, o clipă de neatenție au făcut ca într-o bărbatul să fie îngropat sub nămeți. Trecătorii au sunat la 112 și l-au scos de sub zăpadă până la sosirea ambulanței. A fost resuscitat la fața locului, iar când a fost preluat de medicii din spital era în comă de gradul II. O oră mai târziu, a fost înregistrat decesul.
Accident teribil în centrul Bârladului. Ieri, cu puțin timp înainte de ora 13, un bârlădean a fost pus la pământ de un morman de zăpadă și gheață ce a căzut de pe acoperișul magazinului central al SC Paloda SA. Din câte se pare, Vintilă Papuc, 43 de ani, a încercat să desprindă gheața care s-a format la marginea acoperișului clădirii și, în momentul când i-a reușit manevra, s-a despins și zăpada. Bucățile mari de gheață i-au strivit pur și simplu coastele și i-au perforat plămânii. Trecătorii au sunat imediat la 112 și au anunțat că omul a fost zdrobit de nămeți. Trupul acestuia a fost mutat de la locul accidentului pentru a fi pus la adăpost. Echipajul ambulanței care a sosit la fața locului a început resuscitarea. În același timp, au sosit acolo și polițiștii. Potrivit unor martori, mai mulți angajați ai Companiei de Utilități Publice (CUP) Bârlad dădeau de zor la lopată pentru ca ambulanțierii să aibă spațiu de manevră. După câteva zeci de minute în care s-a încercat echilibrarea pacientului, a fost urcat în ambulanță și a fost dus la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman”. A fost dus la Radiologie și după ce au fost făcute investigațiile medicale a intrat în stop cardio-respirator iressuscitabil. Decesul a fost înregistrat după aproximativ o oră și jumătate de la accident.
Imediat a început și ancheta criminaliștilor, dar și a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui.
“Când a ajuns la spital, era în comă de gradul II. Urma să-i fie pus diagnosticul după investigațiile medicale. Din păcate, a decedat o oră mai târziu”, ne-a spus Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului.
Vintilă Papuc era angajat ca zugrav la Paloda și, potrivit mai multor oameni care lucrează în aceeași clădire, bărbatul s-a ocupat de deszăpezire în ultimele zile. Nu de aceeași părere au fost adminstratorii clădirii.
Dumitru Tomescu, directorul Paloda, a însoțit victima la spital. Când l-am contactat noi, la un ceas după deces, era în stare de șoc: “Da, era angajatul nostru. Muncea ca zidar și i s-a făcut protecția muncii. Nu l-am trimis noi la deszăpezit, ci s-a apucat de treabă fără să-l pună nimeni”.
Cauza exactă a decesului va fi stabilită de medicii legiști în urma efectuării necropsiei. Vitilă Papuc urma să împlinească 44 de ani peste o săptămână. Bărbatul nu a avut copii.
Societatea Paloda va fi amendată
Primăria Bârlad îl va amenda cu suma maximă prevăzută de o hotărâre de Consiliu Local (CL), respectiv 2.500 lei, pe proprietarul complexuluil comercial pe motiv că nu a îndepărtat din timp zăpada și țurțurii de pe acoperișul și streșinile magazinului.
“Conform HCL nr. 22 din 2002, toți agenții economici au obligația de a-și îndepărta țurțurii de pe acoperișuri, precum și zăpada din fața imobilelor. Ei pot să apeleze, evident contracost, la pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În cazul de față, vom aplica sancțiunea maximă pentru proprietarul complexului comercial, de 2.500 lei. Oricum, la cât de gravă este situația, cu un om care a murit, aproape că nu mai contează această amendă”, a declarat, primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.
Pompierii, chemați să dea țurțurii jos În jurul orei 15, în timp ce criminaliștii au încercuit zona și făceau măsurătorile, a sosit la locul accidentului și o mașină de pompieri care fusese solicitată pentru a îndepărta țurțurii care au rămas pe clădire. Potrivit unui pompier, solicitarea a fost făcută în jurul orei 14, adică după petrecerea accidentului.
Clădirile din Bârlad sunt pline de țurțuri uriași care ar putea să se transforme în adevărate arme letale. Puțini cetățeni înțeleg că este de datoria lor să îndepărteze gheața de pe ulucii acoperișurilor. La fel stau lucrurile și în cazul multor instituții publice, sedii de firme sau magazine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu