Vanatorii de someri, afacere de 2,5 milioane euro!

Barlad Online

În jur de 100 de miliarde de lei vechi s-au dus pe apa Sâmbetei, în judetul Vaslui, cel mai amãrât judet din România si din Uniunea Europeanã, acolo unde vânãtorii de fonduri europene au simtit cã se pot face bani frumosi de pe urma suferintei zecilor de mii de oameni aflati în cãutarea unui loc de muncã. Cinci proiecte de reconversie si formare profesionalã au înghitit peste 2,5 milioane de euro, din 2010 încoace, cu rezultate mai mult decât îndoielnice. Într-un judet în care locurile de muncã sunt ca si inexistente, tot felul de firme si firmulite se înghesuie la accesarea de fonduri UE, cu care, chipurile, sã-i transforme pe actualii someri în persoane multilateral pregãtite. Autoritatea Românã de Audit a identificat anumite deficiente de management si control a programului, posibil si în judetul Vaslui acolo unde mai multe firme si institutii au accesat astfel de proiecte. Prin urmare, Comisia Europeana va emite în urmãtoarele zile o decizie de întrerupere a termenului de platã pentru cererile în curs pe programul POSDRU, sustine Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti. Firmele vasluiene implicate riscã sã-si primeascã banii abia dupã sase luni de zile, dupã ce verificãrile Comisiei Europene se vor fi încheiat, ceea ce va crea mari probleme.
“Mai instruit, mai multe sanse pe piata muncii”. Asa se cheamã proiectul accesat de o firmã care, pânã acum doi-trei ani, se ocupa cu editarea de ziare. Mai precis, fosta firmã editoare a ziarului Obiectiv de Vaslui, Media Grup Nord Est SRL, a accesat un proiect de aproape 500.000 de euro, în conditii neclare. Aproape 20 de miliarde de lei vechi se vor scurge în buzunarele lui Viorel Oprea, fostul redactor sef al acestui ziar, dupã ce i s-a aprobat un program de reconversie a fortei de muncã, în conditii neclare. O firmã care s-a ocupat ani de-a rândul de editarea de presã a ajuns sã fie, dintr-odatã, specializatã în reconversie profesionalã, ceea ce este destul de dubios. Mai mult, în 2010, firma în cauzã acceseazã un proiect de aproape 500 de mii de euro, desi societatea în cauzã a avut, cu un an înainte, o cifrã de afaceri de doar 40 de mii de euro si datorii de peste 100 de mii de euro. Cine si, mai ales, cum a ajuns firma Media Grup Nord Est sã câstige un proiect de 20 de miliarde de lei vechi?
Alte proiecte, alti bani de la UE
Din pãcate, situatia nu este singularã. În judetul Vaslui, în acest moment, sunt în derulare si alte proiecte finantate din greu cu fonduri europene. AJOFM Vaslui, în colaborare cu alte institutii, deruleazã PONE – Program pilot de crestere a gradului de ocupare în regiunea de Nord Est, pentru care a câstigat un proiect de peste 2,2 milioane lei (22 miliarde lei vechi). O sumã aproximativ egalã a câstigat si Asociatia ECOVAS, care are în derulare programul PROSANSA – Program de promovare si implementare a mãsurilor active de ocupare în rândul somerilor de lungã duratã. Un proiect de amploare deruleazã si Camera de Comert, care a câstigat proiectul “Construim casa ta – Formare profesionalã continuã în domeniul constructiilor”. Cele patru proiecte mai sus mentionate valoreazã, împreunã, în jur de 90 de miliarde de lei vechi, cam cât bugetul judetului pentru reparatiile si modernizãrile drumurilor judetene si comunale. Rãmân foarte multe semne de întrebare, privind cifrele de mai sus. Cine controleazã, la modul real, ce s-a fãcut cu banii Uniunii Europene? S-au fãcut acele cursuri de recalificare, reconversie profesionalã sau formare continuã, ori banii s-au consumat pe tot felul de cheltuieli ascunse? Câti oameni au beneficiat de aceste cursuri si pot spune cã viata lor s-a schimbat? Greu de spus în acest moment, însã se anuntã controale drastice, care ar putea scoate la ivealã fapte interesante si în judetul Vaslui.
UE nu mai vrea sã plãteascã
Comisia Europeanã a decis, sãptãmâna trecutã, sã întrerupã plãtile în cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Decizia a scos la ivealã grave deficiente în aplicarea acestor programe de reconversie si formare continuã. Autoritãtile de la Bucuresti vor face în continuare plãti interne cãtre beneficiarii care deruleazã proiecte în cadrul POSDRU, dar nu va mai primi rambursãri de la Comisia Europeanã, pe perioada suspendãrii. Întreruperea va fi ridicatã de îndatã ce Autoritatea Românã de Audit confirmã cã deficienãele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale.
Iatã si lista proiectelor derulate prin POSDRU, pentru care s-au blocat plãtile în aceastã perioadã:
1. “Mai instruit, mai multe sanse pe piata muncii” – Media Grup Nord Est SRL Vaslui - Axa Prioritarã 5/DMI5.1 Dezvoltarea si implementarea mãsurilor active de ocupare – 1,693,823 lei (Fonduri UE) – 179,940 lei (Buget national) – 106,000 lei (contributie beneficiar) – 2,105,332 lei (total valoare proiect)
2. PONE – Program pilot de crestere a gradului de ocupare în regiunea de Nord Est – Axa Prioritarã 5/DMI5.1 Dezvoltarea si implementarea mãsurilor active de ocupare – AJOFM Vaslui – 1,891,005 lei – 187,023 lei – 156.000 lei – 2,234,028 lei (valoare totalã proiect)
3. PLUSEAZÃ PRIN ANTREPRENORIAT – Dezvoltarea spiritului antreprenorial si generarea unui numãr crescut de afaceri în judetele Vaslui si Iasi prin programe de formaree profesionalã pe termen lung si sustinere din partea mediului de afaceri si business angels – Junior Chamber Iasi – Axa prioritarã 3/ DMI 3.1 Promovarea culturii antreprenoriale – 464,628 lei – 31,572 lei – 12.000 lei – 538,200 lei (valoare totalã proiect)
4. PROSANSA – Program de promovare si implementare a mãsurilor active de ocupare în rândul somerilor de lungã duratã – Asociatia Ecovas Vaslui – Axa Prioritarã 5/DMI5.1 Dezvoltarea si implementarea mãsurilor active de ocupare – 1832,752 lei – 181,558 lei – 41,170 lei – 207,763 lei – 2,266,243 lei (valoare totalã proiect)
5. “Construim casa ta – Formare profesionalã continuã în domeniul constructiilor” – CCIA Vaslui – Axa prioritarã 2/DMI 2.3 Acces si participare la FPC – 1,918,644 lei – 59,339 lei – 40,368 lei – 96,174 lei – 2,114,525 lei (valoare totalã proiect)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu