Chirurgul Octavian Marcu a demisionat “Atentat la sănătatea publică”

Barlad Online

Lipsurile materiale și umane de la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad l-au determinat pe chirurgul Octavian Marcu să ia o decizie extremă. Doctorul a anuțat public că-și dă demisia, pentru că nu mai poate risca să facă gărzi fără a avea strictul necesar pentru efectuarea intervențiilor. El cataloghează actuala stare a lucrurilor ca fiind un adevărat “atentat la sănătatea publică”, viața pacienților fiind pusă în pericol. Viorel Petcu, managerul spitalului, susține că adevărul este altul și a insinuat că dr. Marcu face scandal degeaba. Vasile Vasiliu, șeful secției Chirurgie, l-a împins pe Octavian Marcu să se “lepede” de meserie, așa cum a procedat cu toți chirurgii tineri, perfecționați în străinătate.
S-a spart buboiul nemulțumirilor la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad. Chirurgul Octavian Marcu a demisionat, nemulțumit de faptul că este pus să lucreze fără a avea strictul necesar.
“Ce se întâmplă în spital reprezintă un atentat la sănătatea publică. Din 29 octombrie 2011, nu am mai avut fire de sutură în blocul operator și coasem operațiile doar cu ață de sutură, care este neconformă. Ieri
(luni, 27 februarie - n.r.), ne-a fost repartizată o cutie cu 12 fire de sutură. Dacă avem o operație amplă, o consumăm odată. Pe 22 sau 23 februarie, am comunicat conducerii spitalului în scris că voi refuza să fac gărzi în condițiile în care nu sunt îndeplinite condiții minime de lucru. Potrivit contractului, sunt obligat să fac minimum 20 de ore de gardă pe lună, dar pentru că suntem prea puțini doctori ar trebui să fac în jur de opt gărzi în spital și alte opt gărzi la domiciliu. Nu-mi mai este respectat dreptul la odihnă și mă obligă să fac intervenții fără a-și respecta obligațiile lor de a-mi pune la dispoziție instrumentar, medicamente, fire de sutură, materiale sanitare. Aprovizionarea nu este continuă, tot timpul lipsește câte ceva, și atunci când întrebăm conducerea ni se răspunde că în aceste zile vine tirul cu medicamente”, ne-a declarat dr. Octavian Marcu.
El ne-a mai spus că a încercat să rezolve nemulțumirile pe cale amiabilă. Niciuna din solicitările sale nu a fost rezolvată. Ieri i s-a comunicat în scris că nu-i este acceptată cererea de a face doar 20 de ore de gardă și că, în calitate de chirurg angajat, trebuie să respecte deciziile șefului de secție. Nu a primit niciun răspuns la solicitatea de a i se pune la dispoziție tot ce are nevoie pentru a face operații în siguranță. Prin urmare, a cerut în scris să i se acorde concediu fără plată până la data când va putea munci în condiții de siguranță, ori să-i fie acceptată demisia. “Șeful secției (chirurgul Vasile Vasiliu - n.r.) mi-a zis în față că n-am decât să demisionez. Este știut că este prieten la cataramă cu dr. Petcu (managerul spitalului - n.r.) și nu-l interesează ca secția să meargă bine. Bolnavii care intră în spital, o fac pe riscul lor. Să știe toată populația că din acest moment vor rămâne cu cei trei crai”, a mai spus Marcu.
Cei “trei crai” de care a pomenit Marcu sunt chirurgii Vasile Vasiliu, Emil Dolea și Georgel Oanea. Aceștia sunt singurii chirurgi generaliști care mai operează la Bârlad, după ce dr. Sebastian Doniga a intrat în concediu fără plată pentru a munci în Belgia, Codin Ianculescu și-a suspendat activitatea pentru a face al doilea rezidențiat, iar chirurgul Nicolae Botezatu lucrează numai pe ambulatoriu.
Secția Chirurgie a spitalului bârlădean a fost scena a numeroase scandaluri, toate alimentate de șeful secției, Vasile Vasiliu. Toți chirurgii tineri care au ajuns la Bârlad au fost fugăriți pur și simplu, fiind primiți cu ostilitate și răutăți greu de imaginat. Numai în ultimii ani a plecat un chirurg plastic care și-a făcut studiile în străinătate, a plecat dr. Sebastian Doniga și acum renunță să lupte cu medicii din garda veche și Octavian Marcu.
Firele de sutură există, dar lipsesc cu desăvârșire
Viorel Petcu, managerul spitalului, s-a făcut foc și pară când a auzit că scandalul de la Chirurgie a devenit public. Din punctul său de vedere, adevărul este cu totul altul, nu cel invocat de dr. Octavian Marcu. Petcu e de părere că demisionarul a recurs la acest act nu din pricina lipsurilor, ci pentru că vrea să se ocupe mai îndeaproape de propria afacere medicală. Așa cum am relatat în ziarul nostru acum câteva luni, Marcu a concesionat o aripă a fostului spital Tutova cu scopul de a înființa un ambulatoriu privat și, pe viitor, o clinică chirurgicală.
Cât privește lipsurile din spital, Petcu a negat cu vehemență așa ceva. Ca argument, ne-a arătat cantitățile de fire sutură achiziționate și sumele investite. Într-adevăr, scriptic totul arată ca la carte. Spitalul a cheltuit în ianuarie peste 7.500 lei pe 200 de cutii de fire de sutură, iar în februarie a cheltuit aproape 10.000 de lei pentru 894 fire de sutură. Deși ne-a făcut dovada că spitalul face achiziții, nu a putut să ne dovedească și că acestea ajung la blocul operator. Când am insistat să verifice și din alte surse dacă există “logistica” respectivă, a chemat-o pe asistenta șefă a Blocului Operator pentru a ne spune care e realitatea. În fața noastră i-a spus că a primit cu o zi înainte patru cutii de fire de sutură. Deși era evident că-i este frică să-i spună în față cum stau lucrurile, a menționat ceea ce știam și noi de la dr. Marcu. Din noiembrie nu au mai avut fire de sutură la dispoziție, ci doar ață chirurgicală, care este sterilizată în spital. Cât privște celelalte lipsuri, asistenta șefă a spus cu jumătate de gură că au materiale sanitare, medicamente etc. A făcut și mențiunea că sunt perioade scurte când se descurcă mai greu. Concluzia, se fac achiziții, dar materialele nu ajung acolo unde trebuie. În mod firesc, apare întrebarea: Unde se duc, totuși, aceste produse?
Iată cum a “elucidat” managerul Petcu acest mister: “Adevărul este altul, dar nu vreau să vorbesc acum
despre asta. Dacă tot se face atât tam-tam, vă spun eu care este realitatea. Chirugia consumă lunar 4,5 miliarde de lei vechi și produce doar trei miliarde. Restul banilor sunt luați de la alte secții. Chirurgia generală nu are adresabilitate, majoritatea pacienților fiind rezolvați pe Ortopedie și Chirurgie Plastică. Dacă mai aduc și un chirurg pediatru nu o să mai aibă ce opera”.
Dr. Petcu ne-a arătat o evidență a intervențiilor chirurgicale făcute la Bârlad din august 2011 până în prezent. Emil Dolea a făcut 216 intervenții, Octavian Marcu - 221, Vasile Vasiliu - 302 și Georgel Oanea - 330. A luat lista intervențiilor făcute de Marcu și ne-a spus că acesta s-a ocupat cu precădere de “mărunțișuri” și a făcut foarte puțin operații complexe, care sunt bine plătite de Casa de Sănătate. A pomenit doar de câteva operații laparoscopice.
Echipa Doniga-Marcu, premieră chirurgicală
În totală contradicție cu spusele lui Viorel Petcu, la finele săptămânii trecute, a avut loc la Bârlad o premieră chirurgicală. Chirurgii Sebastian Doniga și Octavian Marcu au dovedit că se pot face minuni și într-un orășel de provincie, cu aparatură medicală depășită și posibilități materiale limitate. Cei doi au făcut echipă în perioada cât dr. Doniga a lucrat la spitalul bârlădean și continuă colaborarea și acum, când acesta din urmă lucrează la o clinică din Belgia. La operație a asistat și chirurgul Georgel Oanea, fiind “mâna a treia”.
Pacienta suferea de reflux gastric din cauza unor complicații survenite la nivelul esofagului. Femeia a încercat să-și trateze afecțiunea medicamentos, dar nu a reușit. Doar bisturiul mai putea să-i rezolve problema medicală. Operația clasică este mult mai traumatizantă pentru pacient, pentru că presupune o tăietură foarte mare, problema medicală situându-se între torace și abdomen. Mai mult, vizibilitatea este redusă în cazul operației clasice. Prin urmare, laparoscopia reprezenta soluția ideală. În speța prezentată a fost folosită o tehnică specială numită “fundoplicatură tip NISSEN laparoscopic”.
Medicii ne-au spus că este o operație extrem de delicată, ce presupune izolarea esofagului abdominal, calibrarea hiatusului esofagian și confecționarea unui manșon periesofagian din formixul gastric. Operația a durat patru ore și recuperarea pacientei se face în aproximativ o săptămână. Diagnosticul a fost pus endoscopic la Iași.
“Doctorul Doniga are experiență pe acest gen de intervenție, fiind familiarizat cu ea din Belgia. Știam că a venit în țară să-și petreacă concediul și l-am rugat să vină la spital pentru această operație. Tot el a adus firele de sutură. Din păcate, la Bârlad nu a fost cumpărată nicio pensă nouă în ultimii trei ani”, ne-a spus dr. Marcu.
Deși a avut doar o săptămână de concediu, dr. Sebastian Doniga a fost încântat că a fost solicitat să opereze la Bârlad: “Am venit doar să-mi salut colegii și am fost solicitat pentru această operație. Este o premieră chirurgicală cel puțin în zona asta. E posibil să se facă asemenea operații în Iași, dar nu sunt chiar sigur. De când lucrez în Belgia, fac o gamă largă de intervenții chirurgicale laparoscopice și experiența dobândită o împărtășesc cu plăcere, dacă îmi este solicitat ajutorul. Într-adevăr, este o operație delicată, o chirurgie fină. Pentru rezolvarea herniei hiatale laparoscopic, trebuie făcută o valvă antireflux la nivelul stomacului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu