Barlad Online
La Episcopia Hușilor nu se respectă nici măcar Statutul Bisericii Ortodoxe Române. Caterisirea preoților Lucian Botez și Dumitru Țurcanu, care au făcut publice mecanismele financiare ale episcopului Corneliu Bârlădeanul, s-a făcut fără a se ține cont de regulamentele bisericești. Deciziile de caterisire emise de Consistoriul Eparhial Huși sunt nule de drept, întrucât doi dintre membrii forului erau incompatibili cu funcția deținută, neavând gradul profesional minim II, așa cum cere Statutul. Dar asta a contat prea puțin pentru Corneliu Bârlădeanul, care a vrut să-i reducă rapid la tăcere pe cei doi preoți răzvrătiți. Atitudinea sa sfidătoare îl va costa mult pe episcopul fărădelege. În mediul clerical vasluian se vorbește deja despre o deportare a lui Corneliu la ascultare, în vreo mănăstire izolată, ori în fotoliul de bibliotecar al Patriahiei Române, acolo unde poate fi supravegheat de Patriarhul Daniel.
Războiul pe care trei preoți - Lucian Botez, Dumitru Țurcanu și Ioan Modiga - îl poartă pentru a scoate la lumină neregulile grave care se întâmplă în sânul Episcopiei Hușilor intră într-o nouă fază.
Ieri, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, s-a întrunit Consistoriul Mitropolitan pentru a judeca recursul declarat de preoții Botez și Țurcanu, caterisiți de Consistoriul Eparhial Huși. Judecata de ieri nu a avut, încă, un deznodământ. La acest prim termen, cei doi au fost audiați în amănunt, urmând ca pe 6 martie să se desfășoare un nou termen.
“Suntem optimiști și avem încredere că Mitropolia Moldovei și Bucovinei va face lumină și va aduce dreptatea și adevărul în acest caz. Aici am simțit cu adevărat că există obiectivitate și că se dorește cu adevărat a se afla adevărul și numai adevărul”, ne-a declarat preotul Dumitru Țurcanu.
Episcopia Hușilor nu respectă propriile reguliRăzboiul pe care trei preoți - Lucian Botez, Dumitru Țurcanu și Ioan Modiga - îl poartă pentru a scoate la lumină neregulile grave care se întâmplă în sânul Episcopiei Hușilor intră într-o nouă fază.
Ieri, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, s-a întrunit Consistoriul Mitropolitan pentru a judeca recursul declarat de preoții Botez și Țurcanu, caterisiți de Consistoriul Eparhial Huși. Judecata de ieri nu a avut, încă, un deznodământ. La acest prim termen, cei doi au fost audiați în amănunt, urmând ca pe 6 martie să se desfășoare un nou termen.
“Suntem optimiști și avem încredere că Mitropolia Moldovei și Bucovinei va face lumină și va aduce dreptatea și adevărul în acest caz. Aici am simțit cu adevărat că există obiectivitate și că se dorește cu adevărat a se afla adevărul și numai adevărul”, ne-a declarat preotul Dumitru Țurcanu.
Preoții Dumitru Țurcanu și Lucian Botez au fost caterisiți, la finele anului trecut, prin decizia Consistoriului Eparhial Huși, pentru “calomnierea și acuzarea neîntemeiată de fapte necinstite față de orice cleric, față de căpeteniile și superiorii Bisericii, precum și față de corporațiile, instituțiile și organele bisericești”. În traducere liberă, dar cât se poate de grăitoare, s-au făcut vinovați de faptul că au avut “tupeul” de a face publice inginerii financiare puse la cale de episcopul Corneliu Bârlădeanul.
Însă decizia de caterisire a celor doi este nulă de drept, deoarece alcătuirea Consistoriului Eparhial nu respectă minimul de condiții prevăzut de regulamentele interne ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Conform articolului nr. 60 din Statutul pentru organizarea și funcționarea BOR, membrii Consistoriului Eparhial trebuie să fie preoți cu cel puțin gradul II. Doi dintre membrii
Consistoriului Eparhial Huși - preoții Marcel Traistă și Ionuț Drestaru - nu au îndeplinesc această condiție de bază. Conform articolului 61 din Statutul BOR, hotărârile date de un consistoriu ai cărui membri nu îndeplinesc condițiile sunt nule de drept. Cu alte cuvinte, toate deciziile pe care Consistoriul Eparhial Huși le-a luat până acum ar trebui anulate. Automat, și deciziile care i-au privit pe preoții Țurcanu și Botez sunt nule.
“Într-adevăr, așa spune litera regulamentelor noastre interne. Dar, în momentul de față, cazul nostru a ajuns în atenția Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și așteptăm să fim judecați de Consistoriul Mitropolitan. Avem încredere că se va face dreptate atât în cazul nostru, cât și al părintelui Modiga. Până la urmă, nu am făcut altceva decât să spunem adevărul”, ne-a declarat preotul Țurcanu.
Al treilea preot prins în acest scandal, Ioan Modiga, s-a prezentat la “dreapta” judecată a Consistoriului Eparhial Huși joia trecută. Cunoscând prevederile Statutului BOR, el a recuzat Consistoriul, iar mâine urmează să se prezinte din nou în fața acestui for, de această dată legal constituit. Este de așteptat ca inițiativa sa de a recuza membrii Consistoriului să atragă după sine o “corecție” pe măsură. Așadar, cel mai probabil, părintele Modiga va fi caterisit. El nu a dorit să comenteze această situație, promițând că va ieși cu o declarație în fața opiniei publice imediat după ce va judecat.
Ingineriile episcopiei
Cei trei preoți au făcut publice mecanismele de fraudare și ingineriile financiare ale Episcopiei Hușilor. Timp de ani buni, tuturor preoților din Episcopia Hușilor li s-au reținut, în mod abuziv, sume consistente din salarii (între 200 și chiar 700 de lei lunar), același lucru întâmplându-se și în cazul dascălilor. Totodată, odată cu înscăunarea ca episcop a lui Corneliu Bârlădeanul, au fost instaurate tot felul de “taxe” și “biruri” pentru toate bisericiile și parohiile din județ. Preoții vorbesc despre un fapt și mai grav: Corneliu Bârlădeanul a obligat fiecare parohie din județ să plătească bani grei pentru Sfântul Antimis (o bucată de pânză pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului). Canoanele spun că, odată cu schimbarea unui episcop, antimisele vechi (semnate de episcopul precedent) sunt retrase și altele noi sunt sfințite și distribuite parohiilor. Această operațiune se face gratis, or, la scurt timp după întronizare, episcopul Corneliu Bârlădeanul a cerut câte 1.500 de lei de fiecare parohie în mediul rural și câte 2.500 de lei pentru fiecare biserică din orașele județului. Preoții susțin că nu s-a eliberat nicio chitanță.
Se pare că atât Mitropolia Moldovei, cât și Patriarhia Română și-au ațintit privirile asupra ilegalităților care se petrec în interiorul Episcopiei Hușilor, iar Sfântul Sinod este pe punctul de a lua o decizie importantă: înlocuirea lui Corneliu Bârlădeanul cu arhimanditul Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii Neamț.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu