Valentin Stoian, pe simezele Galeriei “N.N. Tonitza”

Barlad Online

vali_stoian_2012_1.jpg
Tânărul artist plastic bârlădean vernisează în acest week-end cea de-a treia expoziție personală. Tematica propusă sparge tiparele cu care s-a obișnuit publicul autohton.
Sâmbătă, 16 februarie, de la ora 11, la Galeria de Artă “N.N. Tonitza” Bârlad, va avea loc vernisajul unei expoziții personale de grafică semnate de Valentin Stoian. Tema, “Artefact, Artefacts, Arte... Fuck!”, reprezintă, din punctul de vedere al artistului, “spiritualitatea de azi, care a ajuns într-un stadiu terminal”.
Pentru un orășel de provincie atât de conservator precum Bârladul, unde nu și-a făcut loc arta modernă, iar artiștii nu-și permit să fie extravaganți, se poate spune că a fost extrem de curajos să aleagă drept tematică acest joc de cuvinte.
Dincolo de de asta, Valentin Stoian așteaptă publicul, așa cum ne-a obișnuit, cu lucrări care impresionează nu doar prin dimensiunile mari, ci, după cum ne-a destăinuit chiar el, și prin simplitate, efect și forță: “Artistul are menirea de a fi sincer, cel puțin cu lucrările lui. Nu le vând, le fac pentru mine și atunci îmi permit să fiu sincer. Nu e nimic obscen, cum ar putea unii să-și dea cu presupusul, dimpotrivă. Aș putea spune că lucrările mele sunt totuși mai aproape de arhitectură și sculptură decât de grafică. În ceea ce privește numele și mesajul acestei expoziții, o să vă rog să le luați din prisma sufletului dumneavoastră ca o metaforă și să încercați să eliminați orice subiectivism și preconcepții și o să vedeți că toate lucrările au un rost”.
Graficianul a realizat toate tablourile pe pânză cu cărbune. Acestea fac parte dintr-un ciclu mai vechi, conceput în 2007.
“Nu am să mă opresc aici. Voi continua acest ciclu de lucrări. Foarte probabil, o să mă duc un pic și spre culoare”, a mărturisit artistul.
Valentin Stoian este bârlădean sadea, are 36 de ani și este profesor la Școala generală nr. 8 și la Colegiul Național “Gh.R. Codreanu”. A absolvit Universitatea de Arte “George Enescu” Iași, secția Restaurare, promoția 2003.
Vasilian Doboș și Laurențiu Chiriac vor face vernisajul expoziției. Lucrările vor rămâne pe simeze cel puțin două săptămâni, iar intrarea în Galeriile de Artă este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu