Barlad Online
PROCES Dupã ce, la Curtea de Apel Iasi, CJ Vaslui a câstigat unul dintre procesele intentate de firma SC Electrica Serv SRL Buftea, scãpând de plata a aproape 5 milioane lei cerute de firma respectivã, acum juristii institutiei se chinuie sã recupereze peste 65 mii lei, de la fostul executor judecãtoresc. Acesta din urmã a executat silit, în favoarea propriului buzunar, CJ Vaslui, dupã ce institutia a fost obligatã sã plãteascã, într-un alt dosar, aceleiasi societãti din Buftea, aproape 2,7 milioane lei.
Pentru implementarea proiectului judetean de reabilitare a sistemelor de apã si canal, licitatia pentru executia de lucrãri în muncipiul Husi a fost adjudecatã de o firmã înfiintatã cu doar un an înainte, SC Electrica Serv SRL Buftea. În acest sens, între CJ Vaslui si firma ilfoveanã a fost încheiat contractul de executie a lucrãrilor nr. 125/09.03.2011, privind “Reabilitarea si extinderea retelelor cu apã, a retelelor de canalizare si a statiilor de pompare apã brutã si ape uzate în municipiul Husi”. Dat fiind lucrãrile defectuoase executate de firmã, conducerea CJ a refuzat plata acestora, astfel cã Electrica Serv a actionat institutia în instantã, în douã dosare, cerând efectuarea plãtilor. În dosarul 2572/89/2013 s-a cerut plata sumei de 2,678 milioane de lei, la care se adaugau 56.239 de lei penalitãti si cheltuieli de judecatã, iar în dosarul 2573/89/2013 se cerea plata altor 2,7 milioane de lei, si cheltuieli de judecatã, suplimentar ilfovenii cerând si penalitãti în valoare de alte aproape 2,2 milioane lei. Primul proces a fost câstigat de Electrica Serv, atât la instantele vasluiene, cât si, în luna februarie, la Curtea de Apel Iasi, acolo unde a fost judecat apelul fãcut de avocatii angajati de CJ Vaslui. Celãlalt proces a fost câstigat, în toate instantele, de CJ Vaslui, dat fiind cã apãrãtorii au reusit sã demonstreze cã, în fapt, lucrãrile a cãror platã se cerea nici nu fuseserã executate, din aceastã cauzã presedintele pe atunci al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, refuzând sã semneze vreun deviz de lucrãri. De altfel, asa cum declara Mihalachi în 2011, “M-am sãturat sã dau bani la smecherii care cred cã la Vaslui sunt doar prosti. Le-am plãtit pentru cât au muncit!”, aluzie la faptul cã firma ilfoveanã nu executase lucrãrile din devize. Al doilea proces, prin care firma din Buftea cerea aproape 50 miliarde lei vechi, a fost câstigat de CJ Vaslui, instantele retinând faptul cã cererea firmei de constructie nu avea fundament, nefiind acceptatã la platã nicio facturã sau semnat vreun deviz de beneficiar. Sentintele, în ambele cazuri, au rãmas definitive.
CJ Vaslui, pãcãlit de un executor judecãtoresc
Dat fiind cã primul proces, 2572/89/2013, a fost pierdut în instantã, întrucât existau facturi si devize de lucrãri semnate de reprezentantii CJ Vaslui si drept urmare însusite de acestia, institutia vasluianã a fost obligatã sã plãteascã suma de 2,678 milioane de lei, plus 56.239 de lei penalitãti si cheltuieli de judecatã. SC Electrica Serv a apelat la un executor judecãtoresc pentru a-si recupera banii, chiar înainte ca solutia în acest dosar sã fie definitivã si irevocabilã. În aceste conditii, executorul judecãtoresc Pipernea Dan Cãlin a cerut si obtinut plata a peste 65.000 lei de la CJ Vaslui, bani care au fost virati, prin ordin de platã, într-un cont destinat creditorului. În acelasi timp, executorul a reusit sã însele si societatea ilfoveanã a cãrui interese ar fi trebuit sã le reprezinte, cu o sumã la fel de mare, însusiindu-si banii. De altfel, nici vasluienii si nici Electrica Serv nu au fost singurii înselati de executorul judecãtoresc Pipernea Dan Cãlin, CET Iasi care a fost la rându-i înselatã cu o sumã ce depãseste 225 mii lei, fiind doar unul dintre pãgubiti, Pipernea mai fiind trimis anterior în judecatã, pentru fapte similare, în aprilie 2013. “Inculpatul Pipernea Dan Cãlin a instrumentat abuziv, cu rea credintã, dosarul de executare silitã în cadrul cãruia, la cererea creditorului SC Electrica Serv SRL Buftea, jud. Ilfov, a executat silit obligatia Unitãtii Administrativ Teritoriale Judetul Vaslui, cauzând prejudicii ambelor persoane juridice si obtinând pentru sine 125.856,3977 lei. În acest sens, pentru a induce în eroare pãrtile cu privire la actele de executare efectiv realizate si la cuantumul sumelor plãtite, inculpatul a întocmit acte false, stabilind, în cuprinsul acestora, sume mult mai mari, pe care apoi le-a încasat în contul bancar. Ca urmare, Consiliul Judetean Vaslui a fost obligat sã plãteascã în plus suma de 60.146,3177 lei, iar SC Electrica Serv SRL Buftea a fost prejudiciat cu suma de 65.710,08 lei, pe care inculpatul a omis sã i-o elibereze”, se aratã în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
CJ Vaslui umblã sã-si recupereze banii
Fostii adversari din instantã, CJ Vaslui si Electrica Serv s-au constituit parte civilã, împreunã cu CET Iasi, în dosarul situat pe rolul Curtii de Apel Iasi, în care Pipernea Dan Cãlin este acuzat de spãlare de bani. Deocamdatã, au fost fãcute contestatii peste contestatii de cãtre inculpat, inclusiv de recuzare a judecãtorului de sedintã, în luna februarie, lucru care a dus, de altfel, la schimbarea judecãtorului, dar pentru cã acesta a fãcut cerere de abtinere. La ultimul termen de judecatã, de pe 11 martie, Curtea de Apel Iasi a respins o altã contestatie fãcutã de Pipernea: “în baza art. 345 alin 1 Cod procedurã penalã, respinge, ca nefondatã, exceptia vizând nulitatea relativã a necompetentei organului de urmãrire penalã dupã calitatea persoanei formulatã de inculpat. Constatã legalitatea sesizãrii instantei cu rechizitoriul nr. 42/P/2013 al Ministerului Public – Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, privind pe inculpat. Dispune începerea judecãtii cauzei”, este decizia judecãtorilor. Dat fiind cã procesul este abia la început, în urma numeroaselor contestatii fãcute de executorul Pipernea, va mai dura ceva pânã ce CJ Vaslui îsi va recupera banii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu