Barlad Online
Stim ca grijile legate de bani sau de relatia de cuplu sunt printre factorii care duc la aparitia depresiei, insa exista si alte cauze la care nu ne-am fi gandit.
1. Pilulele contraceptive
Femeile care iau anticonceptionale sunt de doua ori mai susceptibile de a suferi de depresie decat cele care nu isi administreaza aceste pilule, potrivit unui studiu din 2005 al Universitatii Monash din Australia. “Este posibil ca pilula sa schimbe dispozitia femeilor care manifesta o anumita sensibilitate la contraceptive”, spune doctorul Ailsa Gebbie, specialista in sanatatea sexuala si reproductiva. Pe de alta parte, pilulele contraceptive pot fi foarte eficiente in tratarea sindromului premenstrual.
2. Gogosile
Chiar daca ne fac sa ne simtim mai bine pe moment, mancarurile dulci si grase, precum gogosile, pe care le dorim cand avem o dispozitie proasta, ne afecteaza silueta si starea de spirit in general. Dispozitia noastra este determinata de alimentarea constanta cu energie, de la glucoza din sange la creier. Astfel, cel mai bine este sa consumi alimente care elibereaza treptat energie, precum cereale inegrale, iar daca doresti ceva dulce, cea mai buna alegere este ciocolata – cea cu peste 85% cacao, pentru a evita cresterea brusca a glicemiei.
3. Ceaiul si cafeaua
“Sunt tot timpul uimit de cati oameni vad care sunt deprimati din cauza ca nu pot dormi si care totusi beau nenumarate cesti cu ceai sau cafea, chiar si seara tarziu”, spune doctorul William Shanahan. “Este cat se poate de obisnuit. Regula de aur este sa nu mai consumati cafeina dupa ora 16.00 – un expresso dupa cina poate fi fatal somnului dumneavoastra”, precizeaza el.
4. Tigarile
Fumatul ar putea spori riscul de depresie severa cu 93%, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Melbourne. Un studiu realizat in randul a 1.043 de femei, publicat in British Journal of Psychiatry, a relevat ca, dintre fumatoare, 15% au ajuns sa fie diagnosticate cu depresie severa, fata de doar 6,5% dintre nefumatoare.
“Nicotina creeaza un sentiment de relaxare, asa ca oamenii fumeaza crezand ca aceasta reduce stresul si anxietatea, dar este ceva temporar”, explica doctorul Eva Cyhlarova, sef de cercetare la Mental Health Foundation. Nicotina stimuleaza eliberarea dopaminei, substanta din creier responsabila cu buna dispozitie. Pe de alta parte, acesta crestere temporara a cantitatii eliberate de dopamina, favorizeaza incetinirea mecanismului prin care creierul isi produce dopamina necesara, astfel ca pe termen lung, cantitatea este mai mica.
5. Internetul
Intr-un studiu efectuat in China anul trecut, printre 1.000 de adolescenti, s-a aratat ca cei care utilizau internetul in exces erau cu 150% mai predispusi la depresie. Tehnologia poate fi obositoare pentru creier si, in plus, daca stai toata ziua la telefon sau pe internet, poti deveni mai putin increzator in situatii sociale reale. “Daca petreci mai mult de doua ore pe zi, in afara programului de lucru, pe internet, exista motive de ingrijorare”, spune doctorul Richard Graham, expert in dependenta de tehnologie.
6. Pastilele de tensiune
Anumite substante care combat hipertensiunea, precum propranololul, si retinoidele, care trateaza afectiuni ale pielii, ca acneea si psoriazisul, au fost asociate cu depresia, desi nu este clar de ce ar avea acest efect.
7. Hipertiroidie
O cauza obisnuita pentru proasta dispozitie si depresie este hipertiroidia (activitatea sporita a glandei tiroide), care afecteaza in special persoanele in varsta, spune doctorul Mark Vanderpump, consultant in endocrinologie la Royal Free Hospital din Londra. O simpla analiza de sange poate elimina posibilitatea sa suferi de hipertiroidie.
8. Dieta vegetariana
S-a demonstrat ca lipsa acizilor grasi nesaturati – care se gasesc in carnea de peste grasa – poate contribui la depresie. Astfel, femeile care luau ulei de peste in timpul sarcinii se confruntau cu un risc de depresie postnatala mai mic.
Carbohidratii ridica nivelul de serotonina, o alta substanta din creier responsabila cu buna dispozitie. Cei care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati sunt predispusi la schimbari de dispozitie, potrivit cercetatorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston. Acestia au descoperit ca lipsa carbohidratilor deregleaza secretia de serotonina a creierului, cauzand enervare si depresie sau asa-numita “atitudine Atkins”, dupa numele dietei lui Robert Atkins.
10. Amanarile
Depresia ne poate face sa amanam treburile, dar si o proasta gestionare a timpului de care dispunem poate cauza depresie, potrivit psihologului Funke Baffour. Daca lasati toata treaba pentru sfarsitul zilei, inseamna ca va simtiti de parca totul va scapa de sub control. De asemenea, daca lucrati seara, va privati de activitati care pot combate depresia, cum ar fi timpul petrecut cu familia sau o cina hranitoare si sanatoasa.
11. Operatiile estetice
Oamenii care au recurs la o operatie estetica pot suferi de depresie si la doi ani dupa aceasta. Femeile care au trecut printr-o astfel de procedura sunt de trei ori mai predispuse la sinucidere, potrivit unui studiu publicat in Current Psychiatry Reports. De asemenea, cei care au trecut printr-o operatie estetica sunt de trei ori mai predispusi sa moara din cauza unor activitati autodistructive, precum bautul in exces. “Cauza poate fi ca acestor oameni nu le place rezultatul sau ca ei se lupta sa isi accepte noua infatisare”, spune doctorul Mark Vanderpump.
12. Iluminatul
Daca e prea multa lumina in dormitor, fie de pe strada, fie de la televizor, aceasta poate afecta negativ creierul, potrivit cercetatorilor de la Ohio State University. in studiile facute pe animale, ei au descoperit ca expunerea la lumina, chiar pala, prea mult timp, noaptea, a generat simptome de depresie, astfel ca hamsterii nu mai consumau gustarile care li se serveau.
13. Caldura excesiva
Chiar daca multi se bucura de vremea buna de plaja, pentru cei care sufera de sensibilitate la caldura, ce poate provoca inclusiv dezechilibre hormonale, aceasta inseamna un singur lucru: depresie. Potrivit unei teorii citate de publicatia britanica “Daily Mail”, atunci cand este prea cald, corpul produce mai putin hormon tiroidian, ceea ce duce la lipsa de energie. Vremea foarte calda te si impiedica sa dormi corespunzator, ceea ce poate duce la enervare. De asemenea, apa fierbinte ar reduce abilitatea de a gestiona stresul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu