Barlad Online
SÃRBÃTOARE Buna Vestire, sãrbãtoritã de Biserica Ortodoxã, în fiecare an, pe data de 25 martie, este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi vesteste Sfântei Fecioare Maria nasterea Fiului lui Dumnezeu. Sãrbãtoritã în fiecare an în perioada Postului Mare, Buna Vestire vine si cu o dezlegare la peste acordatã de Bisericã. Mai este cunoscutã si ca Blagovestenia, termen slav, corespunzãtor celui de Buna Vestire.
Maica Domnului, model de urmat pentru toate mamele
Iatã ce-i vesteste Sfântul Arhanghel Gavriil Maicii Domnului: “Iar în a sasea lunã a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cãrei nume era Nazaret, cãtre o fecioarã logoditã cu un bãrbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrând îngerul la ea, a zis: Bucurã-te, ceea ce esti plinã de har, Domnul este cu tine. Binecuvântatã esti tu între femei. Iar ea, vãzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui si cugeta în sine: Ce fel de închinãciune poate sã fie aceasta? Si îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, cãci ai aflat har la Dumnezeu. Si iatã vei lua în pântece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus.
Acesta va fi mare si Fiul Celui Preaînalt se va chema si Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, pãrintele Sãu. Si va împãrãti peste casa lui Iacov în veci si împãrãtia Lui nu va avea sfârsit. Si a zis Maria cãtre înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de bãrbat? Si rãspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine si puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea si Sfântul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iatã Elisabeta, rudenia ta, a zãmislit si ea fiu la bãtrânetea ei si aceasta este a sasea lunã pentru ea, cea numitã stearpã. Cã la Dumnezeu nimic nu este cu neputintã. Si a zis Maria: Iatã roaba Domnului. Fie mie dupã cuvântul tãu! Si îngerul a plecat de la ea”. (Luca I, 26-38).
Din smerenia cu care Maica Domnului primeste vestea cea mare, femeile au în fata lor cel mai elocvent exemplu de urmat. Fecioara Maria nu se opune misiunii de a naste pe Iisus Hristos, în ciuda greutãtilor cu care era constientã cã se va confrunta, dat fiind faptul cã era fecioarã, necãsãtoritã, iar statutul femeilor care zãmisleau prunci în afara cãsãtoriei era unul de neimaginat în zilele noastre. Stiind cã aceasta este voia lui Dumnezeu, Sfânta Fecioarã se supune cu cea mai adâncã smerenie Domnului.
Astfel, Sfânta Fecioarã Maria devine modelul desãvârsit pentru mamele de pretutindeni, femeile putând sã o urmeze prin imitarea virtutilor ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu