3.866 de elevi repartizati în licee, 894 de locuri goale!

Barlad Online

Paradox în admiterea la liceu din acest an. În timp ce, în judet au rãmas neocupate aproape 900 de locuri de clasa a IX-a, cîtiva absolventi de gimnaziu nu si-au gãsit locul în liceele vasluiene. Si nu lipsa optiunilor suficiente din fisa de înscriere ar fi de vinã, ci mediile mici. Pentru a nu rãmâne pe dinafarã, ghinionistii vor mai avea o sansã si la repartizarea computerizatã de pe 23 iulie. Acum, însã, si-au luat de-o grijã 3.866 de copii, din judet si din alte zone ale tãrii.
Dacã la prima repartizare computerizatã a elevilor din 2011 au rãmas pe dinafarã 29 de elevi, în acest an, situatia aratã mult mai bine. Doar cinci dintre absolventii de gimnaziu din judet nu si-au gãsit un loc în clasa a IXa. Patru dintre ei au optat pentru liceele vasluiene, iar unul pentru un liceu din Galati. Din pãcate, în acest an, nu se mai poate spune cã motivul pentru care nu au fost repartizati este cã au completat insuficiente optiuni în fisele de înscriere, ci mediile prea mici. Oricum, în ciuda faptului cã, în 2012, la nivelul judetului au participat la evaluarea nationalã 4.274 de absolventi, la prima repartizare nu s-au înscris decât 3.760 din Vaslui si alti 110 din judete precum Bacãu, Galati, Iasi, Neamt, Constanta, Arad, Teleorman, Suceava, Dâmbovita sau Bucuresti. Asa cã numãrul celor 3.866 de viitori “boboci” de liceu nu mai pare asa de mic. Totusi, îngrijorãtor este cã, dupã prima repartizare, în liceele vasluiene au mai rãmas neocupate 894 de locuri. Adicã aproape 30 de clase. Si nici dupã urmã- toarele douã repartizãri nu sunt sanse prea mari sã se ocupe. Mai ales cã, la cea din 23 iulie, ar putea sã participe mai putin de zece copii, iar la cea din 6-7 septembrie încã vreo 200. Este vorba despre cei patru absolvent i de gimnaziu de la scolile Vladia, Rãdeni si Mãlusteni care nu au fost repartizati acum, respectiv cei 230 de corigenti care se vor putea înscrie la repartizarea din toamnã. “Acum, au fost repartizati 3.866 de elevi. Ceilalti patru care s-au înscris au fost respinsi ca urmare a faptului cã au avut medii prea mici. Pentru etapa a doua se pot înscrie din nou acestia, dar se mai pot înscrie si altii dintre cei care au participat la evaluarea nationalã dar nu si la repartizarea computerizatã de astãzi (vineri, 13 iulie, n.r.). Iar la etapa a treia, din septembrie, vor putea participa elevii care au rãmas corigenti si cei care au rãmas cu situatia scolarã neîncheiatã, adicã 230 de copii, dar si cei care nu intrã nici la a doua repartizare”, ne-a spus prof. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general.
Licee cu locuri neocupate
Cele mai multe locuri libere sunt la Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui (186), Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui (157), Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi (115), Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni (113) si Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti (106). Locuri neocupate au mai rãmas si la Liceul Tehnologic “Petru Rares” Bârlad (87), Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad (37), Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” Husi (35) si Liceul Tehnologic “Dimitrie Cantemir” Fãlciu (20). Cele mai putine locuri încã disponibile sunt la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (15), Liceul Tehnologic “Ghenuta Coman” (12), Liceul Teoretic “Emil Racovitã” (6), Liceul Tehnologic “Petru Rares” Vetrisoaia (3) si Liceul Tehnologic Puiesti (2).
Admisi cu medii între 3,46 si 4,99
Îngrijorãtor este faptul cã numãrul celor care au intrat la unul din cele 23 de licee din judet cu medii sub 5.00 este destul de mare, respectiv 394. Cea mai micã medie de admitere îi apartine unui elev care a absolvit Scoala cu clasele I-VIII Fâstâci. Acesta a avut doar media 3,46 si a reusit sã “punã mâna” pe un loc la Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, la specializarea Constructii, instalatii si lucrãri publice. Cât despre ceilalti 393 viitori liceeni cu medii de repetenti, chiar dacã nu au avut la dispozitie multe optiuni, au putut ocupa locuri la licee precum Liceul Tehnologic “Ioan Corivan” Husi, Liceul Tehnologic “Petru Rares” Bârlad, Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti, Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi sau Liceul Tehnologic Puiesti. La polul opus, cea mai mare medie de admitere îi apartine unei absolvente de gimnaziu din Bârlad. De fapt, este singura medie de 10 din judet si a fost obtinutã de Diana Georgiana Boncoi, absolventã a Scolii nr. 1 “Iorgu Radu” Bârlad. În consecintã, ea a intrat prima pe listã la liceul dorit, fãrã niciun fel de emotii. Astfel, din toamnã, bârlãdeanca va învãta la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din localitate, la specializarea Stiinte ale naturii. Îmbucurãtor este cã 381 dintre elevii din judet au fost admisi la liceu cu medii între 9,00-9,99. Iar nouã dintre acestia au fost admisi la licee cu renume din alte judete. Este vorba despre Colegiul National “Emil Racovitã” Iasi, Colegiul National “Mihai Eminescu” Iasi, Colegiul “Costache Negruzzi” Iasi, Colegiul National de Informaticã “Grigore Moisil” Brasov si Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” Iasi. Cât despre cei din alte judete, din cei 110 înscrisi si repartizati, 101 au intrat la liceu cu medii de admitere cuprinse între 9,58-5,03 si doar nouã au medii sub 5,00.
Top cinci cele mai bune licee
În functie de prima medie de admitere din acest an, cele mai bune cinci licee din judet sunt: Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui si Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad. La “Codreanu”, prima medie cu care s-a intrat a fost 10, singura din judet, la specializarea Stiintele naturii, iar ultima cu care s-a intrat a fost 6.83, la specializarea Matematicã-Informaticã. Si “Kogãlniceanu” se poate lãuda cu o medie de admitere foarte mare, respectiv 9.97, tot la Stiintele naturii. Ultima medie de aici a fost 6.95, la Matematicã- Informaticã. Iar la “Cuza Vodã”, primul elev repartizat a avut media 9.94 si a optat pentru specializarea Matematicã- Informaticã. Ultimul admis a avut media 7.36, la Stiinte sociale. Prima medie de admitere de la “Emil Racovitã” a fost 9.93, la Matematicã- Informaticã, iar ultima a fost 5.31, la aceeasi specializare. Nu în ultimul rând, “Eminescu” Bârlad se poate lãuda cã primul repartizat aici a avut media 9.92 si a optat pentru Stiintele naturii. Cea mai micã medie cu care s-a intrat aici a fost 6.57, la Matematicã-Informaticã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu