Comisia Europeană, cu ochii pe Roșiești

Barlad Online

Comisia Europeană a atenționat guvernul în legătură cu gradul de implementare a proiectelor incluse, la sfârșitul anului trecut, pe lista de priorități. Groapa ecologică de la Roșiești avea, la mijlocul acestui an, un grad de implementare de 0,72%!
Groapa ecologică de la Roșiești, în care ar urma să ajungă toate deșeurile din județul Vaslui, este inclusă în lista proiectelor cu finanțare de la UE considerate ca prioritare de către guvern. Lista acestora, cu o finanțare totală de 14 miliarde de euro, a fost convenită cu oficialii Comisiei Europene și ai Fondului Monetar Internațional la sfârșitul anului trecut. La începutul acestei luni, Comisia Europeană a transmis Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană că planul de măsuri prioritare pentru creșterea capacității de absorbție a fondurilor europene a eșuat, că autoritățile de execuție refuză asistența instituțiilor financiare și că “adminsitrația este paralizată” în actualul context național.
Printre cele mai slabe rezultate au fost consemnate pentru proiectele de realizare a unui sistem de management integrat al deșeurilor, care se desfășoară concomitent în mai multe județe. Cu proiectul care privește amenajarea unei platforme ecologice la Roșiești, județul Vaslui are una dintre cele mai slabe evoluții, în primul semestru al acestui an cheltuindu-se 32 de milioane de euro. Ca urmare, gradul de implementare al proiectului a ajuns abia la 0,72%.
Pe ultima sută de metri
După ani de tărăgănări, la începutul lunii aprilie 2012, a fost lansat proiectul “Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”, ultimul pas înaintea organizării licitației de execuție și demarării lucrărilor. Asta după ce, anul trecut, Consiliul Județean Vaslui a semnat contractul de finanțare.
Proiectul este în valoare de aproape 40 de milioane de euro și va rezolva problemele de mediu cauzate de depozitarea gunoaielor menajere în gropi neconforme cu normele UE. La final, se va realiza un sistem de colectare selectivă a deșeurilor solide cu patru stații de transfer, la Vaslui, Bârlad, Huși și  Negrești, în care se va face colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile, o parte a acestora căpătând apoi destinația Roșiești.
Proiectul privește însă întregul județ, în cele 81 de comune urmând să se construiască peste 3.000 de platforme de colectare a deșeurilor menajere. În același timp, peste 150.000 de familii vor primi containere specializate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu